Waarom al die therapieën niet bij jou werken.

Als je op zoek bent naar een oplossing voor je prikkelbare darmklachten, vind je tientallen therapieën en diëten die je zouden helpen. Denk maar aan het FODMAP-dieet of glutenvrij dieet, vezelpreparaten, homeopathische middelen, antispasme-medicijnen, acupunctuur, hypnotherapie en probiotica. Ze zullen allemaal zeggen dat ze een oplossing voor je hebben, maar ik weet uit eigen ervaring dat dit helaas niet blijvend is. Maar waarom werken deze standaardtherapievormen niet blijvend bij het Prikkelbare Darm Syndroom?  Je leest het in dit artikel ‘Waarom al die therapieën niet bij jou werken’.

1. Ze lossen de oorzaak niet op

Alle bovenstaande therapieën kunnen de acute klachten verminderen, maar lossen de oorzaak niet op. Ze kunnen je spijsverteringssysteem helpen ontspannen of prikkels weg nemen, maar leren je niet hoe je zo optimaal mogelijk kunt leren leven met chronische darmklachten. Het zijn allemaal kleine stukjes en vormen geen totaalplaatje. Je kunt wel stoppen met ui en knoflook eten als je hier darmklachten van krijgt, maar misschien is de echte oorzaak wel dat je onvoldoende tijd neemt om rustig te eten. Zolang er niet uitgezocht wordt wat de mogelijke oorzaken zijn bij jou, kom je niet blijvend van je darmklachten af.

2. Ze zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander

De methodes van de bovenstaande therapiesoorten zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. Jij bent niet de gemiddelde Nederlander. Jij bent uniek en hebt een heel ander lichaam en leven (zowel werk- als privé) dan iemand anders met darmklachten. Dat valt niet met elkaar te vergelijken. Wat voor persoon A werkt, werkt niet voor persoon B. Er wordt per therapiesoort gebruik gemaakt van slechts één methode om jouw klachten te behandelen. Denk aan het FODMAP-dieet voor alle mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Terwijl ik niemand ken die precies dezelfde soort darmklachten heeft als iemand anders met PDS en ook nog eens precies dezelfde soort voeding niet kan verdragen. Dit is per persoon en per situatie verschillend en kan niet met een standaardmethode worden opgelost.

3. Je hebt slechts tijdelijk resultaat

Het kan zijn dat je na het volgen van een bepaalde therapie verlichting voelt. Je hebt minder last van je darmklachten en je stoelgang verbeterd. Maar dit is helaas tijdelijk, misschien voor een aantal maanden of een jaar. Het weglaten van bepaalde voeding bij een dieet, kan bijvoorbeeld op lange termijn energieklachten meegeven door tekorten aan eiwitten, vitamines en mineralen. De klachten worden in eerste instantie minder, omdat er bijvoorbeeld minder FODMAP’s (die gasvorming kunnen veroorzaken) in het dieet zitten, maar er wordt niet gekeken waardoor de klachten veroorzaakt worden en hoe je je spijsvertering kunt herstellen.

4. De therapeut is niet ervaringsdeskundig

De bovenstaande therapieën bieden geen oplossing, aangezien de therapeuten meestal niet ervaringsdeskundig zijn. Ze hebben geen idee hoe het is om met het Prikkelbare Darm Syndroom te leven. Ze vergelijken ons met andere mensen met darmklachten, waaronder ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, chronische diarree en obstipatie. Wat mij betreft heel iets anders dan PDS, maar meestal behandelen ze ons wel volgens dezelfde richtlijn! Misschien weet je wel hoe onvoorspelbaar je darmklachten kunnen zijn. Dit is kenmerkend voor PDS. Een standaardrichtlijn houdt geen rekening met de onvoorspelbaarheid en gaat je dus niet helpen.

Met 'je darmen de baas' krijg je inzicht in je darmklachten m.b.t. jouw leven. Dit is voor iedereen anders en daarom werk ik niet met een standaardrichtlijn, maar met een methode om dit voor jezelf te onderzoeken. Als deskundige kijk ik met je mee.

95% van onze cliënten hebben resultaat met het traject je darmen de baas, aangezien het een waterdicht systeem is. Je wordt bewust van je eigen handelen en er is daardoor een duidelijk oorzaak en gevolg zichtbaar. Na dit programma weet je precies wat je moet doen om te voorkomen dat je darmklachten krijgt (en te leven zoals jij wit).

2 gedachten over “Waarom al die therapieën niet bij jou werken”

  1. Dank je wel, Jolanda. Ik ben het helemaal met je eens. We zijn in deze maatschappij zo gewend om alles met ons hoofd te doen, dat we helemaal vergeten om naar ons lichaam te luisteren. Super dat jij net als ik ook aan anderen laat zien hoe je dit doet. Top-team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven