De invloed van roken op de maag en darmen
Algemeen bekend is dat roken niet goed is voor je gezondheid, maar het kan ook extra maagklachten en darmklachten veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn: een opgeblazen buik, gasvorming, darmkrampen, diarree, misselijkheid en buikpijn. In dit onderdeel wil ik geen preek geven om te stoppen met roken, maar je bewust maken wat de invloed is van roken op de maag en darmen. Verder laat ik je ook zien dat er voordelen zijn aan het roken, maar dat je die anders in kan zetten. Door minder of niet meer te roken kun je nog steeds van deze voordelen gebruik maken. Daarna kun je zelf een actieplan maken om te kijken wat je voor stap je nu kunt of wilt zetten.
Op welke manier roken invloed heeft op de maag en darmen
Door het roken kunnen verschillende maagklachten en darmklachten optreden. Moet je vaak rennen naar de wc? Klachten als maagkrampen, darmkrampen en diarree liggen eerder op de loer, doordat het de darmen prikkelt. Er zitten daarbij veel toxische stoffen in die allemaal afgebroken moeten worden door de lever en dit gaat ten koste van de spijsvertering. Verder heeft roken ook een negatieve invloed op het slijmvlies in het hele spijsverteringskanaal: op zowel de slokdarm, de maag als de darmen. Hierdoor kun je eerder pijnklachten of een branderig gevoel ervaren met bijvoorbeeld scherp, zuur of pittig eten.
Meer kans op een opgezette buik en gasvorming door te roken
Een opgezette buik, gasvorming en andere darmklachten komen vaker voor bij mensen die roken. Dit heeft er mee te maken dat je meer lucht inademt door het roken. Indien je buik snel opgezwollen is en je soms wel zwanger lijkt, is het zeker de moeite waard om te minderen of te stoppen met roken. Rokers laten ook over het algemeen meer scheten dan niet-rokers en deze kunnen sterk ruiken. Daarbij komen ontstekingen in de darmen sneller voor bij roken en dit kan darmklachten veroorzaken. Roken veroorzaakt niet alleen darmklachten, maar kan ook maagklachten veroorzaken (zoals misselijkheid, brandend maagzuur, oprispingen, opboeren en maagpijn).
Invloed van roken op de maag, darmen en stoelgang
Een sigaretje roken is geen goede oplossing bij darmklachten als obstipatie. Toch roken veel mensen een sigaret om te kunnen poepen. Vaak in combinatie met een kopje koffie bij obstipatie om te zorgen dat ze toch naar het toilet kunnen gaan. Op de lange duur heeft dit geen effect, omdat het juist zorgt voor uitdroging en hierdoor de kans op harde ontlasting groter is. Als roker zou je ook meer water moeten drinken om dit te voorkomen en koffie en zwarte thee telt niet mee als vocht. Roken is onwijs ongezond en er zijn genoeg andere manieren om je darmen te stimuleren in de ochtend. Doe bijvoorbeeld lijnzaad in je yoghurt of smoothie of drink lauwwarm water met citroensap op de nuchtere maag. Bekijk ook de andere tips op om je darmen te stimuleren en obstipatie te verhelpen.
Meer rust of onrust in hoofd door te roken?
Mensen roken vaak om meer rust in je hoofd te krijgen. Die rust krijg je dan ook wel even als je een sigaret rookt, maar die rust is maar tijdelijk. Binnen een paar uur krijg je weer behoefte om te roken en voel je je onrustig als je niet rookt. Daarbij voel je je onrustig als je nog maar 1 sigaret hebt en heb je de behoefte om een nieuw pakje te kopen. Uiteindelijk krijg je dus meer stress als roker dan als niet-roker. Deze mentale stress kan ook weer op je darmen slaan en natuurlijk de lichamelijke stress die je lichaam krijgt door te roken. Overweeg je om te stoppen met roken? Volg dan het Online Stoppen met Roken programma, nu met €50-, korting! Meer dan 86% van de deelnemers stopt in één keer dankzij dit programma.
De positieve effecten van roken waar je van kunt leren
Het kan ook helpen om eens te kijken naar de positieve effecten van het roken. Wat zijn de voordelige effecten hiervan en wat brengt het je om te roken? Er zijn vast redenen voor, want anders zou je het niet doen. Hieronder lees je er meer over en wat je hiervoor in de plaats kan doen voor een soortgelijk effect. Op die manier wordt het makkelijker om het roken wat vaker te vervangen voor een gezonde gewoonte of ritueel.
Vluchten uit je drukke bestaan door een rookpauze te nemen.
Je vlucht even uit je drukke bestaan door rookpauze te nemen. Het is natuurlijk helemaal prima om even pauze te nemen .Misschien kun je dit voortaan doen door een meditatie te doen, wat yoga of een tijdschrift te lezen. Zit je veel te piekeren in je hoofd? Doe dan de loslaatballon meditatie. Je kunt ook een piekerdagboekje bijhouden waarin je opschrijft waarover je piekert. Op deze manier krijg je niet alleen inzicht in waarover je piekert, maar schrijf je de gedachtes ook van je weg. Je kunt in plaats van schrijven er ook voor kiezen om dit met een spraakopname op te nemen op je telefoon.
Nieuwe inzichten krijgen of beslissingen nemen tijdens het roken
Krijg je vaak nieuwe inzichten tijdens een rookmoment en kun je dan belangrijke beslissingen maken? Knopen doorhakken gaat vaak makkelijker op zo’n moment, doordat je dan even loslaat waarmee je bezig bent. Je zet jezelf in een andere (inspirerende) omgeving en andere setting en dit geeft weer nieuwe ideeën. Je kunt ook even een stuk gaan wandelen, een podcast luisteren of een vriend(in) bellen. Nieuwe dingen doen zoals een activiteit die je spannend vindt, kan je ook nieuwe inzichten geven.
Verbrandingsritueel om dingen los te laten die je niet meer dienen
Roken is ook een soort verbrandingsritueel waarbij je een intentie kan zetten of iets los kan laten wat je niet meer dient. Daarna kun je weer met rust in je hoofd verder waar je mee bezig was of iets anders gaan doen. Sommige mensen sluiten de dag bijvoorbeeld af door te roken. Dit kan ook op een andere manier. Brand bijvoorbeeld een (geur)kaarsje en zet je intentie of verbrand een briefje met iets erop wat je wilt loslaten. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij belemmerende overtuigingen of als je gepieker wilt loslaten. Wil je juist een bepaald doel bereiken, dan kun je ook mediteren met een kaarsje en een intentie zetten. Op die manier heb je meer focus en kun je doelen sneller en in meer rust bereiken.
Gevoel van veiligheid door het zuigen aan een sigaret
Voor sommige mensen geeft roken een veilig gevoel door te zuigen aan een sigaret. Als baby zogen we op een speen, flesje, duim of aan de borst van je moeder. Misschien kun je dit vervangen door op een stukje zoethout te zuigen of zuurstof te inhaleren door en rietje. Je kunt ook op een laurierdropje zuigen. Die bevat geen of weinig suiker en geeft even een ander smaakje in je mond. Het kan ook helpen als je leert hoe je goed kunt gronden door middel van een grondingsmeditatie, een relaxte wandeling in de natuur of yoga. Bekijk de 4 yoga houdingen bij PDS en darmklachten die kunnen helpen bij obstipatie, diarree, een opgeblazen buik en gasvorming.
Verbinding met anderen door samen te roken
Heb je veel vrienden die ook roken? Het kan extra verbinding geven om samen met elkaar te praten tijdens de rookpauze. Je zou ook iets anders samen kunnen doen, zoals samen mediteren, muziek maken, schrijven, yoga doen, werken aan persoonlijke ontwikkeling of sporten. Daarna kun je napraten hoe het voor je was. Het helpt om samen met iets bezig te zijn en je ervaringen te delen.
Ik ben benieuwd wat je van dit artikel over de invloed van roken op je maag en darmen vond. Overweeg je om te stoppen? Doe dan mee aan het gratis Webinar Stoppen met Roken!