Gasvorming in de darmen: de top 3 oorzaken

Gasvorming in de darmen de oorzaken bij winden en opgeblazen buik PDS darmklachten

Hoe vervelend is het als je aan het werk bent en je plotseling een scheet moet laten? Je schaamt je dood, gaat blozen en hoopt dat niemand anders het ruikt. Dit kan knap lastig zijn! Misschien heb je ook wel last van rommelende darmen. Hieronder vind je de top  3 oorzaken van gasvorming in de darmen en een opzette buik.

1. Melk en alle andere producten met lactose

Veel mensen hebben onvoldoende van het enzym lactase in het lichaam en kunnen lactose niet afbreken. Het vervolg is vaak winderigheid, stinkend naar “rotte eieren”. Bovendien is een volwassen mens niet gebouwd om melkproducten te kunnen verdragen. Enkel drinken baby’s melk, maar dan is alleen moedermelk geschikt. Volwassen dieren drinken ook geen melk! Een ander punt is dat er van nature suikers (melksuikers) in melkproducten zitten, die de buik doen opzetten. Dit kan later ook voor gasvorming zorgen. Bovendien worden er vaak nog extra suikers of zoetstoffen toegevoegd aan melkproducten. Lees hier meer over hoe je lactosevrij kunt eten. 

2. Het drinken van koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken, zoals bier, cola, 7up en Sinas, bevatten veel koolzuur. Koolzuurgas zal er proberen voor te zorgen om zo snel mogelijk weer uit het lichaam te komen. Hierdoor laat je vaak een boer of een windje. Bovendien zit er vaak extra suiker toegevoegd aan deze dranken, die de buik doet opzetten. Gewone frisdranken door light frisdranken vervangen, zoals cola light of crystal clear, heeft geen zin. De zoetstoffen in deze producten worden niet herkend door het lichaam en uiten vaak in darmklachten. Lees hier welke voeding nog meer zorgt voor gasvorming. 

3. Onrustig eten en praten tijdens het eten

Voeding wordt veel beter verteerd als je rustig eet. Je neemt meer tijd om er goed op te kauwen. Zo kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen en gaat de vertering velen malen beter, dan dat het in grote brokken wordt doorgeslikt. Als je iets eet of drinkt komt er altijd wat lucht mee de darmen in. Dit gebeurt zeker als je snel eet of drinkt. Door langzamer te eten neemt het aantal “happen van lucht” af. Zo kun je gasvorming voorkomen. Tijdens het praten adem je ook veel lucht in. Probeer om zo min mogelijk te praten tijdens het eten. Je vindt hier meer tips om een opgezette buik en winderigheid te verminderen. 

Video met Q&A over gasvormende voedingsmiddelen

Lees ook de onderstaande artikelen:

Weet je nog meer tips om gasvorming te voorkomen of oorzaken van een opgezette buik? Laat dan hieronder een reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven