Effect van antibiotica op je darmen en ontstaan PDS (prikkelbare darm syndroom)

Effect van antibiotica en het uitlokken van PDS

Geregeld zien wij mensen in de praktijk die een antibioticakuur hebben gehad. Soms wel meerdere keren in hun leven of zelfs diverse keren achter elkaar. Antibiotica wordt gegeven om een ziekte of (darm)bacterie te bestrijden. Zo’n kuur kan helaas veel impact hebben op de darmen met alle gevolgen van dien. Misschien heb je zelf ook een kuur moeten nemen. Je kan er flinke maag- en darmklachten van krijgen. Dit komt doordat antibiotica ook het darmmicrobioom ofwel darmflora aantast. Naast de nadelige gevolgen van antibiotica op de darmen kan het ook zorgen voor het uitlokken van een prikkelbare darm syndroom (PDS). Meer over het effect van antibiotica op de darmflora en het ontstaan van PDS lees je in deze blog.

Wanneer wordt antibiotica gebruikt?

Antibiotica wordt gebruikt om ontstekingen, infecties en ziektes veroorzaakt door een bacterie te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan een darmbacterie zoals de Helicobacter pylori of een blaasontsteking. Het wordt voorgeschreven wanneer het lichaam onvoldoende in staat is om de infectie zelf te aan te pakken. Het geneesmiddel is een effectief en krachtig middel om de bacterie in het lichaam te doden. Bij ernstige bacteriële infecties kan het gebruik van antibiotica noodzakelijk zijn. Om de bacterie goed te onderdrukken is het belangrijk om de kuur af te maken. Doe je dit niet dan kan de bacterie overleven in het lichaam. Met als gevolg dat het moeilijker wordt om de infectie onschadelijk te maken.

Last van je darmen door een darmflora die uit balans raakt bij antibiotica

Antibiotica kan dus helpen bij infecties. Echter kunnen er ook vervelende bijwerkingen voorkomen bij dit medicijn. Een antibioticum bestrijd niet alleen de ziekmakende bacterie maar tast ook de goede bacteriën in ons lichaam aan. Deze goede bacteriën in onze darmen zijn onmisbaar en hebben we heel hard nodig. Zij versterken namelijk het immuunsysteem. Hierdoor beschermen zij het lichaam tegen schadelijke stoffen. Een antibioticum kan zorgen voor een ontregelde darmflora waardoor de darmen overgevoelig worden. Door de aanslag op de goede darmbacteriën is er ruimte voor slechte bacteriën. De slechte bacteriën nemen vervolgens de overhand wat leidt tot een disbalans in de darmflora. De slechte darmbacteriën lijken de veroorzakers voor het uitlokken van darmklachten. Darmklachten die kunnen opspelen zijn: diarree of dunne ontlasting, darmkrampen of misselijkheid. Daarnaast kan de medicatie ook overgevoeligheid of een allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk en roodheid. In ernstige gevallen kan koorts, flauwvallen en benauwdheid voorkomen.

Effect van antibiotica op de darmen en het ontstaan van PDS (prikkelbare darm syndroom)

Hoe PDS ontstaat is niet altijd even duidelijk. Er zijn meerdere oorzaken van belang en er kunnen ook diverse factoren tegelijkertijd een rol spelen. Zo kan een behandeling van een darmbacterie met antibiotica leiden tot het ontstaan van PDS. Een ziekte, infectie of (langdurig) medicatiegebruik waaronder antibiotica kunnen allen zorgen voor een disbalans in de darmflora. Die verstoorde balans kan PDS uitlokken. Vervolgens heeft de disbalans invloed op de darmbeweging, gezondheid van de darmwand en de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Naast de slechte bacteriën in de darmflora hebben deze factoren ook invloed op het ontstaan van darmklachten. Daarbij is de darmflora bij mensen met PDS vanwege een hogere gevoeligheid van de darmen sneller uit balans. Gezonde voeding zoals groenten en fruit voeden de goede darmbacteriën. Neem je veel vet- of suikerrijke voeding en alcohol dan zorgt dit voor de groei van slechte bacteriën.

Kijk naar alternatieven van een antibioticakuur

Het is goed om te kijken naar mogelijke alternatieven. Het is namelijk niet altijd nodig is en het kan je darmflora sparen als je niet onnodig vaak antibiotica neemt. We horen van veel vrouwelijke cliënten dat ze de zoveelste antibioticakuur hebben vanwege een blaasontsteking. Naast dat het vervelende klachten met zich kan meebrengen kun je er ook resistent van worden. Het antibioticum helpt dan niet meer. D-mannose is een een goede alternatief bij blaasontsteking en heeft geen bijwerkingen. Het stofje zorgt voor het aantrekken van de bacteriedeeltjes in de blaas waardoor je deeltjes makkelijk kunt uitplassen. D-mannose komt voor in cranberry’s. Daarom raden artsen vaak cranberrysap aan bij een blaasontsteking. Bespreek met je huisarts of er andere mogelijkheden zijn dan antibiotica om je klachten aan te pakken.

Tips om je darmflora bij antibiotica te beschermen

Soms kom je er niet onder uit en moet je echt antibiotica gebruiken. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Indien antibiotica echt nodig is, is het verstandig om de kuur niet langer te gebruiken dan nodig. Wij raden als PDS-coach ook altijd aan om probiotica te nemen als je van plan bent antibiotica te gaan gebruiken. Slik 1 week van te voren, tijdens tot een week na de antibioticakuur probiotica om zoveel mogelijk te voorkomen dat je darmflora uit balans raakt. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de darmflora helpt herstellen. In de blog probiotica en PDS lees je meer over geschikte probiotica bij darmklachten.

Heb jij vragen over het effect van antibiotica op de darmen en het uitlokken van PDS? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

2 reacties op “Effect van antibiotica op je darmen en ontstaan PDS”

 1. Marja Pameijer

  Ik heb pds, al jaren en heb de laatste 7 maanden hevige blaasontstekingen gehad. Fosfomycine, 1 zakje, gebruikt na elke blaasontsteking, om mijn pds niet te triggeren. Toch dagen zachte ontlasting meerdere malen per dag. Op zich fijn, omdat ik door pds vaak verstopt zat. Nu staat mijn urine op kweek omdat ik nog steeds wat branderig gevoel heb bij het plassen.
  Ik ben erg bang voor een zwaardere antibiotica kuur.
  Gebruik, probiotica, l glutamine en d mannose met cranberry. Is een nieuwe antibiotica kuur veilig voor pds problemen en wat is het alternatief? Kunt u mij adviseren?
  Momenteel is mijn weerstand wat laag vanwege complexe verhuizing en veel alleen moeten opknappen. Stress is hoog.
  Ik eet veel groenten en veel fruit. Drink 2 liter per dag ruim. Drink geen alcohol en rook niet en ben op gewicht. Ik eet glutenvrij ivm pds. Fodmap.
  Hoop dat ik advies van u kan krijgen want heb angst voor antibiotica.

  Dank u
  Marja

  1. Frederique Visser

   Beste Marja, wat naar dat je naast PDS ook last hebt van hevige blaasontstekingen. We zien in de praktijk dat het gebruik van een antibioticakuur een nadelig effect heeft op de darmflora. Wanneer iemand last heeft van darmklachten kunnen deze klachten met zo’n kuur verergerd worden. Vervolgens heeft antibiotica ook impact op de weerstand. Indien u al een lage weerstand (en veel stress) heeft, kunt u juist meer last hebben van de bijwerkingen. In zulke gevallen is het af te raden om een antibioticakuur te starten. Ik lees dat u al D-mannose gebruikt om de blaasontsteking tegen te gaan. Wellicht kunt u navraag doen bij uw arts of er andere alternatieven mogelijk zijn. Het is verstandig om probiotica te blijven slikken wanneer u antibiotica gebruikt. Lees ook onze blog over probiotica: https://pdscoaching.nl/probiotica-bij-pds-6-soorten-vergeleken/. Een gezonde leefstijl is belangrijk om darmklachten en een blaasontsteking te voorkomen. Hier hoort ook zorgen voor voldoende rust en verminderen van stress bij. Mindfulness oefeningen kunnen helpen om meer rust in het lichaam te vinden. Meer hierover kunt u lezen in de volgende blog: https://pdscoaching.nl/mindfulness-bij-pds/.

   Veel succes. Groet, Frédérique

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top