Oorzaken van overmatig boeren bij PDS

oorzaken van overmatig boeren bij PDS

In deze blog staat (overmatig) boeren bij PDS in de spotlights. In een serie van blogs gaan we dieper in op de verschillende geluiden die ons maag-darmstelsel produceren, met deze keer dus overmatig boeren. Boeren laten doen we natuurlijk allemaal. Maar wanneer is er sprake van overmatig boeren en wat kunnen hier de oorzaken van zijn? Verder is in deze blog te lezen wat jij kunt doen om overmatig boeren te voorkomen of verminderen. Dus heb jij last van overmatig boeren? Lees dan dit artikel over de oorzaken van overmatig boeren bij PDS!

Hoe ontstaat een boer?

Vanaf baby’s af aan krijgen we al klopjes op onze rug, zodat een boertje gelaten kan worden na het voeden. Een boertje zorgt ervoor dat de lucht die een baby heeft binnenkregen, tijdens de fles- of borstvoeding kwijt kan. Wanneer het boeren niet wilt lukken, kan een baby last krijgen van lucht of gasvorming in zijn maag. Boeren is niet alleen bij baby’s, maar ook bij volwassenen de manier om de maag te ontluchten. De hele dag door slikken we namelijk ongemerkt lucht binnen door zowel het eten, drinken als praten.

Daarbij worden er ook nog eens gassen in de darmen gevormd uit de voeding die wij dagelijks tot ons nemen. Deze gassen verlaten het lichaam voor een groot deel via de ontlastingen, het laten van winden en een kleiner deel gaat terug naar de maag. Door een opstapeling van lucht in de maag, gaat er vanaf de maagwand een seintje naar de hersenen. Dit seintje zorgt ervoor dat de maag en slokdarm zich aanspannen en duwen vervolgens de gassen naar buiten, wat resulteert in boeren.

Oorzaken van overmatig boeren bij PDS

Boeren laten is dus niet meer dan normaal. Van overmatig boeren is spraken wanneer je te vaak lucht op boert. Klinkt vrij logisch natuurlijk, maar waar komt dit vandaan? Overmatig boeren wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het te veel inslikken van lucht. Het te veel inslikken van lucht noemen we met een medische term Aërofagie, wat letterlijk betekent ‘lucht slikken’: aëro = lucht, fagie = slikken. Te veel lucht inslikken kan bijvoorbeeld komen wanneer je nerveus bent en je ademhaling verandert of door een verkeerde sliktechniek. Bepaalde voedingsmiddelen of gewoontes kunnen ook zorgen voor het overmatig lucht inslikken, hier wordt verder op ingegaan in de laatste alinea.

Medische oorzaken van overmatig boeren bij PDS

Overmatig boeren kan ook andere (medische)oorzaken hebben, zoals een belemmering in de voedselpassage. In de meeste gevallen is dit echter niet het geval en is het hoogst waarschijnlijk een van de vele vervelende symptomen van PDS (zucht)…

Ongemak bij (overmatig) boeren

Een boer laten kan soms voor ongemakkelijke situaties zorgen. In de westerse cultuur wordt het laten van een boer aan tafel niet erg gewaardeerd. Terwijl het in China geen probleem is om een boertje te laten tijdens of na het eten, of sterker nog: het is een uiting van beleefdheid. Echter wonen wij niet in China en voorkom je liever dat je tijdens een etentje met een potentiële nieuwe liefde, na een romantisch dinertje een harde boer moet laten.

Een boer kan dus voor sociale ongemak zorgen, maar geeft vaak wel een lichamelijk gevoel van opluchting. Wanneer je de lucht niet kwijt kan via het laten van een boer, kan dit voor een vervelend gevoel zorgen. De klachten die hierbij kunnen horen zijn misselijkheid, een borrelende maag of een opgeblazen gevoel.

Wat je beter niet kunt eten als je last hebt van opboeren

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen, of vooral beter niet moet doen, om overmatig boeren tegen te gaan. Ten eerste is het belangrijk om rustig te eten. Wanneer je haastig eet kun je gaan schrokken, waardoor je extra lucht naar binnen krijgt. Daarbij zijn er een aantal voedingsmiddelen die extra gasvorming veroorzaken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn ui, peulvruchten, prei, knoflook, spruitjes, koolsoorten, veel of onrijp fruit etc. Ook scherp- en sterk gekruid eten kan bij sommige mensen voor klachten zorgen. Veel PDS’ers mijden deze voedingsmiddelen al in bepaalde mate, aangezien ze bekend staan voor extra gasvorming of een prikkelende werking op de darmen. Hierdoor kunnen buikpijn en een opgeblazen gevoel worden veroorzaakt, maar dus ook overmatig boeren.

Overige adviezen bij overmatig boeren

Wanneer je te snel ofwel klokkend drinkt, kun je ook een hoop extra lucht naar binnen krijgen. Het drinken van koolzuur en door een rietje zorgt voor hetzelfde effect. Een glas cola door een rietje snel opdrinken is dus het perfecte recept voor een harde boer. Daarbij kun je beter niet drinken tijdens en vlak na de maaltijd. Verder is het beter om niet te roken of kauwgom te kauwen, aangezien je hiermee ook extra lucht inslikt.

“Een glas cola door een rietje snel opdrinken is dus het perfecte recept voor een harde boer”

Wanneer het hinderlijk lucht slikken erg hardnekkig blijft en het niet lukt om op eigen kracht deze verkeerde gewoonte af te leren, dan valt een ondersteunende behandeling door een ademhalingstherapeut of een logopedist te overwegen. Zij kunnen helpen om een juiste sliktechniek en houding aan te nemen tijdens het eten. Tot slot kan het verstandig zijn je huisarts te raad plegen als je constant last hebt van overmatig boeren en daarbij veel afvalt of moet braken.

Heb jij wel een last van overmatig boeren en nog andere tips wat je hiertegen kunt doen? Deel het in een reactie hieronder!

4 reacties op “Oorzaken van overmatig boeren bij PDS”

 1. Heb 2 mindervalide kinderen dwz geen gemakkelijk leven
  Eerst zegt men je hebt burn-out doch geestelijk alles in orde
  Doch het is overmatig boeren lucht in de darmen en stress wat betreft toekomst kinderen ook intolerantie en PDS dat is volgens mij de oorzaak
  Wat kan ik doe en is het te genezen ??????!

 2. Janna Koopman

  Hoi Lydie, wat naar dat je last hebt van overmatig boeren en lucht in de darmen. Deze klachten kunnen voorkomen bij stress, maar kunnen ook wijzen op een voedeselintolerantie of PDS. Door te leren om te gaan met het prikkelbare darm syndroom en stress, kun je de klachten goed onder controle krijgen. Genezen is meestal niet mogelijk, tenzij er een andere onderliggende oorzaak wordt gevonden. Mocht je een persoonlijke hulpvraag willen bespreken, dan kun je altijd een voordelig (telefonisch) maag-darmadviesgesprek inplannen. Uiteraard vind je ook veel antwoorden in de blogs.

 3. darmen die veel geluid maken
  soms harde scheten laten en heel soms diep opboeren
  heel slecht kunnen inslapen….lang wakker liggen…regelmatig wakker worden
  droge mond smorgens
  lage rugpijn.,,branderig gevoel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top