PDS-proof pepernoten zonder gluten en suiker

PDS-proof pepernoten

Recept: PDS-proof pepernoten (voor 35 kruidnoten)
Glutenvrij, koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch, lactosebeperkt

Het is weer tijd voor Sinterklaas en dan is het tijd voor pepernoten. Heerlijk vind ik ze, die pepernoten! Maar als je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt, kun je daarna goed buikpijn krijgen. Zo kwam ik laatst weer in de verleiding om het toch te nemen en nam ik drie van die pepernoten. Het gevolg was buikpijn en ik kreeg last van winderigheid; en ik moest nog beginnen met sporten! Daarna bedacht ik me dat ik ook PDS-proof pepernoten zou kunnen maken, zonder gluten en E-nummers. Je kunt het recept hieronder vinden. Eet smakelijk alvast en een fijne Sinterklaas!

Benodigdheden 

– 65 g amandelmeel
– 26 g fijne zemelen
– 30 g zachte roomboter
– 2 theelepels bakpoeder
– 1/2 theelepel kaneel
– 1 eetlepel speculaaskruiden (Verstegen, koek en speculaaskruiden)
– 2 theelepels vanille essence (dr. Oetker)
– 25 ml water
– snufje zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Meng in een beslagkom alle ingrediënten, behalve de roomboter.
3. Snijd de roomboter in kleine stukjes, voeg deze toe aan het beslag en kneed het tot samenhangend deeg.
4. Vorm 35 kleine balletjes en doe deze op een bakplat die bekleed is met bakpapier.
5. Druk ze nog iets plat en bak ze 15-20 minuten.
6. Bak de pepernoten de laatste 5 minuten op 200 graden voor een mooie bruine kleur.
7. Controleer of de pepernoten klaar zijn door er een satéprikker in te doen. Zijn ze gaar dan blijft en niets zitten aan de satéprikker. Eet smakelijk!

Heb jij de PDS-proof pepernoten al geprobeerd? Ik ben benieuwd hoe je ze vindt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top