PDS en obstipatie – ervaring van Marlonneke

PDS en obstipatie ervaring van Marlonneke bij opgezwollen buik en darmklachten

Bij het prikkelbare darm syndroom kun je 3 verschillende varianten hebben: PDS-D (vooral diarree), PDS-C (vooral obstipatie) en PDS-M (een mix tussen diarree en verstopping). In deze blog kun je meer lezen over PDS en obstipatie met de ervaring van Marlonneke. Naast PDS en obstipatie had ze ook last van een opgezwollen buik en darmkrampen. Door middel van PDS coaching is ze haar darmen de baas geworden.

Marlonneke had last van PDS en obstipatie

Ik had voordat ik begon aan de coaching vooral erge last van obstipatie. Daarnaast had ik altijd een opgeblazen buik (zie foto rechts hieronder) en soms darmkrampen. Ik zag door de bomen het bos niet meer, had al zoveel geprobeerd (waaronder het FODMAP-dieet) en mijn dokter kon mij niet echt meer verder helpen. Hij had mij doorverwezen naar PDS coaching. PDS_opgezette_buik_leren_leven_Marlonneke

Wat is je situatie nu? Hoe gaat het met je buik en heb je nog darmklachten?

Mijn buik is sporadisch nog opgeblazen, maar ik heb nooit echt meer kramp. Zo nu en dan heb ik wel eens problemen met mijn stoelgang, maar dan weet ik 9/10 keer wel waar dat door komt. En misschien nog wel belangrijker: wat ik moet doen om ervan af te komen.

Wat zijn de 3 belangrijkste dingen die je hebt veranderd aan je leven om van je klachten rondom PDS en obstipatie af te komen?

  1. Op gevoel eten: Ik ben veel meer op gevoel gaan eten: niet omdat het moet ‘want het is etenstijd’.
  2. Intermittent Fasting: Ik eet meestal tussen 12.00 en 20.00 uur. Soms iets eerder en soms iets later. Maar vooral s’ ochtends stel ik mijn ontbijt zo lang mogelijk uit.
  3. Beweging in de ochtend: Ik beweeg voornamelijk s’ ochtends in de sportschool op een lege maag. Want dan voel ik mij het best en komt mijn spijsvertering goed op gang.

Wat vond je van de coaching?

Ik vond het zeer prettig om door jou begeleidt te worden, omdat je goed luistert en je zelf ook goed kan inleven in mijn situatie. Je merkt dat dit echt jouw expertise is en je al veel mensen hiermee hebt geholpen. Maar je ziet ook goed in dat bij PDS niet iedereen hetzelfde is. Dat vond ik fijn, het was echt persoonlijk op mij gericht. Het is geen vast traject waarbij iedereen hetzelfde moet doen.

Heb jij ook PDS en last van obstipatie, een opgezwollen buik of darmkrampen? Bekijk dan de onderstaande video waarin ik Marlonneke interview over leven met PDS. Vergeet ook niet om mijn blog met de 10 beste tips bij PDS te lezen.

Meer blogs over PDS en obstipatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven