3 tips om buikpijn tijdens het uitgaan te voorkomen

buikpijn tijdens het uitgaan PDS prikkelbare darm syndroom

Hoe vervelend is het als je buikpijn krijgt tijdens of na een gezellig avondje stappen? Dit komt vaak voor bij mensen met het prikkelbare darm syndroom wanneer zij alcoholische drankjes drinken. Het soort klachten en de ernst hiervan verschilt per persoon. Een reden voor de verergering van klachten kan de irriterende werking van alcohol op het spijsverteringskanaal zijn. Daarnaast bevatten alcoholische drankjes zoals bier en mixdrankjes naast alcohol ook koolzuur wat voor extra klachten zoals een opgeblazen buik en boeren kan zorgen. Het beste en makkelijkste is om alcohol helemaal uit je dieet te elimineren, om te voorkomen dat je buikpijn krijgt. Maar misschien vind je het toch fijn om te kunnen genieten van een alcoholische drankje. In deze blog lees je 3 tips om buikpijn zo veel mogelijk te beperken tijdens het uitgaan.

1. ‘Geniet, maar met mate’ om buikpijn te voorkomen met uitgaan

‘Geniet, maar met mate’ is een bekende uitspraak als het gaat om alcohol. Deze uitspraak is er niet voor niks, maar voor mensen met PDS extra belangrijk. Alcohol beïnvloedt het spijsverteringskanaal negatief. Dit komt doordat alcohol voorrang krijgt voor het afbreken van de schadelijke stoffen die hierin zitten. Dit gaat wel ten koste van de spijsvertering. De vertering werkt minder effectief en dit kan voor darmklachten zorgen. Overmatig alcohol gebruik kan daarnaast voor meer klachten zorgen zoals diarree, misselijkheid en maagklachten bij mensen met PDS. Probeer daarom niet meer dan 1 of 2 glazen alcohol te drinken tijdens het uitgaan om buikpijn zo veel mogelijk te beperken.

2. Het soort drankje wat je neemt met uitgaan kan verschil maken of je wel of geen buikpijn krijgt

In het algemeen is het beter om suikerhoudende dranken te vermijden bij het prikkelbare darm syndroom. Let daarom op met alcoholische mixdrankjes die veel suikers bevatten. Bepaalde suikers worden namelijk afgebroken in de dikke darm en kunnen aanleiding geven voor extra gasvorming. Naast de suiker in de frisdrank is het koolzuur ook een aandachtspunt. Dit kan zorgen voor extra lucht in de darmen, waardoor krampen en pijn in de buik kunnen ontstaan. Ook geldt dit bij alcoholische drankjes die van zichzelf al prik bevatten, denk hierbij aan een biertje of een glaasje champagne.

Vaak worden mix-drankjes aangeboden met een rietje, waardoor nog meer lucht wordt ingeslikt. Laat daarom het rietje achterwege. Neem ook liever geen kauwgom, want dat veroorzaakt meer lucht in de darmen. Verder raad ik het gebruik van ijsklontjes af, omdat die kou vaak zorgt voor buikpijn. In de praktijk wordt ook vaak gemerkt dat het drinken van verschillende soorten drankjes door elkaar niet lekker valt. Probeer het daarom te houden bij bijvoorbeeld alleen witte wijn. Welk drankje wel of niet lekker valt verschilt per persoon en vaak zelfs per moment. Kijk daarom welk drankje jij het beste kunt verdragen, zodat je echt kunt genieten van je avond.

3. Alcohol drinken en eten bij het drinken

Niet drinken tijdens het eten is een belangrijk advies bij PDS. Drinken tijdens het eten kan namelijk de vertering negatief beïnvloeden en zorgen voor buikpijn. Drink daarom niet tijdens de maaltijd en start pas 1,5 uur na het eten weer met drinken. Je kunt hier meer lezen over waarom je dit beter niet kunt doen. Het gevaar bestaat dat je sneller geneigd zult zijn om borrelhapjes te nemen als je alcohol drinkt. Misschien herken je wel dat je sneller wat bitterballen en blokjes kaas neemt en hier moeilijk ‘nee’ tegen kunt zeggen als je hier wijn bij drinkt. Dit komt doordat je je grenzen verlegt.

Probeer een keuze te maken tussen drinken of eten. Als je eerst uit eten bent geweest en daarna gaat stappen, kun je beter niet gelijk met bier beginnen. Neem liever een kleine borrel zoals een whiskey vanwege het volume. Vaak eindigt een avondje stappen met een vette maaltijd. Echter is het eten van een vette maaltijd en junkfood, zoals Shoarma of de McDonald’s, een aanslag op de darmen en daarom af te raden bij mensen met PDS. De kans is namelijk bijna 100% zeker dat de avond eindigt met klachten of dat je de volgende dag een afwijkende ontlasting al dan niet buikpijn hebt, na het eten van zo’n vette hap. Wil je weten waar je nog meer rekening mee kunt houden op een feestje? Lees dan hier mijn blog over hoe je ontspannen naar een verjaardag kunt.

Wat drink jij tijdens het stappen? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven