Waarom een dieet niet helpt bij het prikkelbare darm syndroom (PDS)
Herken je het gevoel dat je hebt als je weer gaat starten met een dieet om van je darmklachten af te komen? Je hebt weer hoop, je gaat ervoor. Bij het begin lijkt het zelfs te werken, maar al binnen enkele weken ben je weer terug bij af en zinkt de moed weer in je schoenen. Ik herken dit gevoel maar al te goed! Wil je weten waarom een standaarddieet maar tijdelijk werkt (als het al werkt) en hoe je er wel achter komt wat een blijvende oplossing voor jou is? Lees dan deze blog over ‘waarom een dieet niet helpt bij PDS’.
Een standaarddieet helpt niet bij PDS
Het woord zegt het al. Er wordt uitgegaan dat je standaard bent. Maar je bent niet standaard, de gemiddelde Nederlander. Als er iets niet standaard is, dan is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) het wel! Iedereen die ik ken met PDS heeft net even andere soort klachten en reageert op andere soort voeding en prikkels. De klachten zijn uiteenlopend van buikpijn, darmkrampen, opgeblazenheid, winderigheid, misselijkheid, obstipatie, diarree of combinaties van allen. Hoe vaak de klachten voorkomen, op welk moment en in welke ernst is ook verschillende per persoon. Bovendien heeft de een last van een zeurderige pijn in de buik, de ander een drukkend gevoel en de ander juist weer steken. En dat ook nog eens net allemaal op een andere plek in de buik! Een dieet dat standaard voor een hele doelgroep als PDS zou zijn, bestaat dus niet.
Een dieet past niet 100% bij jou
Er is geen één dieet die voor 100% bij je past. Niet bij hoe je lichaam is, bij jouw persoonlijke karakter, het soort werk dat je doet en wat je in je vrije tijd doet. Een standaarddieet is op langer termijn niet vol te houden. Hierdoor zullen je darmklachten terugkomen, dus dit is geen blijvende oplossing. Alleen maatwerk kan helpen, waarbij niet alleen wordt gekeken naar één soort dieet, maar naar alle mogelijke reacties van voeding en andere prikkels op je lichaam. Je hebt een voedingsdeskundige nodig die breed kijkt en echt kennis en ervaring heeft met PDS. Het helpt zeker mee als de therapeut ervaringsdeskundig is en je hierdoor makkelijker kan begrijpen en verder helpen.
“Een dieet helpt niet bij PDS. Er is meer nodig om blijvend van je darmklachten af te komen, zoals het veranderen van je leefstijl, mindset en stressniveau.”
Janna Koopman - Prikkelbare Darm Coach
Niet alleen maar kijken naar de eigenschappen van voeding
Er wordt van uitgegaan dat je een bepaalde groep voeding niet kunt verdragen. Denk aan de FODMAPs, histamine, lactose en gluten. Iedere groep heeft allemaal soortgelijke producten en je zult de hele groep moeten vermijden. Er wordt hierbij alleen maar gekeken naar de eigenschappen van voedsel, nog niets eens naar de herkomst, het merk of andere ingrediënten die in een product gebruikt worden. Terwijl het wel degelijk uitmaakt of je gaat voor een biologische, puur product zonder overbodige ingrediënten, zoals tallen E-nummers. Of je gaat voor een bewerkt product met veel hulpstoffen die extra lang houdbaar is. Bovendien maken combinaties ook uit.
Er wordt niet gekeken naar wat de reactie is van je lichaam op je darmklachten
Een ander punt is dat er niet gekeken wordt naar wat de reactie is van je lichaam zelf op je darmklachten. En dat dit per moment en per persoon verschillend kan zijn. Het kan namelijk ook goed zijn dat je een lichamelijk stressreactie hebt op het moment dat je gaat eten en dan hoeft het dus niet te liggen aan wat je eet. Je zenuwstelsel staat namelijk scherper afgesteld bij PDS. Eerst zal er iets moeten veranderen in de manier van hoe je eet, zul je moeten leren hoe je diep kunt ontspannen en hoe je bij overprikkeling weer tot jezelf kunt komen.