Wat is de invloed van chocolade op de darmen?

Wat is de invloed van chocolade op de darmen?

Kan jij niet van chocolade afblijven? Ik ben er zelf ook enorm dol op! Maar na een blokje heb je zin in meer en neem je er nog eentje en nog een. Voor je het weet is de halve reep op. Dat te veel of te vaak chocolade nemen ongezond is dat weten we wel. Maar helaas kan chocolade ook veel impact hebben op je darmen als je het prikkelbare darm syndroom (PDS) of gevoelige darmen hebt. Met als gevolg vervelende darmklachten. In deze blog kun je lezen welke chocolade we aanraden bij gevoelige darmen en welke alternatieven er zijn. Zo kun jij zo nu en dan ook gewoon iets lekkers snacken. Vervolgens vertellen we ook wanneer je beter de chocolade kunt laten staan.

Chocolade en invloed op de darmen

Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners. Maar ook toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen kunnen klachten uitlokken. Denk aan gekleurde chocolade zoals m&m’s of chocolade met praline crème. Daarnaast is het vaak zo lekker dat je er gauw teveel van eet. Hierdoor krijgt je lichaam heel veel van deze stoffen binnen. Chocolade wordt meestal als tussendoortje gegeten, lekker met een kopje thee erbij. Dit zorgt ervoor dat de spijsvertering weer op gang wordt gebracht. Je raadt het al, dit kan zorgen dat je klachten krijgt, omdat de spijsvertering niet de rust krijgt om het eten rustig te verteren. Dat chocolade voor leverschade zou zorgen is een fabel.

Welke chocolade kun je wel eten bij gevoelige darmen?

Pure chocolade met minimaal 70% cacao wordt het beste door je darmen verdragen. Uit een onderzoek bij mensen met PDS hadden deelnemers vastere ontlasting door het eten van pure chocolade. Dit had te maken met het feit dat pure chocolade zorgt voor een vertraagde darmpassage in vergelijking met witte chocolade. Tevens zou de pure variant de bloeddruk verlagen en uit The Study of Liver in Vienna (Austria) kwam zelfs naar voren dat mensen met leverschade een gunstig effect kunnen hebben bij het eten van pure chocolade. Je hebt ook suikervrije chocolade op de markt, waarbij de suikers vervangen zijn door zoetstoffen. Helaas is deze chocolade niet geschikt bij gevoelige darmen. Zoetstoffen zorgen net als suiker voor darmklachten. Onthoud dat pure chocolade suiker en verzadigd vet bevat en dit niet bijdraagt aan de gezondheid. Eet chocolade daarom met mate. Twee blokjes gaat doorgaans goed. Eet chocolade het liefste niet elke dag.

Wanneer je beter geen chocolade kunt nemen

Soms is het verstandig om chocolade even helemaal te vermijden. Wanneer je last hebt van maagklachten kan chocolade de klachten zelfs verergeren. Denk hierbij aan ontsteking of beschadigingen aan het maagslijmvlies, zoals bij gastritis of door een bacterie. Chocolade kan ook zorgen voor het uitlokken van maagzuur. Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang kan chocolade de kans op obstipatie vergroten. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen dit snoepgoed ook beter laten staan. Hoewel cacao weinig histamine bevat kunnen andere stoffen in chocolade zorgen dat er meer histamine wordt vrijgemaakt. Sommigen kunnen chocolade wel verdragen, afhankelijk van hoeveel cacao er in zit. Zij hebben dan eigenlijk meer baat bij melkchocolade vanwege de kleine hoeveelheid cacao. Wil je van je Histamine intolerantie klachten afkomen en leren wat je wel kunt eten? Lees dan hier meer over het online Histamine Tolerantie plan van BASIS. 

Alternatieven op chocolade

Een natuurlijk alternatief voor chocolade is carobe. Carobe lijkt een beetje op cacao. Het heeft als voordeel dat het zoeter is dan cacao. Je kunt er chocomelk van maken en in de winkels is chocoladepasta van carobe beschikbaar. Carobeproducten. Mits er geen toevoegingen in zitten, zijn deze geschikt wanneer je last hebt van gevoelige darmen. Zelf iets maken van cacaopoeder is overigens prima. Probeer ons recept voor chocolade eitjes uit. Het is ook goed om na te gaan waarom je chocolade neemt. Vaak willen mensen iets zoetigs hebben na het eten. Een laurierdropje zonder suiker kan de uitkomst bieden om een lekkere zoete smaak te hebben zonder dat je daar darmklachten van krijgt.

Ik ben benieuwd wat je van deze blog over chocolade en de invloed op de darmen vindt? Wil je zorgen dat je darmen en spieren meer ontspannen voelen? Probeer dan Nutrifoodz Magnesium Complex!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

4 gedachten over “Wat is de invloed van chocolade op de darmen?”

  1. Is chocolade naast pds ook slecht bij lactoseintollerantie? Kun je ook extreem moe, hele pijnlijke buik vooral aan de zijkanten en duizelingen ervan worden

  2. patrick lefevere

    Pure chocolade met 70% cacao is zeer goed te verdragen voor mij. Deze moet wel echt heel puur zijn, want melkchocolade bv is niet zo goed voor mij doordat dit bewerkt is. Hier zitten toegevoegde suiker of zoetstoffen in en melk natuurlijk. Het schijnt zelfs dat de mayas en de azteken pure chocolade cacao gebruikten als medicijn. Mijn vrouw maakte hier een dessert klaar met banaan, pure chocolade, havermout en eieren. Erg lekker en erg gezond!

    1. Maudy Tiggelaven

      Hi Patrick,

      Wat fijn dat je op deze manier kunt genieten van een lekker dessert zonder de klachten! Pure chocolade >75% valt voor de meeste mensen met PDS goed. Hoe puurder de chocolade hoe meer cacao en hoe minder suiker er is toegevoegd. 1 of 2 blokjes pure chocolade zijn een fijne manier om wel iets lekkers te eten maar niet de klachten te ervaren. De smaak kan even wennen zijn, maar hoog dan stap voor stap het %pure chocolade op tot je boven de 75% zit. En je kunt het inderdaad ook goed gebruiken voor een lekker dessert!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven