Waarom je soms beter het ontbijt kunt overslaan bij PDS

PDS ontbijt overslaan

Hoe vaak heb je niet van anderen gehoord dat het slecht is om het ontbijt over te slaan. Het ontbijt zou de darmen op gang helpen en helpen om overgewicht te voorkomen. Allemaal dingen die ik ook geleerd heb van de opleiding en wat veel diëtisten en andere therapeuten je vertellen. In mijn praktijk merk ik op dat lang niet alle cliënten met PDS (prikkelbare darm syndroom) baat hebben bij het ontbijt. Wanneer kun je beter niet ontbijten? Je leest in deze blog wanneer je beter het ontbijt kunt overslaan bij PDS.

Ontbijt overslaan bij PDS als je geen trek hebt

Waarom zou je ontbijten als je geen trek hebt, zou je zeggen. Toch gebeurt het heel vaak. Tegen heug en meug wat naar binnen stoppen, omdat het goed voor je zou zijn. Als je eet terwijl je geen trek hebt, dan ben je niet bepaald bezig met het luisteren naar je lichaam. Je eet als het ware op ‘verstand’; op wat anderen vinden dat je moet doen. Vaak goed bedoelde adviezen, begrijp me niet verkeerd. Op het moment dat je iets doet waar je lichaam niet naar vraagt, is de kans groot dat het verkeerd valt. Ga maar eens Chinees eten, terwijl je er geen trek in hebt. Of een gerecht opeten wat eigenlijk mislukt is. Dat gaat natuurlijk nooit goed vallen.

Zelf merk ik op dat als ik start met ontbijten, terwijl mijn lichaam er dan geen behoefte aan heeft, dat mijn hele ritme in de war is. Mijn lichaam weet niet meer waar ik aan toe ben en gaat de hele dag door om eten vragen, terwijl ik normaal voldoende heb aan 3 gezonde maaltijden. Dit valt te verklaren door een ontregeling van de bloedsuiker. Blijkbaar als je nog geen trek hebt, zit je nog vol van de vorige dag. Vertrouw er gewoon op dat je lichaam vanzelf aangeeft als je honger hebt en zorg dat je wat voedzaams meeneemt.

“Stop met eten op verstand en leer luisteren naar wat je lichaam aangeeft.”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Als je geen tijd hebt kun je beter het ontbijt overslaan bij PDS

Hoe vaak zie ik het dat mensen even snel ontbijten en daarna gelijk de deur uitgaan. Dit is totaal zinloos! Voordat je lichaam een verzadigingsgevoel geeft, daadwerkelijk het gevoel hebt dat je hebt gegeten, ben je zo’n 20 minuten verder. Dan pas krijgen je hersenen dit signaal. Eet je je broodje ‘hap slik weg’ binnen twee minuten op, dan registreren je hersenen niet eens dat je gegeten hebt. Je had het net zo goed niet kunnen doen en waarschijnlijk binnen twee uur gaat je lichaam weer vragen naar meer eten. Terwijl je bij het eten van een voedzame maaltijd waarbij je de tijd neemt, toch zeker vier uur verzadigd zal zijn. Maak gewoon lekker tijd voor je ontbijt en profiteer er de rest van de dag van! Of doe het op een ander moment.

Ontbijten als je gelijk daarna of tijdens iets actiefs gaat doen

Ben je vaak aan het ontbijten terwijl je de afwas aan het doen bent, de kinderen eten aan het geven bent of tijdens het aankleden? Of ga je vlak daarna sporten? Dit verhoogd de kans op darmklachten. Het is voor een goede spijsvertering namelijk van belang dat je in rust bent tijdens en vlak na het eten. Het parasympathische zenuwstelsel, het deel dat zorgt voor rust en herstel van het lichaam, regelt o.a. een grotere productie van spijsverteringssappen, een snellere darmbeweging, verwijding van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Het verlaagt de hart- en ademfrequentie. Dit is allemaal nodig voor een goede spijsvertering.

Op het moment dat je na het ontbijt gelijk iets gaat doen, gaat je lichaam over op het orthosympatisch zenuwstelsel; het deel van het zenuwstelsel dat er voor zorgt dat het lichaam energie krijgt om iets te doen. Energie gaat dan o.a. naar de spieren en de hersenen. Dit is heel fijn want daardoor kun je bijvoorbeeld wandelen of studeren. Helaas gaat dit wel ten koste van de spijsvertering en kunnen er darmklachten ontstaan, zoals obstipatie, diarree, winderigheid, een opgeblazen buik en buikpijn. Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je de tijd hebt om te eten en dat je ook nog even de tijd hebt om na te tafelen. Misschien vind je het fijner om op je werk te ontbijten, voordat je begint.

Mijn ontbijt tip:

Ga pas ontbijten op het eerste moment dat je honger krijgt. En dit kan zijn gelijk nadat je wakker wordt, na het douchen, rond de koffiepauze of misschien pas tijdens de lunch. Allemaal goed! Houd er ook rekening mee dat dit per dag kan verschillen. Als je vanwege vaste pauzes een soort ritme aan wilt houden, kun je er natuurlijk rekening mee houden door bijvoorbeeld ’s avonds minder te eten. Dan zul je waarschijnlijk meer trek hebben de volgende dag. Luister maar naar je lichaam en vertrouw er op.

Wanneer start jij met ontbijten? Laat het hieronder weten in een reactie.

Bekijk ook mijn andere blogs:

2 gedachten over “Waarom je soms beter het ontbijt kunt overslaan bij PDS”

  1. Goedemiddag,

    Ik wil ook graag mijn ontbijt overslaan maar ik moet medicijnen nemen, 3 x per dag voor mijn diabetes. Kan dit dan wel?

    1. Frederique Visser

      Goedemiddag,

      Het is mogelijk om het ontbijt over te slaan bij diabetes type 2. Ik zou je aanraden om dit te overleggen met de arts of diëtist. Wellicht is het nodig om de medicatie aan te passen. Misschien is intermittend fasting een optie voor je. Uit onderzoek bij mensen met diabetes type 2 is er gewichtsafname te zien en zou het de bloedwaarden verbeteren. De arts of diëtist kunnen je tevens hierin begeleiden.

      Groet,
      Frédérique

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven