Kerstdagen met een prikkelbare darm (PDS)

kerstdagen met PDS

Help de kerstdagen komen er weer aan! Jarenlang was dit een tijd van gezelligheid, maar ook van buikpijn, darmkrampen en frequent toiletbezoek. Ik moet me er nog steeds mentaal op voorbereiden om te zorgen dat ik niet spontaan ziek word. Hoe overleef je de kerstdagen met PDS? In deze blog vind je alles wat je nodig hebt om je goed voor te kunnen bereiden op het kerstdiner.

Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Voorkom daarom dat je darmklachten krijgt,  door je goed voor te bereiden. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke voeding kan ik wel en niet tegen?
  • Wat ga ik doen met kerst? (bijvoorbeeld gourmetten, uit eten of thuis)
  • Hoeveel gangen zullen er zijn?
  • Wat voor drinken is er?
  • Wat kan ik vooraf doorgeven aan de gastheer/vrouw of restaurant?

Beperk het aantal gangen

Om je spijsvertering wat meer rust te geven, kun je het aantal gangen verminderen. Ga van 7 naar 3 gangen en je darmen zijn dan zelfs al aan het topsporten. Bespreek dit van te voren met de gene die het kerstdiner zal gaan maken.

Drink niet of weinig tijdens het eten

Door te drinken tijdens de maaltijd, verhoog je de kans op darmklachten. Je maaginhoud wordt groter als je te gelijk eet en drinkt. Doordat je buik dan uitzet, kun je darmkrampen krijgen. Heb je meer last van winderigheid? Dan kun je ook beter niet drinken tijdens de maaltijd. Als je drinkt wordt het maagzuur in de maag minder zuur. Hierdoor wordt voeding onvoldoende ontsmet, waardoor de kans op een voedselvergiftiging verhoogd wordt. Tevens kunnen eiwitten niet goed verteerd worden als het maagzuur niet zuur genoeg is. Wil je toch wat drinken? Doe dan lekker langzaam met je wijntje of water.

Doe rustig aan rondom de kerstdagen

Plan de dag voor kerst en de dag er na niet te veel activiteiten in. Doe liever wat voor jezelf en zorg voor voldoende ontspanning. Sporten of wandelen kan ook helpen om tot rust te komen. Het valt niet mee voor je darmen om al dat eten te verteren. Door rustig aan te doen, kun je de spijsvertering een handje helpen.

Stop met eten als je vol zit

Hoe vaak eet je door terwijl je vol zit? Zeker als het om een heerlijk 7-gangenmenu gaat waar iemand zijn best op heeft gedaan. Die ook heel erg lekker smaakt. Door te overeten verhoog je de kans op darmkrampen en opgeblazenheid. Voorkom dat je de hele avond op de wc zit of de volgende dag misselijk bent, door tijdig te stoppen met eten.

Met welke tips bereid jij je voor op het Kerstdiner? Laat het hieronder weten!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven