Aambeien bij PDS en darmklachten

Aambeien bij PDS en darmklachten

Veel mensen in Nederland hebben last van aambeien, maar het is niet een onderwerp waar open over wordt gepraat. Hierdoor kan het lijken dat je de enige bent. Daarbij komen aambeien bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) en andere darmproblemen relatief vaker voor. Aambeien zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de anus. Die kunnen zorgen voor een jeukend of branderig gevoel. Als een aambei kapot gaat kan dit erg pijnlijk zijn en kan het gaan bloeden. Al en al is het geen prettige ervaring. Gelukkig kan dit ongemak vaak vrij eenvoudig behandeld worden. In deze blog lees je wat je zelf kunt doen en hoe je aambeien kunt voorkomen.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 30% van de volwassenen in Nederland heeft wel eens last gehad van aambeien. Op basis van huisartsengegevens hebben ongeveer 1 op de 100 mensen per jaar hier last van. Exacte cijfers zijn niet bekend. Dit komt omdat slechts een klein deel van de mensen naar de huisarts gaan. Dit kan te maken hebben dat aambeien snel over kunnen gaan. Wel is bekend dat het veel voorkomt bij mensen die 50 jaar of ouder zijn. Daarnaast komen aambeien vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Dit kan te maken hebben met het feit dat de zwangerschap de kans op aambeien vergroot. Vaak gaat dit samen met obstipatie. Sommige mensen hebben dagelijks last van deze kwaal.

Oorzaken van aambeien bij PDS (prikkelbare darm syndroom)

Een aambei is een opgezwollen zwellichaam en ontstaat door een verhoogde druk in de anus. Door de druk zwelt een aambei op. Gebeurt dit in de anus dan spreek je van inwendige aambeien. Een zwellichaam dat opzwelt buiten de anus wordt een uitwendige aambei genoemd. Een aambei kan ontstaan door te hard persen, bij verstopping, het ophouden van ontlasting, weinig bewegen of bij chronisch hoesten. Kans op aambeien neemt toe bij zwangerschap of bij overgewicht, doordat er extra druk op de anus komt. Aangezien mensen met PDS vaak last hebben van een ontregelde ontlasting, kunnen zij hierdoor sneller aambeien krijgen. Naast obstipatie kan diarree en veel afvegen zorgen voor geïrriteerde zwellichamen.

Hoe herken je aambeien?

Bij aambeien kun je een jeukende en/of branderig gevoel bij de anus ervaren. Je kan tevens een ontregelde of een moeilijke stoelgang hebben. Het poepen of zitten kan pijnlijk zijn door de druk die op de aambeien komen. Als een aambei naar buiten zakt, dus een uitwendige aambei wordt, kan dit erg pijnlijk zijn. Een aambei is heel fragiel en kan snel gaan bloeden. Hij kan beschadigd worden bijvoorbeeld bij het afvegen of door (harde) ontlasting. Soms kunnen ze ook spontaan gaan bloeden. Het bloed is knalrood van kleur en je ziet het terug op het wc-papier als je afveegt. Zie je regelmatig bloed in de ontlasting of is de bloed donker van kleur? Lees dan de blog over bloed in de ontlasting wat dit kan betekenen.

Voeding- en leefstijladviezen bij aambeien

Aambeien ontstaan vaak als gevolg van obstipatie. Om harde ontlasting te voorkomen is het hebben van een gezond eet- en leefpatroon van belang. Zorg dat je voldoende beweegt en niet te lang achter elkaar te staat. Veel staan zorgt namelijk voor een vergroting van de druk op de anus. Eet producten rijk aan vezels en drink voldoende vocht (1,5-2 liter per dag). Houd je ontlasting niet op. Ga naar het toilet op het moment dat je aandrang voelt. Het te lang ophouden van de ontlasting zorgt ervoor dat de ontlasting indikt en er daardoor moeilijker uit komt. Daarnaast kan de ophoping van ontlasting in de darmen zorgen voor druk, waardoor de kans op aambeien wordt vergroot. Gebruik bij verstopping een voetenkrukje, bijvoorbeeld een squatty potty. Middels het krukje kom je in een goede zithouding. De kringspier kan hierdoor meer ontspannen, waardoor het poepen gemakkelijker gaat.

Aambeien bij PDS voorkomen en verhelpen

Vaak gaan aambeien na enkele dagen vanzelf over. Door goede hygiëne kun je aambeien tegen gaan. Maak je anus schoon met lauwwarm water of met een bidet nadat je hebt gepoept. Zorg dat je het gebied daarna goed droog dept. Tevens kan je een wattenschijfje met olie gebruiken of een warm bad tegen de pijn en jeuk. Vermijd zeep of geparfumeerd toiletpapier, want dit kan de irritaties en jeuk erger maken.

Behandeling van aambeien bij PDS

Blijf je voortdurend de ongemakken van aambeien ervaren? Dan is het goed om een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts kan de oorzaak van aambeien achterhalen. Indien de aambeien komen door harde ontlasting wordt er vaak laxeermiddel of vezelzakjes voorgeschreven. Tevens kan de huisarts pillen tegen de jeuk meegeven. Als voeding en medicatie onvoldoende helpen, kan het soms nodig zijn om de aambeien op een andere manier te verwijderen. Dit kan door de aambei af te binden of in spuiten met een vloeistof (scleroseren).

Heb je na het lezen van de blog vragen over aambeien bij PDS en darmklachten? Stel ze gerust hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven