Vegan boerenkoolsalade voor gevoelige darmen

Vegan boerenkoolsalade voor gevoelige darmen

Dieet: PDS, glutenvrij, lactosevrij, koemelkeiwitvrij, veganistisch, vegetarisch

Salades hoeven niet alleen in de zomer gegeten te worden. Bij koud weer kan een semi-warme salade ook heerlijk zijn. In deze vegan boerenkoolsalade voor gevoelige darmen wordt gebruikt gemaakt van groenten uit het najaar. De zoete smaak van de zoete aardappel is een lekkere tegenhanger van het bittere van de boerenkool. Met als topping een zelfgemaakte romige saus van tahin en mosterd. Vind je boerenkool lastig om te eten? De truck is om de boerenkool te ‘masseren’. Hierdoor krijgt de boerenkool een zachte textuur. Daarnaast neemt het de bittere smaak een beetje af. Indien je een FODMAP-arm dieet volgt, kun je de zoete aardappel vervangen door pompoen, de avocado door vis en de kikkererwten door noten. Combineer eventueel met andere groentes, bijvoorbeeld broccoli en spruitjes. De variaties zijn eindeloos. Benieuwd geworden naar het recept? Lees dan gauw verder.

Benodigdheden

– Bakplaat met bakpapier
– Snijplank
– Mes
– Kommetje
– Eetlepel
– Theelepel
– Diep bord

Ingrediënten

– 1 kleine zoete aardappel
– 2 el kikkererwten (uit blik)
– 2 el olijfolie extra vierge
– 1 tl milde paprikapoeder
– 1 tl komijnzaad
– Zout
– Peper
– 1 el tahin (sesampasta)
– 2 el water
– 1 tl Dijonmosterd
– 2 scheutjes citroen- of limoensap
– Twee / drie handen boerenkool
– Halve avocado
– Optioneel: cherrytomaatjes als extra topping

Bereidingswijze

1. Verwarm als eerste de oven voor op 220 graden.
2. Snijd ondertussen de zoete aardappel in hapklare stukjes.
3. Spoel daarna de kikkererwten goed af met lauwwarm water.
4. Verdeel vervolgens de aardappelstukjes en kikkererwten over de bakplaat en sprenkel deze met olijfolie. Voeg paprikapoeder, komijnzaad, peper en zout toe.
5. Bak de zoete aardappel en kikkererwten ongeveer 25-30 minuten in de oven.
6. Maak ondertussen de saus. Meng de sesampasta, mosterd, citroensap, water en peper in een schaaltje. Voeg meer water of citroensap toe als het mengsel te dik is.
7. Vul daarna een diep bord met boerenkool en masseer ongeveer 2 minuten.
8. Haal de zoete aardappel en kikkererwten uit de oven. Voeg ze vervolgens toe aan de boerenkool.
9. Snijd de avocado in stukken en leg de plakjes bovenop.
10. Tot slot giet je de saus erover heen en je salade is af.

Zorg dat je de avocado pas op het eind snijd. Zo voorkom je dat de avocado bruin wordt. Wanneer je een halve avocado wilt bewaren, bewaar dan de helft met de pit erin. Sprenkel deze met een beetje citroensap. Zo blijft de avocado zijn kleur behouden. Doe de avocado in een afgesloten bakje of verpakking in de koelkast. Een rijpe avocado kun je ongeveer 1-2 dagen bewaren.

Heb je het recept voor vegan boerenkoolsalade voor gevoelige darmen al uitgeprobeerd? Super leuk als je het hieronder laat het hieronder weten.

Misschien vind je deze recepten ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven