Is Iberogast effectief en veilig bij PDS?

Is Iberogast effectief en veilig bij PDS?

Iberogast is een geneesmiddel om darmklachten tegen te gaan. Maag-darm-leverartsen en huisartsen raden het wel eens aan bij mensen met een prikkelbare darm syndroom (PDS). Misschien heb je het zelf ook wel eens geprobeerd. Iberogast zou voor verlichting kunnen zorgen wanneer je last hebt van je darmen. Voor dit geneesmiddel is geen recept nodig en je kunt het bij iedere drogisterij kopen. Het wordt gepresenteerd als een natuurlijk middeltje en vaak wordt dit dan ook als alternatief gezien ten opzichte van andere (pijnstillende) medicatie. Is Iberogast wel zo veilig om te gebruiken? Werkt Iberogast wel als je last hebt van PDS en darmklachten? In deze blog lees je meer over Iberogast en onze mening over het gebruik ervan.

Wat is Iberogast en waarvoor gebruik je het?

Iberogast is een drankje op basis van negen kruiden. Doordat het geneesmiddel geheel op kruidenbasis is zou je er weinig bijwerkingen van moeten ondervinden. Je druppelt drie keer daags 20 druppels van het kruidendrankje in een vloeistof zoals water of thee. Vervolgens drink je dit op. Je gebruikt het voor de maaltijd of op het moment dat je last hebt van acute darmklachten. Het wordt veelal aangeraden bij mensen met PDS. Het drankje zou helpen om klachten zoals maag- en darmkrampen, opgeblazen gevoel, rommelende buik, gasvorming, maagpijn, maagzuur en misselijkheid tegen te gaan. Iberogast zou de darmmobiliteit kunnen reguleren waardoor het zorgt voor een soepelere darmpassage. Dit kan resulteren in de tijdelijke verlichting van je klachten.

Is Iberogast effectief en veilig bij PDS?

Er wordt beweert dat het effectief zou zijn bij darmproblemen. Echt hard bewijs hiervoor is er niet. Er zijn aanwijzingen dat het een positief effect heeft op maagdarmstelaandoeningen. Volgens de literatuur zou er meer onderzoek nodig zijn naar de effectiviteit en veiligheid van het kruidendrankje. In de praktijk zien wij regelmatig mensen met PDS die Iberogast gebruiken. We merken dat het bij de een wel wat verlichting geeft, terwijl het bij de ander helemaal niets doet. Uit recente onderzoeken blijkt dat het kruidendrankje toch niet zo onschuldig is als we dachten. Afgelopen jaar zijn er meldingen gekomen dat Iberogast ernstige leverschade kan veroorzaken. Zwangere en borstvoeding gevende vrouwen worden afgeraden om het drankje te gebruiken. Uit de literatuur is bekend dat stinkende gouwekruid, één van de negen kruiden, beschadigingen kan aanbrengen aan de lever. In de bijsluiter wordt hier niets over vermeld.

Ons advies over Iberogast bij PDS

Iberogast kan handig zijn om acute klachten te verlichten, zoals rommelende darmen na een avondje uit eten. Ons advies is om het kruidendrankje niet jarenlang te gebruiken in verband met de kans op leverschade. Gebruik Iberogast dus met mate. Mocht je geen verschil merken, dan is handiger om Iberogast helemaal te laten staan. Veel effectiever is om te kijken hoe je de oorzaak van je klachten kunt achterhalen in plaats van de klachten tijdelijk te verlichten. Een gezond eet- en leefpatroon is hierbij tevens van groot belang. Het achterhalen waardoor je darmklachten ontstaan en hoe je een gezond eet- en leefpatroon creëert zijn één van de stappen in programma  ‘Je darmen de baas’. Je leert tevens hoe je naar je lichaam kunt luisteren en hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer vertrouwen in je lichaam krijgt. Zo kun je onbezorgd door het leven kan gaan zonder darmklachten!

Heb jij een vraag over Iberogast? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

6 gedachten over “Is Iberogast effectief en veilig bij PDS?”

  1. Sylvia de Jonge

    De mdl arts heeft 2 jaar geleden gezegd dat ik maagzuurremmers, rennies en iberogast onbeperkt kan gebruiken als ik er baat bij heb. De remmers gebruik ik niet meer, de andere twee wel en ze helpen. Ik vind het erg vervelend om zoveel spul te slikken, maar ik weet niets anders om door mijn histamine gekwelde lichaam / maag tot rust te brengen.
    Dus…. Wat nu?

    1. Frederique Visser

      Wat vervelend dat je zoveel last hebt van een onrustig lichaam. Ik kan mij voorstellen dat je liever niet zoveel medicatie hoeft te slikken. Wellicht kan je MDL arts een mogelijk alternatief aanraden. Zorg dat je verse producten of diepvriesproducten neemt. Laat kant-en-klare producten zo veel mogelijk achterwege. Een onrustig of een stressvol leven kan tevens zorgen voor maag- en darmklachten. Probeer voldoende rust te nemen over de dag. Een ademhalingsoefening kan helpen om je lichaam tot rust te brengen. Wij hebben eerder mensen met een histamine-intolerantie in combinatie met darmklachten geholpen om de klachten te verminderen. Ik bespreek graag met je in een gratis consult welke oplossing wij kunnen bieden: https://pdscoaching.nl/afspraak-inplannen/.

    1. Frederique Visser

      Wat fijn dat de capsules bij jou helpen. Deze enzymen kunnen inderdaad baat hebben bij het verteren van de voeding wat kan zorgen voor een rustige buik.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven