PDS en werk, hoe ga je ermee om?
Niets is zo vervelend als darmklachten die opspelen in het bijzijn van anderen bijvoorbeeld op je werk. Klachten bij PDS (prikkelbare darm syndroom) kunnen het werk namelijk flink beïnvloeden. In het ergste geval kan het zijn dat je je werk niet goed kan uitvoeren, afspraken moet afzeggen of je zelfs ziek moet melden. We horen regelmatig mensen zeggen dat er schaamte bij komt kijken als zij bijvoorbeeld een wind voelen opkomen of de buik ineens allerlei geluiden maakt. Hoe vaak heb je niet de vraag gekregen of je zwanger bent of dat je bent aangekomen? Daarnaast horen we ook dat cliënten worstelen met onbegrip van collega’s en werkgevers. In deze blog lees je wat je zelf kunt doen om je klachten op het werk aan te pakken en waarom het belangrijk is om het met mensen over je PDS te hebben.
PDS klachten op het werk
Er kunnen zich heel wat PDS klachten voordoen die impact hebben op het werk. Een plotselinge buikpijnaanval is iets wat je liever niet wilt hebben op het werk. De pijn kan zo erg zijn dat het invloed heeft op je concentratievermogen. Schaamte vanwege je PDS is iets wat we vaak zien. Geregeld horen we mensen die hun buik inhouden als ze een opgeblazen buik hebben. Misschien heeft een collega een keer gevraagd of je zwanger was omdat je zo’n bolle buik hebt. Wat dacht je van een wind die je voelt aankomen? Tenslotte de vermoeidheid die het met zich mee brengt. Misschien heb je wel slecht geslapen door de buikklachten en heb je daardoor veel moeite om de dag door te komen.
Waar kun je tegenaan lopen?
Een cliënt vertelde dat ze vaak te laat kwam in meetings omdat ze altijd naar de wc moest van tevoren. Niet omdat ze de besprekingen zo spannend vond, maar omdat ze niet naar de wc durfde te gaan tijdens de meeting. Het negeren van de klachten kan juist de klachten verergeren. Houd je continu je buik in? Dan zit je waarschijnlijk aan het eind van de dag met buikpijn. Loop je continu met darmklachten rond op het werk, dan kun je ook mentaal erg uitgeput raken. Doe je dit te lang dan kun je er ziek van worden of misschien zelfs in een burn-out terecht komen. Het is daarom belangrijk om je darmklachten niet te negeren. Het is een signaal van je lichaam dat je misschien een stap terug moet zetten.
Wat kun je zelf doen bij PDS klachten op het werk?
Stress is een veelvoorkomend probleem op het werk en zorgt voor het uitlokken van darmklachten. Een mindfulness of ademhalingsoefening kan in zulke situaties helpen om de rust in je lichaam te vinden. Probeer eens de loslaatballon-mediatie tegen het piekeren om stress in je hoofd te verminderen. Het is daarnaast aan te raden om niet alles zelf op te pakken. Geef liever je grenzen aan als iets te veel is. Je hebt immers een gevoelig lichaam en daar moet rekening mee gehouden worden. Zorg dat je voldoende rust neemt tussendoor. Ga een keer (cafeïnevrije) koffie of (kruiden)thee halen voor je collega’s of loop eventueel een rondje. Neem daadwerkelijk pauze en probeer niet achter je bureau te eten.
Goed kauwen, trigger food vermijden en naar je lichaam luisteren
Goed kauwen is erg belangrijk voor de vertering. Neem daarom ook de tijd voor de maaltijd. Plan bijvoorbeeld minimaal 30 minuten in voor de lunchpauze. Luister goed naar je lichaam en ga naar de wc als je moet. Het uitstellen van het toilet kan namelijk constipatie en kramp veroorzaken. Daarnaast is het ook goed om koffie te beperken tot maximaal 2 kopjes per dag als je veel last hebt van je darmen. Vermijd tenslotte producten waar je last van krijgt. Heb je geen idee welke voeding kan triggeren bij een prikkelbare darm? Bekijk dan de top 20 triggerfoods bij PDS en darmklachten!
Heb het op je werk over PDS
Voor sommige mensen kan het heel moeilijk zijn om over je klachten te hebben. Laten we eerlijk zijn, het zijn niet bepaald de smakelijkste praatjes. Veel mensen weten vaak niet wat PDS inhoudt. Het is goed om open te zijn richting collega’s en je werkgever. Het is belangrijk dat jij goed kan functioneren op je werk. We zien dat mensen zichzelf vaak wegcijferen en de klachten maar voor lief nemen. Zodra de klachten impact hebben op het uitoefenen van je werk, is het raadzaam om aan de bel te trekken. Vertel wat je nodig hebt en leg uit waarom bepaalde zaken zo belangrijk zijn. Geef aan waarom je tijdens een overleg naar het toilet moet. Vind je dit lastig of merk je onbegrip van je werkgever? Dan kun je hulp inschakelen van de bedrijfsarts. Zij zijn er immers om te zorgen dat je je werk goed kan uitvoeren.
Ziekteverzuim en re-integratie
De meeste mensen met PDS kunnen prima werken. In sommige gevallen kunnen de buikklachten zo in de weg zitten dat het ten koste gaat van je werk en psychische welzijn en dat je je ziek moet melden. Bij langdurige ziekte hebt je recht hebt op een ziektewetuitkering. Bij ziekteverzuim is de werkgever verplicht om in het eerste jaar minstens 70% van de loon uit te betalen. Wanneer je wilt re-integreren worden er afspraken gemaakt tussen jou en je werkgever. De bedrijfsarts kijkt vaak mee hoe je rustig kunt integreren. Je werkgever moet passend werk kunnen aanbieden dat rekening houdt met je darmklachten. Indien nodig moeten er aanpassingen verricht worden aan je werkplek. Lees meer over de regels over ziekteverzuim en re-integratie op deze website.
Informatie over PDS
Meer kennis over PDS zorgt voor begrip met betrekking tot de klachten. Onthoud dat veel mensen gewoonweg niet weten wat PDS is en hoe het ontstaat. Iedereen heeft wel eens last van buikpijn maar jij zal dit waarschijnlijk bijna dagelijks of wekelijks hebben. Samen met een opgeblazen buik, gasvorming en/of wisselende ontlasting. Informeer dus je werkgever hierover. Helaas zien we ook gevallen waarbij darmklachten niet serieus worden genomen en dat is erg jammer. Dan is het goed om jezelf de vraag te stellen of je in een omgeving wilt werken waar jouw klachten er niet toe doen. Zo was er een mannelijke cliënt bij ons in de praktijk die mede hierom zijn baan heeft opgezegd. Sinds hij nieuw werk heeft, heeft hij minder stress en waren ook een deel van de klachten verminderd.