Milde Thaise curry voor gevoelige darmen
Dieet: PDS, Glutenvrij, lactosevrij, E-nummervrij, vegan
Houd je van curry, maar heb je gevoelige darmen? In deze blog deel ik een recept voor veganistische milde curry bij een prikkelbare darm. In dit recept maak ik gebruik van kipstuckjes van de Vegetarische slager. Kan je niet goed tegen soja dan kunnen de kipstuckjes vervangen worden door 50 gram kikkererwten. Eet je niet veganistisch, dan kun je gewone kipfilet gebruiken. Het leuke aan curry’s is dat je het gerecht op verschillende manieren kan bereiden. Dit doe ik door gebruik te maken van verschillende groenten en kruiden.
Tip: Probeer als je plantaardig eet te wisselen met peulvruchten. Variatie is belangrijk; op die manier zorg je ervoor dat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Zorg dat je de peulvruchten uit blik goed spoelt met lauwwarm water voordat je ze gebruikt. Op deze manier kun je darmklachten voorkomen. Ben je net zo’n curry-gek als ik? Ga dan snel aan de slag met dit recept voor curry voor gevoelige darmen!
Benodigdheden
– Kookpan met deksel
– Mes
– Snijplank
– Wok
– Pollepel
– Vergiet
Ingrediënten
– 3 opscheplepel zilvervliesrijst, bloemkoolrijst of broccolirijst (verkrijgbaar bij Albert Heijn)
– 1 el olijfolie
– 80 g kipstuckjes (Vegetarische slager)
– Halve oranje paprika
– 1⁄2 bosui
– 1 handje spinazie
– 75 ml kokosmelk uit blik (zonder toegevoegde suikers)
– 1⁄2 tl knoflookpoeder
– 1⁄2 tl gemberpoeder
– 1⁄2 tl kurkuma
– 25 g doperwten uit de diepvries
– Handje kropsla
– 20 g komkommer
Bereidingswijze
1. Breng water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de paprika en komkommer in blokjes en de bosui in ringetjes.
3. Verhit olie in de wok en bak de kipstuckjes 3 minuten. Doe de paprikablokjes erbij. Roerbak het geheel nog eens 3 minuten.
4. Voeg de spinazie en bosui toe en bak totdat de spinazie geslonken is.
5. Doe vervolgens de kokosmelk en kruiden bij het groentemengsel. Vervolgens kook je de erwten 2 minuten in de curry.
6. Serveer de curry met rijst en een salade van kropsla en komkommer.
“Gebruik bij gevoelige darmen liever gedroogde pittige kruiden en smaakmakers i.p.v. verse kruiden zoals rode peper en knoflook. Pittige gedroogde kruiden zijn makkelijker te doseren en worden beter verdragen dan verse pittige kruiden. In de praktijk zien wij bijvoorbeeld dat knoflook- en chilipoeder veel beter gaan dan teentjes knoflook en verse chili.”
Dank je wel voor de heerlijke gerechten ben er steeds erg blij mee xxxx
Dank je wel Linda. Ik ben benieuwd hoe je de curry gaat vinden 🙂