Melisse bij maagkrampen, angst en depressie

Melisse bij maagkrampen, angst en depressie

Maagkrampen, darmkrampen, gasvorming en spijsverteringsproblemen komen regelmatig voor bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Dit kan ook samen gaan met angst voor darmklachten of angst om bepaalde voeding te eten. In deze blog over melisse lees je niet alleen over de werking, maar ook hoe je dit kunt toepassen. Daarnaast kom je er ook achter hoe melisse kan helpen bij nervositeit en depressie door je maag of darmen te kalmeren. Ben je benieuwd hoe melisse je kan helpen om je PDS klachten te verminderen? Lees dan mijn artikel over Melisse bij maagkrampen, angst en depressie!

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Melisse

Melisse, ook wel citroenmelisse genoemd, stamt uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en werd 2000 jaar geleden al gebruikt. Deze kleine, tweelippige bloemen verkleuren in het rijpingsproces van lichtgeel naar wit en uiteindelijk naar lichtblauw. De hele plant ruikt sterk naar citroen vanwege de citronella en is licht behaard. Het blad wordt hierbij gebruikt als geneeskrachtig kruid. Misschien ook leuk om te weten dat Melisse in diverse landen op een grote schaal gekweekt wordt als voeding voor de honingbij. Dit kruid heeft een kalmerende en krampwerende werking. Daarom kan het voor diverse spijsverteringsklachten worden ingezet.

De werking van Melisse

Melisse kan helpen bij het prikkelbare darm syndroom (PDS), maagkrampen, darmkrampen, spijsverteringsstoornissen, gasvorming, nervositeit, stress, slapeloosheid, angst en depressie. Dit kruid helpt de spijsvertering ontspannen en op die manier stilt het de kramp in de maag en darmen. Het bevordert ook de galafscheiding en helpt hierdoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast helpt Melisse om de zenuwen te ontspannen en daardoor kan het een rustgevende werking hebben. Dit is de reden dat het ook ingezet kan worden bij angst, depressies, stress, nervositeit en problemen met slapen. Helaas is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van Melisse bij PDS.

Werkzame stoffen en contra-indicaties

De werkzame stoffen in melisse zijn etherische oliën, looizuren, bitterstoffen en flavoproteïnen. Belangrijk om te weten is dat het gehalte alleen de verse plant tot met een leeftijd van 6 maanden kalmerende eigenschappen heeft

Een hoge dosering wordt afgeraden bij zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, omdat hier de veiligheid van toepassing nog niet is aangetoond.

Bij oraal gebruik kan melisse voor een toename van eetlust zorgen. Melissa officinalis heeft een kalmerende werking en kan gelijktijdig met andere planten of middelen gebruikt worden die ook kalmerend werken. Dit zijn o.a. Sint-janskruid, valeriaan of alcohol. Houd er rekening mee dat het de werkzaamheid verhoogd kan worden. Daarbij kan het de bloedglucosegehalte verlagen en schildklierstimulerend hormoon beïnvloeden. Vraag bij een hoge dosering van melisse advies aan een medisch adviseur.

Toepassing

Van de verse en gedroogde bladeren kan thee worden getrokken. Heb je last van krampen, ervaar je spanning of angst of kun je slecht slapen? Maak dan een heerlijke kruidenthee van Melisse samen met valeriaan. Giet hiervoor 200 ml kokend water op één à twee theelepels melisse en een halve theelepel gedroogde valeriaanwortel en laat dit tien minuten trekken. Je kunt melisse ook gebruiken als smaakmaker in warme gerechten, zoals visgerechten, soepen, sauzen en omeletten. Snijd eerst de blaadjes fijn, zodat ze zoveel mogelijk smaak afgeven. Tip: Probeer ook eens Salie-thee tegen krampen en gasvorming!

Ik ben benieuwd of je ook wel eens het kruid Melisse gebruikt als thee of in gerechten. Laat je het weten in een reactie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top