Darmparasiet of PDS; hoe wordt dit onderzocht?

Darmparasiet of PDS; hoe wordt dit onderzocht?

Een darmparasiet in het lichaam komt vaker voor dan men denkt. Sommige mensen dragen een darmparasiet jaren mee zonder dat zij dit door hebben. Zij hebben dan last van vage klachten waaronder vermoeidheid en een ontregelde ontlasting. Bij de huisarts wordt je niet altijd getest op darmparasieten. Hierdoor wordt een infectie met een darmparasiet snel over het hoofd gezien. Sommige mensen ervaren wel veel klachten. Een darmparasiet kan immers veel schade aanrichten in het lichaam. Hierdoor kun je last krijgen van je darmen. De klachten lijken verdacht veel op de klachten bij een prikkelbare darm syndroom (PDS). Daarom komt het wel eens voor dat ten onrechte de diagnose PDS wordt gesteld. In deze blog lees je meer over hoe je een darmparasiet kunt herkennen en wat de vijf meest voorkomende soorten zijn. Daarnaast lees je ook met welke onderzoeken je  een darmparasiet kunt uitsluiten en welke behandelingen er zijn.

Hoe herken je een darmparasiet?

Het doel van parasieten is om zich te hechten aan de gastheer zodat zij kunnen overleven. Je merkt er vaak niets van totdat zij ontstekingsreacties veroorzaken. Pas dan kun je last krijgen van vervelende darmklachten. De klachten kunnen per parasiet verschillend zijn. Denk aan buikpijn, een opgezette buik, diarree, winderigheid, vermoeidheid en misselijkheid. Een darmparasiet krijg je door slechte hygiëne, zoals contact met ontlasting, besmet eten of besmet water. Darmparasieten komen overal ter wereld voor, maar komen vaker voor in ontwikkelings- of tropische landen dan in Westerse landen. Daarom worden de meeste gevallen van besmetting opgelopen in het buitenland

Welke bekende darmparasieten bestaan er?

Je hebt verschillende soorten parasieten die zich kunnen nestelen in het menselijk lichaam. We bespreken alleen de parasieten die zich in de darmen bevinden. Deze parasieten zijn eencellige organismen (protozoa) waardoor je ze met het blote oog niet kunt zien. Elk parasiet ziet er anders uit. Ze kunnen elk in een ander deel van de darmen voorkomen en elke parasiet veroorzaakt weer andere klachten. Sommigen van hen kunnen buiten het lichaam leven, waardoor je sneller kans hebt op besmetting. Goed je handen wassen na toiletbezoek is van groot belang om besmetting te voorkomen.

Dientamoeba fragilis

De dientamoeba fragilis is een van de meest voorkomende darmparasieten in Nederland. Deze parasiet komt vaak samen voor met de Blastocystis hominis. Het kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. Symptomen horend bij deze darparasiet zijn: buikpijn, misselijkheid, verstopping, diarree en vermoeidheid. Omdat de symptomen erg lijken op PDS-klachten, wordt een infectie met deze parasiet sneller over het hoofd gezien. Omdat deze parasiet buiten het lichaam kan leven is hij erg besmettelijk. Wanneer je besmet bent met de Dientamoeba fragilis dan dient iedereen uit het gezin getest te worden.

Blastocystis spp (voorheen Blastocystis hominis)

Deze parasiet komt voor in de dikke darm. Hij wordt vaak samen gevonden met de Dientamoeba fragilis. Het is onduidelijk of de parasiet voor darmklachten zorgt, aangezien er mensen zijn die helemaal geen klachten ervaren. Mogelijke symptomen die kunnen ontstaan zijn: diarree, opgeblazen buik, misselijkheid, buikpijn en winderigheid. Daarnaast kan je ook last hebben van vermoeidheid en huidklachten waaronder jeuk. Mensen met een lage weerstand kunnen deze parasiet sneller oplopen dan anderen. Dit kunnen mensen zijn met bijvoorbeeld een chronische aandoening.

Giardia lamblia

Infectie met de Giardia lamblia komt in Nederland regelmatig voor. Zowel volwassenen als kinderen kunnen de parasiet oplopen, hoewel deze het meest voorkomt bij kinderen. De meest voorkomende klacht is diarree. Dit kan gepaard gaan met buikkrampen, gasvorming en misselijkheid. Sommige mensen ervaren helemaal geen verschijnselen. Deze parasiet is te vinden in de dunne darm en kan de darmwand aantasten. Hierdoor kan de opname van ijzer minder goed worden opgenomen. Dit kan leiden tot bloedarmoede. De verminderde voedselopname kan bij kinderen voor een groeiachterstand zorgen. Zij hebben ook sneller kans op het ontwikkelen van een voedselallergie. De parasiet kan zelf niet buiten het lichaam overleven. Deeltjes (cysten) van de parasiet kunnen dat wel, waardoor de kans op besmetting wordt vergroot.

Cryptosporidium spp.

De cryptosporidium komt minder vaak voor in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat deze parasiet met name kinderen treft. Dieren kunnen ook drager zijn van deze parasiet. Besmetting kan plaatsvinden via verontreinigd water of voedsel. De symptomen kunnen vrij mild zijn, waardoor je niet snel getest wordt op deze darmparasiet. Diarree en buikkrampen zijn bekende symptomen bij deze parasiet. Daarnaast kan ook misselijkheid, braken en lichte koorts voorkomen. Bij een goed immuunsysteem kunnen de diarree- en darmklachten vanzelf overgaan. Bij mensen met een verminderde afweer kunnen de diarreeklachten lang aanhouden.

Entamoeba histolytica

Deze parastiet leeft in de dikke darm. Hij voedt zich met de darmbacteriën in ons lichaam. Deze parasiet komt weinig voor in Nederland en is vooral te vinden in tropische landen. Door cysten kan deze parasiet ook buiten het lichaam leven. De Entamoeba histolytica kan weefsel in de darm aantasten en dit kan zorgen voor bloedingen. Een bekend symptoom bij deze parasiet is dan ook bloed en slijm bij de ontlasting. Daarnaast kun je last hebben van hevige buikkrampen, diarree en in sommige gevallen koorts. De parasiet kan zich verder in het lichaam verspreiden. Hierdoor kunnen zwellingen elders in het lichaam ontstaan. Echter hoeft niet iedereen klachten te ondervinden.

Hoe wordt een darmparasiet onderzocht?

Er zijn meerdere onderzoeken mogelijk, zoals een antigeentest of een biopte. De ontlastingstest is het meest voorkomende onderzoek bij een darmparasiet. Echter is het belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt. Het kan zijn de ontlastingstest niets uitwijst en daardoor niet verder gezocht wordt naar mogelijke darmparasieten. Dan kan het zijn dat de arts aan de hand van jouw klachten al snel uitkomt bij PDS. In de blog Prikkelbare darm syndroom bleek een darmparasiet te zijn lees je meer hoe een darmparasiet effectief kan worden onderzocht. Het beste is om je ontlasting te onderzoeken wanneer je last hebt van klachten en om minimaal drie dagen ontlasting te verzamelen.

Behandeling bij darmparasiet

De behandeling is afhankelijk van het soort darmparasiet. Soms wordt een antibioticum voorgeschreven. Echter kan dit weer leiden tot andere vervelende buikklachten. In de blog het effect van antibiotica op je darmen en ontstaan PDS lees je hoe hierdoor darmklachten kunnen ontstaan. Zelden wordt er een parasiet-dodend middel gegeven. Vanwege de vele bijwerkingen zijn artsen hier terughoudend in. Het toepassen van kruidentherapie kan helpen om parasieten te bestrijden. Antiparasitaire kruiden zijn oregano, knoflook, gember, kurkuma en kruidnagel. Uit onderzoek blijkt dat gember en ui de hoeveelheid parasieten in het lichaam kunnen verminderen. Bij sommige parasieten is het nodig om een zetmeelarm dieet te volgen om de groei van de parasiet te remmen. Vraag hierbij wel hulp van een deskundige om de parasiet zorgvuldig te helpen elimineren. Tot slot kan bij diarree ORS worden aangeraden om uitdroging te voorkomen.

Heb jij een vraag over darmparasieten? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

4 gedachten over “Darmparasiet of PDS; hoe wordt dit onderzocht?”

  1. Hoi ik blijk een Dientamoeba parasiet te hebben.
    Mijn klachten zijn rommelende darmen soms brijig en soms slijm bij de ontlasting en wisselvallig patroon qua ontlasting.
    Maar het aller vervelendste is toch wel de heftige darmkrampen.
    Interessant blog hebben jullie gemaakt.

    1. Frederique Visser

      Hoi, bedankt voor je lieve bericht. Een darmparasiet kan hele vervelende klachten veroorzaken. Erg naar dat die darmkrampen zo heftig zijn. Ik hoop dat de antibioticakuur, dat je hebt voorgeschreven van de huisarts, helpt om de parasiet te doden en de klachten op den duur doen verminderen.

  2. Hoi, ik lees dat artsen terughoudend zijn met het geven van medicatie tegen darmparasieten? Hoe kom je er hier dan volledig van af?

    1. Dat is een goede vraag. We bedoelen er vooral mee te zeggen dat artsen niet altijd direct starten met medicatie geven tegen een darmparasiet, maar eerst kijken of dit wel nodig is. Sommige parasieten kunnen behandeld worden met kruiden en dat is zeker een voordeel ten opzichte van antibiotica, omdat het de darmen niet zodanig aantast. Mocht antibiotica wel noodzakelijk zijn, dan raad ik aan om er probiotica bij te slikken. Meer kun je hierover lezen in de volgende blog: https://pdscoaching.nl/probiotica-bij-pds-6-soorten-vergeleken/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven