Speculaas voor gevoelige darmen
Dieet: PDS, koolhydraatarm, keto, glutenvrij, lactosebeperkt, vegetarisch, opties voor vegan
Het Sinterklaasfeest komt er weer aan en de winkelschappen liggen vol met lekkernijen. Heerlijk die speculaas, pepernoten en chocolade. Helaas kunnen de suikers in het snoepgoed voor vervelende darmklachten zorgen. Niets is zo vervelend om met buikpijn of met een opgeblazen buik te zitten tijdens Sinterklaasavond. Bovendien zijn al deze traktaties onmisbaar op zo’n avond. Daarom delen we een lekker recept voor zelfgemaakte speculaas. Deze koolhydraatarme speculaas bevat geen suiker en is hierdoor bij gevoelige darmen. Het recept is ook makkelijk te maken. In een handomdraai heb je namelijk heerlijke speculaasjes. Zo kun je toch genieten van het Sinterklaasfeest zonder dat je zorgen hoeft te maken om je buik! Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder het recept met hoe je de koolhydraatarme speculaas maakt.
Benodigdheden
– Weegschaal
– Keukenmachine
– Kom
– Theelepel
– Eetlepel
– Steelpannetje
– Bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
– 20 g zonnebloempitten
– 20 g pompoenpitten
– 25 g lijnzaad
– 0,5 tl bakpoeder
– 20 g amandelmeel
– 5 tl koek- en speculaaskruiden
– Mespunt zout
– 2-3 el steviapoeder
– 20 g roomboter of plantaardige boter
– +/- 3 el warm water
– Handje amandelschaafsel
Bereidingswijze
1. Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden.
2. Vermaal de pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad in een keukenmachine tot kruim.
3. Schep de zaden- en pittenkruim in een kom. Voeg vervolgens bakpoeder, amandelmeel, koek- en speculaaskruiden, zout en stevia aan het mengsel toe.
4. Verwarm de roomboter in een steelpannetje zodat de boter half gesmolten is.
5. Meng daarna de boter en warm water met het deegmengsel. Voeg steeds een beetje warm water toe zodat je een kneedbare deegbal hebt.
6. Zodra het een plakkerig geheel is, leg je de deegbal op de bakplaat. Druk met je handpalmen het deeg tot een rechthoekig plak.
7. Tot slot strooi je wat amandelschaafsel over het deeg heen.
8. Zet het de speculaasdeeg in de oven. Bak de speculaas 20-25 minuten totdat hij lekker knapperig is.
Bewaar de speculaas in een afgesloten verpakking. De koeken zijn een paar dagen houdbaar. Daarna kunnen ze wat taai worden. Tevens is het mogelijk om de speculaas in te vriezen. Probeer ook het recept PDS-proof pepernoten uit voor een complete Sinterklaasavond.