Hongergevoel bij PDS: de oorzaken van maaggeluiden

Hongergevoel bij PDS de oorzaken van maaggeluiden

Een hongergevoel, zoals een knorrend maaggeluid kan enorm irritant zijn en komt geregeld voor bij PDS (prikkelbare darm syndroom). Dit geluid zien wij vaak als een seintje dat het hoogtijd is om wat te gaan eten. Maar waardoor maakt onze maag deze geluiden nou echt? En wat betekenen deze geluiden? In deze blog staat onze maag centraal. Benieuwd geworden naar wat jouw maag je probeert te vertellen? Lees dan snel verder!

De maag

We beginnen bij het begin. Wanneer wij eten en drinken beland onze voeding via de mond en slokdarm in de maag. In de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met een zeer zuur maagsap. Dit maagsap bevat enzymen die helpen de voedselstukjes af te breken tot kleine stukjes. Het maagsapje bevat ook zoutzuur, die verantwoordelijk is voor het doden van de onwenselijke bacteriën uit onze voeding. De voeding blijft gemiddeld 3 uur in de maag voordat het naar zijn volgende station (de dunne darm) gaat. Bekijk ook de blog over wat je kunt doen bij maagpijn. 

Ontstaan hongergevoel bij PDS door verplaatsing van gassen

We kennen allemaal wel het knorrende, rommelende en borrelende geluid afkomstig uit onze maag. De eerste gedachten die dan vaak in ons op komt is: ik moet wat eten! Maar waarom maakt onze maag nou echt deze geluiden? Wanneer je vaak op hetzelfde moment eet kan de maag zich vooraf al gaan voorbereiden op wat komen gaat. Dit doet de maag door al lekker in beweging te komen, waarbij binnenin de (lege) maag gassen verplaats worden. Met name wanneer de maag leeg is dit goed te horen.

Schoonmaak van de maag als oorzaak van hongergevoel bij PDS

Een andere reden kan zijn dat de maag zijn laatste verbrijzelde voedingsrestanten aan de dunne darm heeft afgegeven en het tijd is voor de grote schoonmaak. Vaak blijven nog wat voedingsrestjes achter, die door de maag moeilijk verteerd of vermalen kunnen worden. Denk hierbij aan een stukje pinda of een verdwaalde maiskorrel waar de maag vanaf wilt. En het zooitje hardnekkige bacteriën die het maagzuur hebben overleefd moeten ook mee worden afgevoerd. De overgebleven onverteerde voedingsrestjes en bacteriën worden met volle vaart naar de dunne darm gespoeld. Naar mate er meer lucht en gassen in de maag zitten, wordt de schoonmaak steeds beter hoorbaar in de vorm van de knorrende geluiden.

Knorrende maag door honger

Tijdens de schoonmaak wordt een hormoon geproduceerd die zorgt voor de samentrekking van de maag. Dit hormoon en het samentrekken van de maag zorgen ervoor dat een seintje naar de hersenen wordt gestuurd dat het weer tijd is om wat te eten. Honger begint dus in de maag door de samentrekkingen.

Tips bij een hongergevoel bij PDS

Als je last hebt van een knorrende maag kan dit komen doordat je zin hebt om iets te eten of omdat je maag daadwerkelijk leeg is. Wanneer je maag knort is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je echt trek hebt. Heb je langer dan 4 uur niets gegeten? Dan is de kans groot dat je echt honger hebt en is het verstandig is om iets te eten. De behoefte naar eten kan echter ook komen wanneer je lekker eten hebt gezien of geroken. Het drinken van een glas water of een kop kruidenthee kan helpen deze schijntrek te laten verdwijnen.

Wanneer de spijsvertering in de maag al niet optimaal begint kan dit zorgen voor verschillende darmklachten. De zure omgeving in de maag is essentieel voor een optimale vertering van voeding. De zuurgraad in de maag kan geneutraliseerd worden wanneer je drinkt tijdens of vlak na het eten. Lees waarom je beter niet kunt drinken bij de maaltijd bij maagklachten. Ook wil je voorkomen dat je te veel lucht inslikt. Eet daarom rustig, drink niet door een rietje en laat het kauwen van kauwgom links liggen.

De geluiden die ons maag- darmkanaal produceren kunnen soms voor ongemak zorgen. Het is natuurlijk belangrijk om te realiseren dat deze geluiden niet meer dan normaal is. In sommige situaties kan het echter wel prettige zijn om het orkest in je maag even stil te leggen. Dit doe je door snel iets te eten of drinken, dan stopt namelijk de schoonmaakploeg met het lawaai.

Weet je nog meer tips bij een hongergevoel bij PDS en luidruchtige maaggeluiden? Of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter.

2 gedachten over “Hongergevoel bij PDS: de oorzaken van maaggeluiden”

  1. Erg herkenbaar allemaal. Maar bij mij ontstaat het ontzettend lege gevoel al anderhalf uur na de maaltijd, met name het ontbijt. En dan ga ik enorm trillen, krijg hoofdpijn en het gevoel flauw te vallen van de honger. Weet niet goed wat ik daaraan moet doen.
    En een vraagje: klopt het dat maagzuurremmers eigenlijk niet zo goed zijn omdat ze de noodzakelijke maagzuurproductie tegen gaan?
    Ik weet niet hoe ik met al die maagklachten en pds goed moet omgaan.

    1. Frederique Visser

      Wat vervelend dat je na het ontbijt zulke heftige klachten hebt. Zou het kunnen dat je ontbijt veel koolhydraten en suiker bevat waardoor je bloedsuikerspiegel heel snel daalt? Misschien is je ontbijt toch niet verzadigend genoeg. Wellicht heb je iets aan de tips in deze blog om je ontbijt voedzamer te maken: https://pdscoaching.nl/darmklachten-en-ondergewicht-help-afvallen-voorkomen/.
      Wat betreft jouw vraag over maagzuurremmers. Maagzuurremmers zorgen inderdaad voor een vermindering van de maagzuurproductie. Dit heeft als gevolg dat er weer andere klachten kunnen ontstaan. Om maagzuur te voorkomen is goed kauwen, rustig eten en voldoende drinken van groot belang. Daarnaast zou je Iberogast kunnen uitproberen. Dit is een natuurlijker alternatief voor maagzuurremmers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven