Gezond ontbijt met lactosevrije yoghurt en banaan

Lactosevrije yoghurt

Vegetarisch, veganistisch, lactosevrij, glutenarm, opties voor glutenvrij, PDS

Dit gezonde ontbijtje met lactosevrije yoghurt, banaan en rood fruit is een heerlijk begin van de dag. Met dit ontbijtje kan je eindeloos variëren door middel van het gebruiken van verschillende soorten zuivel of plantaardige alternatieven en toppings. Wanneer je zeker weet dat je zuivel beter kan mijden, kan je kiezen voor een plantaardige variant zoals kokos- of sojayoghurt. Het is ook lekker wanneer je de reguliere varianten vaak gebruikt, om hier eens mee af te wisselen.

Benodigdheden

– Schaaltje
– Mes

Ingrediënten

–  200-250 ml ongezoete (lactosevrije) yoghurt *
–  3 el havermout
– 1 el rozijnen
– 1 el lijnzaad
– Kaneel naar smaak
–  1 banaan
– 1/4 appel
– handje rood fruit (blauwe bessen en of frambozen)
– 1 el amandelpasta (Bio Today)
– 1 tl chiazaad

* Je kunt de yoghurt ook vervangen door hangop, kwark, sojayoghurt of kokosyoghurt. Eet je glutenvrij? Kies dan voor glutenvrije havermout!

Bereidingswijze

1. Doe de yoghurt samen met de havermout, lijnzaad, rozijnen en kaneel naar smaak in een schaaltje. Laat dit ongeveer een uur staan zodat de yoghurt op kamertemperatuur komt.

2. Snijd de banaan en de appel in schijfjes. Voeg ze allebei toe aan de yoghurt samen met een handje rood fruit.

3. Verdeel vervolgens de amandelpasta en chiazaad over de yoghurt en banaan.

Eet smakelijk !

“Veel mensen met darmklachten denken dat ze niet goed tegen yoghurt en dus lactose kunnen. Vaak ligt het niet zo zeer aan de lactose, maar aan de temperatuur die de yoghurt heeft wanneer deze net uit de koelkast komt. Daarom is het belangrijk om de yoghurt ruime tijd van te voren uit de koeling te halen, zodat deze op een meer vergelijkbare temperatuur met dat van het lichaam kan komen. Het opwarmen van koude voeding kost het spijsverteringssysteem namelijk veel energie en dit kan voor darmklachten zorgen.”

Anouschka Petersen – diëtiste
Heb je dit recept met lactosevrije yoghurt al gemaakt? Laat hieronder weten wat je er van vond!

Misschien vind je deze recepten ook leuk:

2 gedachten over “Gezond ontbijt met lactosevrije yoghurt en banaan”

  1. Hallo,
    Ik heb verwarring bij het wel/niet mogen combineren van fruit met ander voedsel.
    Mij was geleerd dat fruit andere verteringsenzymen heeft.
    Het zou anders o.a. gisting in de hand kunnen werken.
    Fruit/ meloen en komkommer zouden, ook mede door het hoge watergehalte, beter vooraf of als tussendoortje genomen moeten worden .
    Hoe kijken jullie hier tegenaan? Ik zie nl. regelmatig recepten voorbij komen waarbij fruit wel gewoon gecombineerd wordt? Graag info om uit de appelmoes te komen

    1. Janna Koopman

      Hallo Pascale,

      Bedankt voor je berichtje. Ik kan mij goed voorstellen dat het verwarrend is als je ergens anders hebt gelezen dat je bepaalde voeding beter niet kunt combineren. Vanuit de Ayurveda wordt aangeraden om eiwitten niet met koolhydraten te combineren. Dit zou volgens hen zorgen voor een gisting in de darmen. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in yoghurt en koolhydraten in fruit. Vanuit die theorie zou dit recept niet goed zijn bij darmklachten.

      Wij bekijken als prikkelbare darmcoach wat het beste werkt bij onze cliënten in de praktijk. Het merendeel van onze cliënten kunnen dit recept gewoon nemen of ze vervangen bijvoorbeeld de appel voor ander fruit en de yoghurt voor plantaardige yoghurt. Het is altijd persoonlijk welke voeding er bij je past qua smaak en wat goed voelt. Dit kan ook per moment verschillen. Dat je de ene dag trek hebt in iets warms als havermout en een andere dag liever yoghurt neemt. Hopelijk kun je wat met de tips. Heel veel succes met uitproberen!

      Hartelijke groet,

      Janna

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven