Het verband tussen buikpijn, darmklachten en eetstoornissen

Buikpijn en eetstoornissen

Wanneer je zelf een eetstoornis hebt weet je wellicht wat voor negatieve impact dit heeft op jouw lichaam en voornamelijk jouw spijsvertering. Veel mensen met een eetstoornis ontwikkelen klachten zoals buikpijn en soms zelfs het prikkelbare darm syndroom (PDS). Heb je last van een eetstoornis of heb je een eetstoornis gehad en heb je daardoor buikpijn of PDS? Lees dan hierover meer in dit artikel.

Eetstoornis heeft een negatieve werking op de darmen

Wanneer je een eetstoornis hebt zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa of Binge Eating Disorder kun je periodes ervaren van weinig of overmatig eten, braken, laxeren, extreem veel sporten en/of eenzijdig eten. Het heeft een ongelooflijke negatieve invloed op je maag-darmstelsel. Dit is een reden waarom vaak buikpijn voor komt bij eetstoornissen. 

Toen ik, Chernique, nog een eetstoornis had, ervaarde ik regelmatig buikpijn die ik niet kon verklaren. Voornamelijk mijn darmen en maag deden zeer; het was een zeurende of stekende pijn. Soms kwam de pijn voort uit mijn slechte en onregelmatige eetgedrag, maar ook door compensatiegedrag of vanwege stress. Compenseren is iets wat vaak voorkomt bij eetstoornissen en betekent dat ze iets gevoelsmatig rechtzetten. Maar mensen met een eetstoornis zetten dingen recht die helemaal niet krom waren, bijvoorbeeld compenseren na een avond uit eten gaan of na het eten van een stukje taart. Compenseren gebeurd vaak door middel van niet eten, braken, laxeren en/of overmatig sporten.

Buikpijn en eetstoornissen hebben alles met elkaar te maken

Doordat ik vaak te weinig of onregelmatig at, kreeg mijn lichaam heel wat te verduren. Hierdoor kreeg mijn lichaam over het algemeen te weinig voedingsstoffen binnen waardoor het niet goed kon functioneren. Mijn spijsvertering lag helemaal stil wat resulteerde in buikpijn, buikkrampen en obstipatie. Naast het feit dat mijn eten onvolwaardig en eenzijdig was, was het in mijn hoofd ook een chaos. Door de gedachtes in mijn hoofd over het wel/niet eten ervaarde ik constant stress, wat weer resulteerde in nog meer buikpijn en buikkrampen. Buikpijn en eetstoornissen  hebben dus alles met elkaar te maken. 

Angsten en spanningsbuikpijn

Vaak is er bij een eetstoornis meer aan de hand dan angst om aan te komen of drang naar eten. De angst, stress en emoties kunnen zich uiten in spanningsbuikpijn. Bij mensen zonder eetstoornis uit dit zich in bijvoorbeeld nekklachten of hoofdpijn. Het is dus helemaal niet gek dat wanneer je een eetstoornis hebt, je last hebt van je buik. Wel is dit natuurlijk erg vervelend en tevens kan het ervoor zorgen dat je minder trek hebt of zelfs misselijkheid of pijn ervaart. Spanningsbuikpijn kun je verminderen door een ademhalingsoefening te doen, een rustige wandeling te maken en door te leren omgaan met je emoties.

Wanneer je herstellende bent van een eetstoornis en je weer gevarieerd en regelmatig gaat eten, moeten je darmen hier ook aan wennen. Ik merkte dat het mijn lichaam erg veel energie kostte. Daarnaast was ook mijn hongergevoel verstoord en kampte ik regelmatig mat kramp of een opgezette buik. Gelukkig kunnen veel maag-darmklachten na verloop van tijd minder worden of geheel verdwijnen. Helaas in mijn geval, en bij veel anderen, is er in de loop van de jaren zoveel schade opgelopen waardoor klachten niet meer afnemen. Je houdt dan het prikkelbare darm syndroom als gevolg van je eetstoornis over.

Om een gezonde spijsvertering te hebben met een rustige buik zonder pijn, is het belangrijk om regelmatig te eten met elke dag voldoende voedingsstoffen, vocht, vezels, vitamines en mineralen.

​Misschien heb jij ook wel last van buikpijn, buikkrampen, borrelende darmen, steken, obstipatie of andere maag-darmklachten. Wanneer je nog een eetstoornis hebt, is dit erg vervelend maar natuurlijk niet zo gek. Echter, wanneer je hersteld bent en je buik nog steeds pijn doet is het belangrijk om dit signaal van je lichaam serieus te nemen en hulp te zoeken voor jouw prikkelbare darm. Zorg goed voor je buik wanneer deze pijn doet, wees lief voor jezelf en schakel hulp in als je er alleen niet uitkomt. 

chernique straathof
Chernique Straathof, diëtist, ervaringsdeskundige, spreker en schrijver.

‘’Jarenlang kampte ik met de eetstoornis Anorexia Nervosa. In deze tijd heeft mijn lichaam het flink te verduren gehad. Tijdens mijn herstel in de kliniek heb ik geleerd om zes keer per dag een kleine hoeveelheid te eten, namelijk drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Dit heeft mij destijds zeker geholpen om weer een normaal eetpatroon aan te leren en een gezond gewicht te bereiken. Helaas heb ik door mijn eetstoornis het prikkelbare darm syndroom over gehouden waar ik na mijn herstel nog veel last van heb gehad. Eetstoornissen en buikpijn hebben alles met elkaar te maken! Tijdens het traject ‘Je darmen de baas’, leerde ik juist dat het voor mijn PDS beter was om minder vaak op een dag te eten, maar wel producten te gebruiken die puurder en voedzamer zijn. Nu ben ik hersteld van mijn eetstoornis én ben ik vrij van darmklachten.’’

Heb je buikpijn, darmklachten en een eetstoornis (gehad)? Dan raad ik je aan om het boek ‘Bevrijd je leven van emoties eten’ te lezen van Joan Bieger. Zij heeft zelf last gehad van een eetstoornis gehad en coacht hier ook mensen mee.

6 gedachten over “Buikpijn en eetstoornissen”

  1. Petra Boekestijn Otting

    Goede middag,
    Mijn dochter heeft anorexia en daarna boulemia gehad. Nu is ze 23 en heeft ernstige darmklachten, waaronder obstipatie. Omdat haar anorexia niet als zodanig erkend werd, ze braakte immers niet maar sportte extreem veel, wordt dit ook niet als een gevolg erkend. Ik ben heel blij met deze site en geef deze informatie aan haar door.

    1. Janna Koopman

      Goedemiddag Petra, wat heftig dat je dochter wel twee eetstoornissen heeft gehad. De aanleg van darmklachten kan zeker het gevolg zijn van langdurige overbelasting die bij een eetstoornis komt kijken. Hopelijk geeft de informatie op de website meer duidelijkheid. Mocht ze het fijn vinden, dan kan ze altijd een vrijblijvend (online) gesprek inplannen.

  2. Goededag,

    Wat zijn gevlogen voor je maag bijvoorbeeld weer meer gaat eten ? Meer maagzuur of dat je lichaam nog niet kan verwerken?

    Groetjes

    1. Bedoel je met meer eten dat je weer nieuwe voedingsmiddelen gaat introduceren in je voedingspatroon of dat je een grootte portie of vaker gaat eten? Bij het begin kan het even wennen zijn als je iets eet wat je lang niet hebt gegeten. Het beste is dan om een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld één eetlepel yoghurt, een stukje paprika of 1/2 geroosterde boterham te gaan proberen. Op die manier krijg je minder snel buikpijn. Als een voedingsmiddel goed gaat kun je de portie dan verdubbelen. Mocht het gaan om een grotere portie voeding per keer; daar zal het lichaam ook aan moeten wennen. Probeer dat geleiding op te bouwen, zodat je lichaam het beter kan verwerken. Heel vaak op een dag eten raad ik in de meeste gevallen af en kun je meer over lezen in mijn blog: https://pdscoaching.nl/beter-niet-te-vaak-eten-bij-pds-darmklachten/

  3. Hallo,
    Uhm ik struggle al met anorexia voor 12 jaar. Ondertussen heb ik wel een gezond gewicht bereikt. Laxeer en braak ik niet meer. Maar is mijn eetpatroon nog steeds niet wat het moet zijn. Ik compenseer nog veel en sla maaltijden over. Paar jaar geleden hebben ze be mij pds geconstateerd. Ik kreeg een diëtiste en we probeerde het fodmap dieet. Dat triggerede m’n eetstoornis te veel dus we stopte. Ik heb een afspraak met de mdl arts gehad. Maar die kon ook verder niks vinden. Het kwam weer terug op pds. Ik loop erg vast hierin. Ik heb veel last van m’n darmen. Buikkrampen, misselijkheid, niet naar de wc kunnen. Maar enige waar de huisarts mee komt is het fodmap dieet. Zijn er tips die nog kunnen helpen? (Behalve m’n eetpatroon natuurlijk verbeteren dat snap ik ook).

    1. Frederique Visser

      Goedemiddag,
      Wat vervelend dat je vastloopt en dat je eetpatroon nog steeds niet helemaal is wat het moet zijn. Ik kan mij goed voorstellen dat het FODMAP dieet de eetstoornis aanwakkerde omdat je veel eten weg moet laten. Naast gezonde voeding is het leefstijl ook erg belangrijk. Zorg dat je niet drinkt tijdens de maaltijd. Hierover lees je meer in deze blog: https://pdscoaching.nl/3-redenen-waarom-je-beter-niet-kunt-drinken-tijdens-de-maaltijd/. Voor veel mensen kan dit al helpen in het verminderen van darmklachten. Probeer met aandacht (zonder afleiding) te eten, kauw je eten goed en blijf even zitten na het eten. Verse gember thee kan helpen tegen de misselijkheid. Daarnaast kan stress en piekeren een grote rol spelen bij het uitlokken van darmklachten. Bij krampen kan je een warme kruik op de buik uitproberen of drink een kopje kruidenthee. Dit zijn maar enkele tips. PDS is heel persoonlijk en de tips kan bij de een beter werken dan bij de ander. Het is wel raadzaam om hulp te vragen aan een eetstoorniscoach. We hebben goede ervaring met Joan Bieger, zij is niet alleen coach maar ook ervaringsdeskundige: https://www.praktijkbieger.nl/specialiste-eetproblemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven