Hoe leer je leven met PDS? | Prikkelbare darm syndroom

hoe leren leven met PDS prikkelbare darm syndroom

Wat ik heel vaak hoor van mijn cliënten is dat het wel lijkt alsof PDS hun leven beheerst. Buikkrampen bij het opstaan, diarree na het ontbijt, steken in de buik na de lunch en onrust in de buik voor het slapen gaan. Daardoor ook weer slecht kunnen slapen en moe wakker worden. Hoe leer je nou hoe je moet dealen met PDS als je er zo vaak aan herinnerd wordt? Dit lees je hieronder in de blog hoe leer je leven met PDS.

1. Leer leven met PDS door te stoppen met strijden tegen darmklachten

Dit klinkt misschien onmogelijk, omdat het altijd bij je lijkt te zijn. Toch is het verstandig om te stoppen met strijden en te accepteren dat dit gevoel op dit moment bij je hoort. Je kunt er nu niks aan veranderen. Als je continu nadenkt over hoe het komt dat je bepaalde klachten hebt, levert dat namelijk alleen maar meer stress op en zorgt het bovendien voor meer klachten. Je zit in een soort neerwaartse spiraal en komt hier niet meer uit. Je kunt je ook moeilijker focussen op alle mooie dingen in het leven en krijgt er een slecht humeur van. Hier zit jij niet op te wachten en je partner al helemaal niet. Denk je maar in hoeveel onnodige tijd het je kost die je ook aan leuke dingen had kunnen besteden. Maak liever een lijstje met dingen die je leuk vindt om te doen en zorg voor afleiding!

2. Stel je omgeving op de hoogte van je PDS

Af en toe lijkt het wel alsof niemand snapt wat PDS inhoudt. Zelfs je huisarts denkt dat het tussen de oren zit! Veel mensen kunnen zich er gewoon niks bij voorstellen. Ze snappen bijvoorbeeld niet dat je de ene keer wel tegen een bitterbal kan en dat dit de volgende keer kan zorgen voor een PDS aanval. Daarom is het zo belangrijk om mensen in je omgeving op de hoogte te stellen. Ook als je plotseling naar de wc rent, terwijl je vriendin iets belangrijks aan het vertellen is, weet ze dat het niet komt omdat je haar verhaal niet interessant vindt. Hoe meer mensen je op de hoogte brengt dat je PDS hebt, hoe meer rekening ze met je houden met bijvoorbeeld hapjes tijdens een feestje. Bovendien zijn er misschien nog anderen die ook PDS hebben en hebben jullie steun aan elkaar.

3. Leer leven met PDS door genoeg tijd te nemen voor jezelf

Juist indien je een heel druk leven hebt, is het super belangrijk dat je voldoende tijd neemt voor jezelf. Anders heb je nooit genoeg tijd om te herstellen en is het des te moeilijker om je darmklachten te verminderen. Kijk ook welke dingen je allemaal “moet” van jezelf. Als je alleen maar dingen “moet” doen van jezelf, dan levert dit ook alleen maar stress op. Als je elke dag minimaal een uur iets doet wat je heel leuk vindt en waar je je bij kan ontspannen, dan is dit vaak een goede afleiding. Zo ben je even bezig met iets anders dan je klachten. Als je je agenda alleen maar volpropt met activiteiten, ben je eigenlijk alleen maar aan het haasten. Door wat meer ruimte in je agenda te plannen, kun je ook daadwerkelijk genieten van de activiteiten die je doet.

Heb je nog vragen aan de hand van deze blog over hoe je een fijn leven kunt hebben met PDS? Plaats dan een reactie onderaan deze pagina.

8 reacties op “Hoe leer je leven met PDS? | Prikkelbare darm syndroom”

 1. Jij geeft aan dat het belangrijk om leuke dingen te doen.. Maar ik vind het heel lastig om weg te gaan als ik steeds diarree heb. Soms kan ik niet eens naar mn werk toe. Als ik langer onderweg ben en er is geen wc in de buurt is het niet te doen. Hoe los je dat op?

  1. Dank je wel voor je bericht, Petra. Het kan zeker lastig zijn om de deur uit te gaan als je telkens diarree hebt. Het is daarom belangrijk om een manier te vinden om je diarree onder controle te krijgen. Een tijdelijke oplossing zou Norit kunnen zijn of wat verse kruidenthee om je buik te kalmeren. Zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die je kunt eten, waar je geen diarree van krijgt? En misschien kun je vrienden of familie uitnodigen om bij jou langs te komen? Ik help je graag!

  2. Arjan stokvis

   Petra wat u beschrijft heb ik dus precies hetzelfde. Het ging weer een tijdje goed met mij door naar de blogs en video’s te kijken van Janna. Maar nu ben ik terug bij af en is de situatie juist nog erger geworden. Mijn gemiddelde tijd dat ik nodig heb op het toilet is schik niet mensen. 1.5 uur. En in die tijd heb ik dan continue diarree echt super extreme diarree. En hoe dat kan. Na dat het een tijdje goed ging geen idee.

   1. Janna Koopman

    Ten eerste fijn om te horen dat tips en blogs een tijdje wel gewerkt hebben om je darmklachten te verlichten, Arjan! Het is een goed teken dat je in ieder geval weet dat het mogelijk is om minder klachten te hebben. Heel vervelend dat je nu weer zoveel klachten hebt. Misschien kun je nagaan wat er de afgelopen periode veranderd is. Misschien meer/minder bewegen, meer/minder stress, antibioticagebruik, voedselvergiftiging. Er zijn namelijk veel factoren die van invloed kunnen zijn op je darmklachten. Het is altijd zinvol op je darmklachten en voeding een tijdje nauwkeurig bij te houden om te kijken of je verbanden kan leggen. Heel veel succes en hopelijk gaat het snel beter.

    1. Arjan stokvis

     Beste Janna. Ik heb alles laten testen bij de huisarts en zelfs bij de ziekenhuis in Deventer. Men heeft niet kunnen vaststellen waardoor ik echt uitzonderlijk veel aan de diarree ben. Men weet dat ik pds heb maar zo extreem geval als bij mij hadden ze nog nooit meegemaakt. Werd aan mij bevestigd. Ik weet niet meer wat ik er mee kan doen. Janna. Elke dag moet ik mijn wc plus badkamer schoonmaken. Omdat ik zo erg aan de diarree ben. Dat ik mijn hang wc volledig onder poep en dat het dus verstopt raakt. En men zegt ja arjan dan moet je je wc tussen door doorspoelen. Maar dat kan ik dus niet omdat ik dan heel erg veel pijn bij mijn rug krijg en aan de linker zijkant en rechtsom ook dus dat optie valt ook af. En sorry Janna ik heb al vaak contact gehad met u via mail of messenger. Maar ik weet niet meer wat mijn opties zijn naar al zoveel dingen te hebben geprobeerd. Beste Janna Koopman. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. En als u nog eventuele tips heeft voor mij dan zie ik dat graag tegemoet via uw reactie

     1. Janna Koopman

      Beste Arjan,
      Wat naar dat je nog steeds zoveel klachten hebt en het je leven zoveel belemmert. Wat voor diëten of behandelingen heb je tot nu toe al geprobeerd? Vaak is het een combinatie van voeding met andere prikkels (bijvoorbeeld stress, fel licht, geluid, drukte, overload aan gedachten of continu ‘aan staan’). Ik raad je aan om de volgende video te bekijken waarbij ik vertel wat je kunt doen als je een buikpijnaanval hebt en hoe je dit kunt voorkomen: https://youtu.be/ZMfmhgFGbLY
      Heel veel sterkte!

 2. Ik heb ook PDS en kan je wel zeggen dat het mijn hele leven beheerst, ik kan niet uit eten bijvoorbeeld en ook op visite gaan vind ik moeilijk omdat het ineens op komt, ik zou zo graag weer een normaal leven willen , leuke dingen doen , dagje weg bijvoorbeeld zonder stress of ik op tijd bij de toilet kom als het nodig is.

  Groeten Sonja

  1. Janna Koopman

   Hoi Sonja,

   Wat vervelend dat je leven zo beheerst wordt vanwege PDS. De klachten kunnen ook zo onvoorspelbaar zijn! Misschien vind je het fijn om een keer te bellen, zodat we kunnen bespreken hoe je meer grip kunt krijgen op je PDS-klachten. Mocht je dat fijn vinden, dan kun je via de volgende link een afspraak inplannen voor een gratis online consult: https://pdscoaching.nl/afspraak-inplannen/

   Op een leven zonder darmklachten <3

   Janna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top