Intermittent fasting bij PDS en buikpijn - praktijkvoorbeeld

Intermittent fasting bij buikpijn

Intermittent fasting is razend populair en wordt vaak ingezet bij maag- en darmklachten zoals buikpijn, opgezette buik, winderigheid en een wisselende ontlasting. Het is niet zo gek dat intermittent fasting zo ontzettend populair is vanwege meerdere voordelen voor je gezondheid . Intermittent fasting werkt positief op je insulineresistentie, je cholesterol, ontstekingswaarden, je hersenen, het is goed voor gewichtsbehoud of gewichtsverlies, opbouw en herstel en last but not least, onze darmen. In de vorige blog  ‘Is intermittent fasting goed voor de darmen?’   lees je hier meer over. In deze blog vertel ik jou over mijn persoonlijke ervaring als prikkelbare darm coach en diëtist hoe intermittent fasting mij helpt bij mijn PDS om mijn darmklachten te verminderen.

Intermittent fasting, een voorbeelddag van PDS-coach Chernique

Zelf volg ik al enige tijd de 16/8-methode. Dit betekent dat ik 16 uur per dag niet eet en 8 uur per dag wel. Dit houdt in dat ik vaak mijn ontbijt oversla en alleen eet tussen 12.00-20.00 uur. Aangezien ik PDS heb, is het voor mij nóg belangrijker om te luisteren naar mijn lichaam. Als mijn lichaam aangeeft dat het honger heeft en meer voeding nodig heeft (bijvoorbeeld voor 12.00 uur en na 20.00 uur) dan geef ik hieraan toe. Dit werkt voor mij perfect! 

Uiteraard is iedereen anders en heeft iedereen een andere aanpak nodig. Het is mij ook niet gelukt om van de één op de andere dag deze methode te volgen en dat hoeft ook niet. Werk er stap voor stap naartoe. Aan het einde van deze blog lees je tips hoe je dit kunt opbouwen. Als je wat meer informatie over mij wilt lezen kun je doorklikken naar de pagina ‘over mij’.

'’s Ochtends start ik mijn dag altijd met een groot glas lauwwarm water met citroen en een kopje koffie. Water, thee en koffie zonder melk en suiker mogen in de vastenperiode namelijk gewoon genuttigd worden. Dan ga ik naar mijn werk of naar de sportschool. Op de dagen dat ik sport eet ik vaak wat meer, voornamelijk meer eiwitten. '

Maaltijd 1 om 12.30 uur

Een schaaltje sojayoghurt met een handje ongebrande en ongezouten noten, blauwe bessen, ½ banaan, 2 eetlepels lijnzaad, 1 eetlepel hennepzaad en kaneel.

Ook het recept ‘gezond ontbijt met lactosevrije yoghurt en banaan’ maak ik regelmatig.

Maaltijd 2 om 16.15 uur

Aangezien het vandaag een sportdag was, had ik rond 16.00 uur alweer trek en nam ik een boekweitpannenkoek. Deze belegde ik met amandelpasta, de andere helft van de banaan, walnoten en 85% pure chocolade geraspt. Hiernaast nam ik nog een kleine salade met gegrilde groenten, linzen en pompoenpitten. Bekijk hier het recept voor de glutenvrije boekweitpannenkoek.

Maaltijd 3 om 19.30 uur

Voor de maaltijd nam ik een schaaltje zelfgemaakte vegetarische pompoensoep zonder gluten en lactose.

Daarna had ik een vegetarische burger (vrij van E-nummers), zoete aardappelfrietjes met mayonaise en daarnaast gegrilde paprika, courgette en ui.Gedurende de dag dronk ik ongeveer 1 liter water, 1 liter kruidenthee en 2 kopjes koffie zonder melk en zonder suiker.

Intermittent fasting, tips om het op te bouwen

 • Geef je lichaam tijd om te wennen aan het nieuwe patroon
 • Stel je maaltijd uit. Nuttig jij op dit moment je ontbijt om 07.00 uur ’s ochtends? Probeer het dan eens om 7.30 uur te doen. Als dit goed gaat kun je naar 08.00 uur en zo verder.
 • Sla eens een keer een maaltijd of tussendoortje over
 • Ga nuchter bewegen. Je geeft je spijsvertering een kickstart als je beweegt vóór je ontbijt. Een wandeling volstaat ook.
 • Eet voldoende en drink minimaal 1,5 liter water, thee of koffie zonder melk en suiker
 • Het is geen methode waarbij je jezelf uithongert, maar wanneer hongergevoel opkomt kun je een glas warm water (met citroen) of een kop thee nemen. Want als je denkt dat je honger hebt, heb je vaak dorst.

En tot slot: wees niet te streng voor jezelf en doe het alleen als het bij je past. Het is niet erg als je een keertje niet aan de richtlijnen voldoet. Het allerbelangrijkste is dat je luistert naar wat jouw lichaam nodig heeft. Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je een ziekte of aandoening hebt, bijvoorbeeld diabetes, een lage bloedsuiker of ondergewicht, vraag dan advies aan een deskundige of intermittent fasting ingezet kan worden bij jou.

Gratis e-book Intermittent fasting

Heb je last van darmklachten? Download dan dit e-book Intermittent fasting  met 10 tips om je darmklachten te verminderen en de voordelen van vasten bij gevoelige darmen.

2 gedachten over “Intermittent fasting bij PDS en buikpijn – praktijkvoorbeeld”

 1. Hallo,

  Dankjewel voor je duidelijke informatie en fijne site. Ik ben ook erg benieuwd en op zoek naar informatie en ervaringsverhalen van mensen die ook eten in de tijd van 9 tot 17 uur en daaromheen vasten. Ik ben geen avondmens en ontbijt graag voor mijn fysieke werk. Overal lees ik over eten tussen 12 en 20 uur, maar waarom is dit zo? Is dit gebaseerd op mensen die vooral werken tijdens kantooruren of op kantoor? Het lijkt mij dat het voor je darmen niet uitmaakt? Ook vraag ik me af over het water drinken tussendoor. Ik merk dat als ik water drink mijn darmen ook weer beginnen te werken. Er is dan geen rust voor ze. Is het niet beter om na de laatste maaltijd ook geen water te drinken maar droog te vasten tot de volgende ochtend?

  Graag hoor ik van je.

  Groet Ansjeliek

  1. Maudy Tiggelaven

   Hi Ansjeliek,

   Goede vraag! Vasten kun je op verschillende manieren doen. Er is niet 1 goede manier. Het gaat erom dat je een manier vind die voor jou en je darmen fijn werkt en waar jij je goed bij voelt. Je kunt je eigen eetkader bepalen en van 09:00 uur tot 17:00 uur eten kan ook heel goed. Qua water gaat het erom dat je voldoende water binnenkrijgt op een dag. Je kunt een aantal bulk drink momenten inlassen zodat je het aantal momenten dat je drinkt beperkt. Bij het aanpassen van je eet en drink patroon wil je altijd naar jouw persoonlijke situatie kijken. Deze ken ik nu niet dus op dit moment kan ik daar geen geheel advies in geven:) Blijf vooral zoeken naar wat er voor jou en je darmen werkt! Er is nooit 1 manier die voor iedereen werkt.

   Groetjes,
   Maudy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven