Tips voor een goed ritme bij darmklachten

Tips voor een goed ritme bij darmklachten

Een goede ritme is van groot belang wanneer je darmklachten hebt. Zo is het belangrijk dat je de tijd neemt om rustig te eten of dat je niet direct na het eten gaat bewegen. Daarnaast kan een vast patroon zorgen voor rust in je hoofd. Zo hoef je niet continu na te denken wanneer je bijvoorbeeld gaat lunchen. Onze cliënten beginnen tijdens het traject ‘Je darmen de baas‘ eerst met het creëren van een goed ritme. Dit doen zij met de module Bewustwording, het eerste onderdeel van de BETER-methode (Bewustwording, Eten, Trainen, Energie en Rusten). Hierbij komen ze achter welke leefstijlfactoren van invloed kunnen zijn. Soms is het nodig om een nieuw patroon te ontwikkelen, zodat ze de darmen rust kunnen geven. In deze blog vertel ik je meer waarom het goed is om een vast ritme te creëren en waarom je lichaam hier baat bij heeft.

Plan vaste eetmomenten in

Zorg dat je momenten inplant waarop je de tijd neemt voor je maaltijd. Vaak hoor ik van cliënten dat zij achter hun laptop of onderweg in de auto hun boterham eten. Terwijl het juist belangrijk is voor je spijsvertering om even rustig aan tafel te zitten zonder afleiding van televisie- of computerscherm. Die rust is nodig, zodat je goed kauwt en niet gedachteloos je eten wegslikt. Vervolgens is het goed om te eten op het moment dat je trek hebt. Misschien heb je niet altijd zin in een ontbijtje zo vroeg in de ochtend. Probeer het ontbijt dan uit te stellen naar een later moment. Idealiter eet je 2-3 keer per dag, zodat je je spijsvertering de rust geeft om eten te verteren. Deze adviezen geef ik ook mee bij onderdeel het onderdeel Eten. Tenslotte heeft het lichaam er baat bij om tijdens de maaltijd niet te drinken.

Zorg voor een vaste ritme in beweging bij darmklachten

Regelmatig bewegen is gunstig voor je gezondheid maar ook goed voor je stoelgang. Door te bewegen worden de darmen gestimuleerd. Maar wanneer je beweegt is ook van groot belang. Dit komt aan bod tijdens onderdeel Trainen. We zijn vaak gewend om na het eten nog even een rondje te wandelen of na het eten pas te gaan sporten. Terwijl je lichaam er beter tegen kan wanneer je dit voor het eten doet. Zodra je vlak na het eten heel actief gaat bewegen, ziet het lichaam geen kans om de voeding goed te verteren. Met als gevolg dat je last krijgt van darmklachten. Zorg dat je de ruimte neemt om tussendoor even te bewegen, bijvoorbeeld in je pauze, of loop op en neer om koffie te halen. Misschien vind je het lastig om te bewegen of te sporten. Je houdt dit langer vol wanneer je beweging op vaste momenten inplant.

Zorg voor een vast ritme voor ontspanning bij darmklachten

Bij het onderdeel Rusten leren mijn cliënten om de tijd voor zichzelf te nemen. Het is niet altijd even makkelijk om diep te ontspannen. Die ontspanning is belangrijk omdat je hiermee ook rust in je lichaam creëert. Wanneer je alsmaar doorgaat dan staat je hoofd en lichaam altijd aan. Het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je alert en actief bent is het orthosympatisch zenuwstelsel. Zolang je je altijd in deze actieve staat bevindt, wordt het heel lastig om naar het parasympatisch zenuwstelsel over te gaan. Dit is het zenuwstelsel dat over rust en herstel gaat. In deze staat kan het lichaam pas de voeding verteren. Dus zoek tussendoor ook momenten van ontspanning op, al is het maar even 5 minuten rustig een kopje thee drinken in het zonnetje. Tussendoor rust nemen draagt ook bij aan een beter slaappatroon. Evenals om op vaste tijden naar bed gaan en op vaste tijden op te staan.

Plan je agenda niet te vol

Wanneer je veel last hebt van darmklachten kan dit veel energie trekken. Het is daarom goed om hier spaarzaam mee om te gaan. We zien in de praktijk vaak dat cliënten zichzelf of hun darmklachten wegcijferen en hierdoor zichzelf op de tweede plek te zetten. Daarnaast moeten ze ook veel van zichzelf. In de module Energie kijken cliënten welke zaken energie vreten en hoe ze dit anders kunnen aanpakken. Soms is het nodig om je buik voorrang te geven en zijn ze genoodzaakt om hun energie goed te verdelen op een dag. Dit houdt in dat ze soms ‘nee’ moeten zeggen of taken aan anderen moeten overdragen. Ik geef dan als tip mee om voor jezelf 3 prioriteiten te noteren om te zorgen dat je niet te veel op een dag plant. Probeer daarnaast ook ruimte vrij te houden voor leuke activiteiten of hobby’s, waardoor je lekker kunt ontspannen.

Luister naar je lichaam bij darmklachten

Probeer je ritme op gevoel te doen. Het heeft geen zin om dit schema dwangmatig op te volgen. Dit geeft namelijk alleen maar stress. Bovendien moet het ook passen binnen je leefstijl. Misschien werk je onregelmatig of heb je kleine kinderen, waardoor het niet altijd mogelijk is om een bepaald patroon aan te houden. Het is goed om tussendoor even stil te staan en te luisteren naar je gevoel waar je op dat moment behoefte aan hebt. Wanneer je last hebt van angstklachten dan raden we je aan om  hierin begeleiding te zoeken. Angstklachten zie ik regelmatig terug in de praktijk bij onze cliënten en de oefeningen die ik meegeef dragen bij aan het verhogen van het vertrouwen in eigen lichaam. Indien je kampt met ondergewicht is het handig om onder begeleiding te zoeken naar een goed (eet)patroon zonder dat je afvalt. Hier houden we ook altijd rekening mee tijdens het traject ‘Je darmen de baas’.

Hoe ziet jouw ritme er uit wanneer je last hebt van darmklachten? Leuk als je het hieronder laat weten.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

4 gedachten over “Tips voor een goed ritme bij darmklachten”

  1. Ik werk in de zorg en wanneer ik nachtdiensten moet doen ga ik kapot van de pijn, ik ben dan 2 kilo zwaarder. Ik heb alles geprobeerd. Niet eten in de nachtdienst, eiwitten eten, kh eten, kharm eten. Niks helpt hiervoor. Ik beweeg veel (5 keer per week). Ik slaap wel slecht als ik in de nachtdienst zit want ik kan overdag niet slapen. Heb je hier nog tips voor?

    1. Frederique Visser

      Wat rot dat je zoveel pijn ervaart. Helaas kan een slechte nachtrust ervoor zorgen dat je sneller vatbaarder bent voor darmklachten. Tijdens je slaap hersteld je lichaam namelijk, hierdoor maakt het belangrijker dat je tussendoor ook voldoende rust pakt. Wellicht heb je iets aan de tips in onze blog als je niet kan slapen: https://pdscoaching.nl/3-tips-als-je-niet-kan-slapen-vanwege-buikpijn/. Vervolgens zou je Iberogast of pepermuntoliecapsules kunnen gebruiken om darmklachten te verlichten.

  2. Goedmorgen,
    Ik heb de laatste twee weken enorm veel last van mijn darmen, ik heb Fibromyalgie en PDS.
    Vorige week had ik een pittige verstopping, buikpijn en kon niet poepen. De huisarts gebeld en op advies 2 zakjes macrogol moeten innemen. Na 4uur kwam uiteindelijk mijn ontlasting eruit, het was keihard en het deed pijn.
    De afgelopen week ging het gelukkig beter maar had meer last van dunne ontlasting wat ook niet fijn is. Ik voel me doodmoe!! Ik eet zoveel mogelijk glutenvrij, biologische groene groenten, zacht fruit zoals blauwe bessen, kiwi’s, frambozen, ’s morgens skyr yoghurt met biologische muesli. Als ik brood eet dan is dat spelt volkoren biologisch brood. Bij de avondmaaltijd eet ik geen vlees, soms een groentenburger van Eko Plaza.

    Groet Erna Kleij

    1. Frederique Visser

      Hallo Erna,
      Erg vervelend dat je zoveel last hebt van je darmen. Helaas kan fibromyalgie ook nog eens zorgen voor darmklachten. Meer hierover en tips bij fibromyalgie en PDS kun je vinden op onze blog: https://pdscoaching.nl/pds-en-fibromyalgie-hoe-ga-je-ermee-om/. Bij verstopping is vocht en beweging heel belangrijk. Daarnaast kan een eetlepel lijnzaad (bijvoorbeeld door de yoghurt) of lijnzaadolie zorgen voor een soepelere ontlasting. We horen vermoeidheidsklachten vaak terug bij mensen met PDS. Enerzijds kan de vermoeidheid komen door de continu aanwezige buikklachten maar ook voeding en leefstijl. Zo kan (spelt)brood zorgen voor een dagelijkse dip evenals suikkerrijke producten. Tenslotte zien we ook dat cliënten veel van zichzelf moeten en zichzelf of hun darmklachten wegcijferen. Dit kan ook veel energie vragen.
      Groet, Frédérique

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven