Vegan groentetaart bij darmklachten

Vegan groentetaart bij darmklachten

Dieet: PDS, glutenvrij, lactosevrij, koemelkeiwit-vrij, e-nummervrij, vegan

Tussendoortjes kun je het beste vermijden wanneer je darmklachten of  PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt. Als je gedurende dag meerdere maaltijden neemt, dan blijft het spijsverteringssysteem namelijk geactiveerd en krijgen je darmen geen rust. Hierdoor kun je buikpijn, maagklachten of darmklachten krijgen. Wanneer je toch een trek hebt of moeite hebt om op gewicht te blijven dan kun je het beste kiezen voor een koolhydraatarm tussendoortje. Dit is minder belastend voor je lichaam dan tussendoortjes met suikers of koolhydraten. Probeer dit recept voor vegan groententaart bij darmklachten die ook helemaal glutenvrij en lactosevrij is. Ideaal om mee te nemen naar je werk of voor onderweg.

Benodigdheden

  • Lepel
  • Kommetje
  • Theedoek
  • Vork
  • Keukenmachine of rasp
  • Mesje
  • Taartvorm

Ingrediënten

  • 2 eetlepel gebroken lijnzaad met 4 eetlepels water
  • 200g tofu
  • ½ courgette
  • handje cherrytomaatjes (ongeveer 8 stuks)
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel olijven
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 50 ml Oatly Haver Cuisine Fraiche
  • 1 theelepel gebroken rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • Halve theelepel zout
  • Peper naar smaak
  • Optioneel 1 theelepel uienpoeder en knoflookpoeder
  • Een handje pompoenpitten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Doe 2 eetlepels lijnzaad en 4 eetlepels water in een kommetje en deze apart.
  3. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de tofu, gebruik eventueel een theedoek hiervoor en doe de tofu in een kom. Verkruimel daarna met een vork de tofu zo klein mogelijk.
  4. Rasp de courgette in een keukenmachine of met een rasp. Knijp ook hier zo veel mogelijk van het vocht uit. En voeg het in de kom bij de tofu.
  5. Snijd de tomaatjes in vieren, de bosui in plakjes en de olijven in kleine stukjes. Doe deze ingrediënten bij de tofu- en courgettemengsel.
  6. Voeg de edelgistvlokken, kruiden, het lijnzaadpapje en de Oatly Haver Cuisine Fraîche toe.
  7. Vet de taartvorm in met plantaardige boter of gebruik een stuk bakpapier.
  8. Voeg het groentemengsel toe in de taartvorm en druk het mengsel goed aan.
  9. Zet de groententaart in de oven en bak deze 1 uur en 30 minuten. Bestrooi in de laatste 5 minuten de pompoenpitjes over de taart.
  10. Laat de taart eventjes afkoelen voordat je hem van het taartblik los maakt.

Edelgistvlokken hebben een kazige smaak en worden veel gebruikt in de veganistische keuken. Ze zijn een bron van eiwitten en bevatten ook vitamine B12. Eet je zelf niet veganistisch? Dan kun je in plaats van edelgistvlokken een handje geraspte kaas aan het gerecht toevoegen.

Heb je deze vegan groentetaart bij darmklachten geprobeerd? Laat het hieronder weten.

 

Misschien vind je deze recepten ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top