Janna's leven met een spastische darm

Leven met een spastische darm valt niet mee. Ik, Janna, heb al sinds jonge leeftijd een spastische darm. Ze noemen het ook wel een prikkelbare darm of het prikkelbare darm syndroom (PDS). Jarenlang werd ik beperkt in mijn leven vanwege mijn darmen. Inmiddels heb ik al bijna 5 jaar grip op mijn darmen. Na mijn succesverhaal besloot ik om meer mensen hiermee te helpen. Als diëtist en coach heb ik de BETER-methode ontwikkeld, een integrale aanpak en ben ik gestart met PDS coaching. Wil jij weten welke stappen ik heb genomen om klachtenvrij te worden?  Lees dan hieronder mijn verhaal.

 

spastische darm

Je bent niet de enige met een spastische darm

Je bent niet de enige met een spastische darm. Zowel ik zelf in het verleden, als cliënten in mijn praktijk, familie, vrienden en kennissen van me hebben frequent last van prikkelbare darmklachten (PDS), zoals opgeblazenheid, obstipatie, diarree, steken in de buik, misselijkheid en energieklachten. Meestal volgen ze dan een therapie die vaak tijdelijk helpt, zoals het vezelrijke dieet, het FODMAP-dieet, hypnotherapie, psychotherapie of acupunctuur. Deze zijn vaak gericht op het verhelpen van acute klachten. Echter na een jaar therapie komen dezelfde of aanhangende klachten vaak weer terug. Dit komt omdat je dan nog niet hebt geleerd hoe je om leert gaan met je prikkelbare darm; het leren leven met een spastische darm.

Je omgeving begrijpt de impact van leven met een spastische darm niet

Een ander punt is dat er vaak vanuit je omgeving (huisarts, partner, familie, vrienden) onbegrip wordt getoond, omdat je op sommige momenten meer kan verdragen dan op andere momenten. De ene keer heb je geen last na het eten van appeltaart en als je een heel drukke dag hebt gehad wel. Tevens zegt de specialist vaak na een uitgebreid onderzoek “gefeliciteerd, je bent gezond.” Dan wijzen ze de deur en moet je er maar mee “leren leven”. Het frustreerde me zo erg dat deze groep mensen die dagelijks klachten hebben, zo de deur werd gewezen. Ik vond dat hier een oplossing voor gevonden moest worden. Een bepaald traject die zich niet alleen richt op het behandelen van acute klachten, maar ook in gaat op de persoonlijke situatie en mogelijke oorzaken. Een programma met een persoonlijk stappenplan die zorgt voor blijvend resultaat. 

Van jongs af aan heb ik al darmklachten

Aangezien ik vanaf mijn geboorte al te maken heb met een darmklachten, diverse soorten therapieën heb geprobeerd, ik als geen andere weet hoe het is om er mee te leven en velen cliënten met PDS heb geholpen in mijn Diëtistenpraktijk, bedacht ik me dat ik de aangewezen persoon ben om zo’n programma te ontwikkelen. Vanaf mijn geboorte heb ik darmklachten (koemelkallergie en gluten-intolerantie), vanaf mijn vierde ben ik over deze klachten heen gegroeid, op zeventienjarige leeftijd ontwikkelde ik het Prikkelbare Darm Syndroom en sinds mijn tweeëntwintigste heb ik te maken met een lekkende darm (leaky gut), lactose- en gluten-intolerantie en kan ik o.a. peulvruchten en zetmelen slecht verdragen.

Ik deed diverse onderzoeken, maar dit wees op niets

Ik heb diverse onderzoeken gedaan die mij niks opleverde, zoals een uitgebreid bloedonderzoek (op vitamine- en mineralen te kort, glutenintolerantie), diverse allergietesten zoals een bloedtest (RAST), huidtest en provocatietest (eliminatie van verdachte voedingsmiddel) en een uitgebreid darmonderzoek (coloscopie). Dit laatste was zeker geen pretje. Na het doen van deze onderzoeken was ik volgens de artsen gezond, maar zo voelde ik me niet. Ik was jaren verder en voelde me nog steeds beroerd.

Janna Koopman: “Volgens artsen was ik gezond, maar zo voelde ik me niet.”

Ik deed de opleiding tot diëtist en at vezelrijk 

Op mijn zeventiende, de tijd dat ik opnieuw darmklachten begon te krijgen, was ik net gestart met de vierjarige HBO opleiding Voeding & Diëtetiek. Hier leerde ik om vezelrijk te eten; volkoren brood, pasta, zilvervliesrijst, ontbijtkoek, Liga’s en Sultana’s. Wel gecombineerd met voldoende water, thee of koffie en twee ons groente en fruit. Een ander advies was om kleine beetje per keer te eten (zes tot acht maaltijden) i.p.v. drie maaltijden per dag. Ondanks ik de adviezen keurig opvolgde, had ik heel veel last van darmkrampen. Vooral indien ik gestrest was of een drukke dag had, moest ik vaak rennen naar het toilet. Elk uur moest ik wel wat eten door de energiedips die ik had. Helaas kon niemand me uitleggen hoe dat kwam.

Extra vezels en therapieën tegen spastische darm

Ik ben toen langs de huisarts geweest en daar kreeg ik vezelpreparaten (Metamucil) voorgeschreven. Deze vezels zouden mijn ontlasting soepeler maken. Mijn klachten werden juist erger. Ik heb nooit eerder zo veel last gehad van darmkrampen en de afwisseling tussen diarree en obstipatie. Toen kwam ik via mijn moeder terecht bij een psychosomatisch fysiotherapeut. Die leerde me hoe je een ademhalingsoefening doet; hoe je zorgt voor een lage i.p.v. hoge ademhaling. Dit verlichte de klachten wel iets, maar onvoldoende. 

Bijkomende angsten en huidallergie

Vanwege bijkomende angsten (mogelijk veroorzaakt door PDS) heb ik enkele sessies gehad bij een psychotherapeut. Door middel van een EMDR training kreeg ik inzicht in mijn angsten en kwam ik over mijn faalangst voor mijn auto-examen heen. Op mijn negentiende liep ik een huidallergie op die niet te verhelpen was met hormoonzalf. Ik werd doorverwezen naar de huidtherapeut die mij antibiotica voorschreef voor één hele maand. De huidklachten verdwenen, maar mijn darmklachten zijn sindsdien steeds erger geworden.

Tijdens mijn reis in Zuidoost-Azië bezocht ik 4 ziekenhuizen

In 2012 ben ik vier maanden alleen op reis geweest in Zuidoost-Azië, wat bedoelt was als een leerzame reis waar genieten voorop stond. Ik moet zeggen dat ik nog nooit eerder zoveel ziekenhuizen heb bezocht. Ik had continu diarree en bleef maar afvallen. Ik kreeg een allround onderzoek in Hong Kong, een paardenmiddel mee tegen diarree (Loperamide werkte niet meer), ontlastingsonderzoek in Cambodja en Vietnam en ik leerde praten met handen en voeten, zodat de locals pure voeding voor me konden bereiden. Rijst met sojasaus kon namelijk al zorgen voor darmkrampen.

10 kg zwaarder en een opgezette buik 

Eenmaal uitgehongerd terug gekomen in Nederland, was ik na een half jaar circa tien kilo aangekomen en mijn buik begon heel erg op te zetten. Vrienden, kennissen en cliënten vroegen aan me of ik zwanger was. Het leek inderdaad wel alsof ik negen maanden in verwachting was. Ik ben toen gestart met hypnotherapie in combinatie met acupunctuur. Ik merkte dat acupunctuur werkte voor een dag of drie; de onrust in mijn buik werd minder. Het was alleen geen lange termijn oplossing. Hypnotherapie werkte voor mij wel om trauma’s van vroeger te verwerken, een betere ademhaling aan te leren en om beter grenzen voor mezelf aan te geven. Ik heb zo’n twintig sessies gehad bij de hypnotherapeut. Helaas werd mijn opgeblazen buik nog niet minder.

Laxeermiddel vanwege obstipatie

Daarom nam ik weer contact op met mijn huisarts. Deze keer werd er doorgevraagd naar mijn darmklachten. Ik zou verstopt zitten. Dit was ook duidelijk te zien tijdens de röntgenfoto. De radiodiagnostisch laborant vertelde me dat ik zo erg geobstipeerd was, dat je tijdens het maken van een echo van mijn buik niet eens wat zou kunnen zien. De huisarts schreef mij laxeermiddel voor. Na één doos was mijn buik nog steeds even opgezet. Ik moest niet zo snel opgeven en nog een doos laxeermiddel gebruiken.

Orthomoleculaire voeding tegen spastische darm

Tijdens de tweede doos laxeermiddel nam ik contact op met twee orthomoleculair therapeuten. Ik kende ze al via mijn diëtistennetwerk. Die twee hebben me echt een stuk verder geholpen. Sinds ik hun adviezen heb opgevolgd, verdween mijn opgezette buik als de zon. Ik had ook niet meer last van de energiedips en hoefde nog maar drie keer per dag te eten. Laxeermiddel had ik ook niet meer nodig. Deze aanpassing in de voeding was doorslaggevend om de opgezette buik te verminderen en om van de obstipatie af te zijn. Doordat ik minder eetmomenten nam, had mijn lichaam meer tijd om te herstellen. Eén ding was er echter vergeten. Ik kon nog steeds vrij weinig voedingsmiddelen verdragen. Doordat ik eenzijdig at en niet alle vitamines en mineralen binnen kreeg, ontwikkelde ik energieklachten.

Tientallen supplementen zonder resultaat

Er werd me geadviseerd om suppletie te nemen, ter aanvulling van alle vitamines, mineralen en aminozuren die ik onvoldoende binnen kreeg. Jarenlang heb ik suppletie, waaronder multivitamines, vitamine D, visolie, aminozuren, probiotica en prebiotica geslikt. Dit kostte me al met al duizenden euro’s en ik kreeg er niet meer energie van. Deze pro- en prebiotica die ik geslikt had, zorgde zelfs dat mijn darmklachten erger werden. Ik voelde me zo opgeblazen en had last van winderigheid. Hoe vervelend als je de deur nog uit moest! 

 Mindfulness heeft me geholpen om met mijn spastische darm te leren omgaan

Tegelijkertijd was ik bezig met een mindfulness cursus. Daar heb ik echt geleerd om mijn chronische klachten te accepteren. Het heeft me geleerd om meer te genieten van de momenten in het hier en nu en om te accepteren hoe je je voelt. Daarvoor was ik altijd maar aan het vechten tegen mijn klachten i.p.v. leren hoe er mee om te gaan. In de blog over mindfulness bij PDS kun je meer lezen over wat mindfulness kan doen om je leven met een spastische darm makkelijker te maken.

Ik koos voor mezelf en leerde omgaan met mijn angsten

Vervolgstappen waren: kiezen voor mezelf, bijbaan opzeggen, later beginnen met het spreekuur op de praktijk, regelmatig dag- en nachtritme, een sport kiezen die bij me past, dagelijks mediteren, grenzen aangeven, een jaarprogramma bij een business coach volgen en starten met het maken van mijn eigen programma. Ik leerde om mijn angsten te overwinnen, om te dealen met negatieve gevoelens en om de jaren van onmacht achter me te laten. Eindelijk na al die jaren van ellende en tientallen therapieën, kan ik zeggen dat darmklachten geen probleem meer voor mij zijn. Ik voel me weer vrij en dat gun ik jou ook! Mijn verhaal kun je ook lezen in het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB. Daarin vertel ik wat ik op dit moment doe om grip te hebben op mijn klachten. 

Welke stappen heb jij al doorlopen om van je spastische darm af te komen? Laat het hieronder weten in een reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
Scroll naar top
In dit e-book staan alle tips die jij nodig hebt om direct je buikpijn te verminderen en blijvend grip op je maag-darmklachten te krijgen. Bestel het e-book nu voor de actieprijs van €2,99 (i.p.v. €4,99).
Deel op facebook
Deel op google
Deel op twitter
Deel op linkedin