FODMAP dieet niet altijd effectief bij PDS en darmklachten
Het FODMAP dieet is een bekende aanpak bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) die zelfs door veel huisartsen en MDL-artsen wordt aangeraden. Het is een methode waarvan veel mensen verlichting van klachten ervaren na het volgen van dit dieet. Ontzettend fijn natuurlijk als je hierdoor minder darmklachten hebt! Helaas zien wij heel veel cliënten die geen effect hebben na het volgen van het FODMAP-dieet of die maar een tijdelijk effect hebben hierbij. Gelukkig is er nog een methode die wel bij wel 95% van de mensen een vermindering van klachten geeft, namelijk de BETER-methode in combinatie met coaching. In deze blog leg ik uit hoe het komt dat er vaak meer nodig is dan het FODMAP-dieet om blijvend van je darmklachten af te komen.
Wat is het FODMAP-beperkte dieet?
FODMAP (Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen) zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen. Dit veroorzaak dan darmklachten zoals een opgeblazen buik en winderigheid. FODMAP’s zitten van nature in voedingsmiddelen die we dagelijks eten en zijn de basis voor een gezonde voeding. In het FODMAP-beperkte dieet worden deze voedingsmiddelen 6-8 weken strikt uit je voeding geschrapt. Na deze fase volgt de herintroductiefase en worden voedingsmiddelen weer geïntroduceerd. Zo kun je erachter komen op welke voedingsmiddelen je reageert.
De klachten kunnen bij dit dieet in eerste instantie minder worden, omdat er minder FODMAP’s in het dieet zitten die darmklachten kunnen veroorzaken. Echter wordt er niet gekeken naar andere mogelijke oorzaken (o.a. timen van eet- en drinkmomenten, stress, temperatuur en structuur van voeding) en hoe je je spijsvertering kunt herstellen. Tevens kan langdurig gebruik van dit dieet zorgen voor energieklachten, omdat er een grote kans is op een tekort aan eiwitten, vitamines en mineralen. Daarbij geven ook veel van onze cliënten aan dat ze niet klachtenvrij zijn geworden in de eliminatieperiode; de periode dat ze alle FODMAP’s hebben geschrapt. Het dieet lijkt dan niet aan te slaan.
FODMAP-dieet bij een diëtist voor darmklachten en PDS
Een FODMAP-diëtist helpt jou om het FODMAP-dieet uit te voeren. Je hebt hier echt ondersteuning bij nodig, want dit dieet is erg intensief en ingewikkeld. Bij de start worden 6-8 weken verschillende voedingsmiddelen geëlimineerd en daarna weer geïntroduceerd. Producten die vermeden moeten worden zijn bijvoorbeeld verschillende soorten granen, lactose, bonen, maar ook veel soorten groenten en fruit. En dit terwijl een bepaald voedingsmiddel vaak niet eens de oorzaak is! Zo kan het zijn dat je buikpijn krijgt omdat je yoghurt eet die direct uit de koeling komt, terwijl je het op kamertemperatuur wel kunt verdragen. Dan ligt het niet aan de lactose in het melkproduct. PDS-coach Janna Koopman kan sinds ze dit weet gewoon weer melkproducten verdragen.
Een PDS-coach om controle over PDS en darmklachten te krijgen
Een PDS-coach is een coach en diëtist die gespecialiseerd is in het prikkelbare darm syndroom (PDS). Ze werkt volgens de BETER-methode en kijkt verder dan alleen een bepaald dieet. Dit omdat los van een bepaald dieet er nog meer factoren zijn die invloed kunnen hebben op darmklachten. Bepaalde consistentie van voeding, temperatuur, combinaties en volgorde waarin voedingsmiddelen genuttigd worden kunnen ook darmklachten uitlokken. Daarnaast speelt ook beweging, je mindset, stress en slaapritme mee. Allemaal factoren waar bij het FODMAP-dieet niet naar gekeken wordt. Een PDS-coach leert jou hoe je een fijn leven kunt hebben, zonder belemmerd te worden in het dagelijkse leven vanwege maag-darmklachten.
Zo kan het zijn dat blijkt uit het FODMAP dieet dat je de rest van je leven lactosevrij en glutenvrij moet eten, maar is dit misschien niet waar. Het ligt vaak juist aan verkeerde combinaties van voeding, gebrek aan slaap of overmaat van stress.
Waarom is het FODMAP-dieet niet altijd effectief bij PDS en darmklachten?
Het FODMAP-dieet is een therapie die acute klachten even kunnen verminderen, maar lost de oorzaak van je darmklachten niet op. Daarbij is deze therapie gebaseerd op de gemiddelde Nederlander, terwijl jij geen gemiddelde Nederlander bent. Iedereen is uniek en heeft een heel ander lichaam en leven (zowel werk- als privé). Wat voor de ene persoon werkt, werkt niet voor de ander. Dit is zeker het geval bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Welke methode is wel effectief bij PDS en darmklachten?
Er is meer nodig dan een standaard dieet om blijvend van je darmklachten af te komen. Met de vijf stappen van de BETER-methode (Bewustwording, Eten, Trainen, Energie en Rusten) kom je er zelf achter hoe je PDS-klachten ontstaan en krijg je inzicht in hoe je je huidige leven zo kunt aanpassen zodat je geen darmklachten meer krijgt. Het is ook een stuk gemakkelijker vol te houden omdat deze methode geheel is afgestemd op jouw wensen, behoeften en leefstijl. De PDS-coach helpt jou om de stappen te zetten die jij nodig hebt om je darmklachten te verminderen en weet uit persoonlijke ervaring en ervaring uit de praktijk hoe je dit het beste kunt doen.
Hallo
Zijn er meer diëtistes die hier mee werken?
Ik woon in westfries land.
Groeten Marga
Hoi Marga,
Hartelijk bedankt voor je bericht.
Er zijn op dit moment geen meerdere diëtisten die hiermee werken. Janna Koopman en ik houden praktijk in Haarlem, Alkmaar en Amsterdam maar wij begeleiden mensen door heel Nederland! Gesprekken kunnen namelijk ook telefonisch of via Skype gepland worden, dus afstand is geen enkel probleem!
Je kunt een gratis kennismakingsgesprek inplannen via deze link: https://pdscoaching.nl/afspraak-inplannen/
Hier kun je dan ‘Gratis Skypegesprek inplannen’ kiezen.
Fijne dag vandaag!
Hartelijke groet,
Chernique Straathof
Waar vind ik een goede diëtist rond alkmaar en wat zijn de kosten
Hoi Ineke,
We werken op landelijk niveau en bieden diëtetiek en coaching aan via beeldbellen. Een telefonische afspraak is ook mogelijk. Voor het persoonlijk voedingsplan betaal je nu tijdelijk geen eigen bijdrage. Meer informatie kun je hierover vinden via de volgende link: https://pdscoaching.nl/online-darmklachten-consult-beeldbellen-met-pds-coaching/
Mocht je nog een vraag hebben, dan hoor ik het graag.
Hartelijke groet,
Janna Koopman | prikkelbare darm coach en diëtist bij maag-darmklachten