PDS en fibromyalgie – Hoe ga je ermee om?

PDS en fibromyalgie – hoe ga je ermee om?

Heb je naast PDS ook last van fibromyalgie? Regelmatig zien we mensen in de praktijk met fibromyalgie en PDS. Bij fibromyalgie heb je constant pijn in je spieren en gewichten. Hoewel deze twee aandoeningen niet op elkaar lijken, komt deze combinatie vaak voor. Een duidelijk verband waarom deze twee aandoeningen zo vaak samenkomen is niet bekend. Wel is te zien dat fibromyalgie en PDS soortgelijke oorzaken hebben. In deze blog lees je meer over de relatie tussen PDS en fibromyalgie en tips hoe je zowel de pijn- als darmklachten kan voorkomen.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij je continu pijn ervaart. Echter is bij fibromyalgie niets te zien in het lichaam. Er zijn geen ontstekingen te vinden, zoals bij reuma wel het geval is. De symptomen zijn wel vergelijkbaar. Daarom wordt fibromyalgie ook wel eens gezien als een vorm van reuma. Fibromyalgie lijkt niet erfelijk te zijn, terwijl bij andere reumatologische aandoening wel erfelijkheid een rol kan spelen. Klachten die bij fibromyalgie horen zijn: pijnlijke spieren en gewrichten, tintelingen, vermoeidheid, hoofdpijn, depressies, slaapstoornissen, stemmingsstoornissen, angstklachten maar ook darmklachten. Opvallend is dat deze pijnaandoening vooral bij vrouwen voorkomt.

Relatie tussen fibromyalgie en PDS

Mensen met fibromyalgie hebben vaak ook last van PDS-klachten en andersom. Zo’n 20-80% van de keren wordt er naast fibromyalgie ook PDS gediagnostiseerd. Bij mensen met PDS komt 20-65% fibromyalgie voor. Bij beide aandoeningen is de oorzaak niet bekend. Trauma, veel stress en omgevingsfactoren lijken van invloed te zijn op het ontstaan van pijn- en darmklachten. Het lijkt erop dat het gaat om een overbelasting van het lichaam. Net als bij PDS is er ook bij fibromyalgie een verstoring te zien van prikkelverwerking tussen het lichaam en de hersenen. Hierbij is het pijnsysteem ontregeld en bij PDS is er sprake van een ontregelde spijsvertering. Daarnaast kan het zijn dat de pijnklachten van de ene aandoening de klachten van de andere kunnen verergeren.

Tips bij fibromyalgie en PDS

Voldoende bewegen is erg belangrijk, hoewel dit erg lastig kan zijn door de pijnlijke gewrichten bij fibromyalgie. Zorg dat je een goede balans kan vinden tussen inspanning en ontspanning. Overbelasting maar ook te weinig bewegen kunnen namelijk de klachten vergroten. Lichaamsbeweging zorgt bij PDS voor een goede spijsvertering. Bij pijn in de gewrichten of buik kan warmte goed helpen. Leg bijvoorbeeld een warme kruik op je buik of neem een warme douche. Daarnaast is een goede nachtrust en voorkomen van stress van grote invloed. Zodra je slecht slaapt ben je sneller vermoeid. Je kunt de pijn minder goed verdragen. Vaak zien we dat de PDS-klachten verergeren bij vermoeidheid. Bij fibromyalgie komt hoofdpijn geregeld voor. Dit heeft te maken met spanningen in de nek en schouders. Dit is een klacht die we ook vaak terug zien bij cliënten met PDS die daarnaast veel stress ervaren. Een massage oefening of een meditatie kan hierbij helpen.

Voeding bij fibromyalgie en PDS

Bij zowel fibromyalgie als bij PDS is gezonde voeding van groot belang. Eet zoveel mogelijk pure en onbewerkte voeding. Suiker en alcohol kunnen zowel de darmklachten als de pijnklachten verergeren. Daarnaast is het advies bij fibromyalgie om niet te veel (rood) vlees en zuivel te nemen, omdat die ontstekingen kunnen veroorzaken. Producten zoals zoals kool, groene groenten, blauwe bessen, granaatappel, vette vis, olijfolie en groene thee kunnen ontstekingsremmend werken. Tevens heeft kurkuma een ontstekingsremmende werking welke ook goed is tegen darmklachten. Een groot deel van de mensen met fibromyalgie hebben een lage hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam. Soms is een vitamine B12-injectie nodig. Laat dit altijd controleren bij de huisarts. Bij beide aandoeningen is het verstandig om glutamaat te vermijden, omdat dit juist klachten kan uitlokken. Glutamaat is ook wel bekend als VeTsin of MSG en zit veel in bewerkte producten.

Behandeling fibromyalgie

Helaas is fibromyalgie net als PDS niet te genezen. Wel kunnen de klachten goed onder controle worden gehouden door voeding- en leefstijlaanpassingen. Voor fibromyalgie is geen medicatie. Vaak worden pijnstillers voorgeschreven om de pijn te verlichten. Echter kunnen heftige pijnstillers (NSAID’s) zorgen voor het uitlokken van darmklachten bij PDS. Neem deze pijnstillers liever niet als je gevoelige darmen hebt. Paracetamol daarentegen gaat vaak wel goed. Heb je veel last van (pijn)klachten, dan is het raadzaam om naar een afspraak te maken bij een reumatoloog. Bij fibromyalgie is vaak een multidisciplinaire aanpak nodig. Soms komt er een psycholoog, fysioloog of andere zorgaanbieders aan te pas. Tot slot zijn er mogelijkheden voor een revalidatietraject, waarin je leert je conditie te verbeteren en om te gaan met pijn.

Heb jij een vraag over fibromyalgie en/of PDS? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 gedachten over “PDS en fibromyalgie – Hoe ga je ermee om?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven