Opgezette buik, buikpijn en vermoeidheid door moeizame relatie en te hoge werkdruk

Opgezette buik, buikpijn en vermoeidheid door moeizame relatie en te hoge werkdruk

Heb je last van een opgezette buik, buikpijn, een wisselende ontlasting of andere maag- darmklachten? Wellicht heb je al meerdere therapieën of diëten geprobeerd maar ervaar je nog steeds klachten. Dit komt omdat er vaak een diepere oorzaak is voor het ontstaan van darmklachten en dan werkt het niet om enkel een dieet te volgen. Wil je weten hoe je achter de diepere oorzaak van je klachten komt, zodat je echt grip krijgt op je buikklachten? Lees dan snel verder voor een voorbeeld uit de praktijk!

Opgezette buik, buikpijn en vermoeidheid in de praktijk

Mevrouw A. is 31 jaar en heeft al meer dan 10 jaar last van maag- en darmklachten. De meest voorkomende klachten zijn: buikpijn, buikkrampen, wisselende ontlasting, opgeblazen buik en vermoeidheid. De exacte oorzaak voor het ontstaan hiervan is niet bekend. Mevrouw A. woont samen met haar partner, waar zij nu 15 jaar mee samen is. Zij werkt fulltime in een kledingwinkel en heeft het hier erg naar haar zin, wel maakt zij lange dagen. Mevrouw A. heeft al verschillende diëtisten gezien en verschillende diëten (o.a. het FODMAP-dieet) geprobeerd, maar niets helpt. Ook supplementen en medicatie geven helaas geen vermindering meer van klachten.​

Stap 1: De oorzaken van een opgeblazen buik, buikpijn en vermoeidheid

Tijdens de eerste stap komen wij achter de oorzaken van haar klachten. Dit doen wij door middel van een voeding- en darmklachtendagboek. Hierin noteert mw. A. o.a. nauwkeurig haar voeding en klachten, maar ook leefstijl gerelateerde onderwerpen, stress, beweging en slaap. Wij kwamen er al snel achter dat de oorzaken van haar klachten dieper liggen dan alleen de voeding en leefstijl. We zijn erachter gekomen dat ze al een paar jaar niet meer gelukkig is in haar relatie, maar dat ze dit niet met iemand durft te delen uit angst voor wat anderen van haar vinden. Ook wilt ze hem geen pijn doen. Ook zijn we erachter gekomen dat haar werk, ondanks dat ze het heel leuk vindt, toch te veel van haar lichaam vraagt. Lees meer over hoe je bewust wordt van de oorzaken van je klachten in de blog ‘bewustwording als beste aanpak bij PDS’  

Stap 2: Opgezette buik, buikpijn en vermoeidheid niet alleen door voeding

Na wat kleine aanpassingen in de voeding en leefstijl merkte mevrouw A. al merkbaar verbetering in haar klachten, maar nu nog meer dan ooit kwam zij erachter dat het niet gaat om alleen de voeding. De stress die zij ervaart door haar relatie en te hoge werkdruk zijn de voornaamste oorzaken van het ontstaan en in stand houden van haar klachten. Met mevrouw A. zijn tips en tricks besproken om hiermee aan de slag te gaan. In de blog ‘De invloed van stress op je darmen’ lees je meer over de relatie tussen stress en maag- darmklachten.

Stap 3: Geen darmklachten meer sinds relatiebreuk

Mevrouw A. komt na 4 weken terug op consult. Zij geeft aan dat ze een punt achter haar toxische relatie heeft gezet en voelt zicht beter dan ooit! Haar maag- en darmklachten zijn verdwenen en ze heeft meer energie. Ook haar eten kan ze gaan uitbreiden. Op werk heeft zij aangegeven dat het toch wel veel is. Zij heeft met haar manager de mogelijkheden besproken en mag nu in plaats van 40 uur, 32 uur gaan werken en daarbij ook een halve dag thuis de inkoop van de winkel doen. Dit geeft haar ontzettend veel voldoening en zorgt oor meer rust en ruimte.

Stap 4 en stap 5: Voldoende ontspanning om lichaam te herstellen van stress

Om volledig van haar darmklachten te komen is mw. A zich meer gaan focussen op voldoende rust en ontspanning zodat haar lichaam tijd heeft om te herstellen. In de blog ‘Stress in de darmen, wat kun je daar aan doen?’ lees je tips om stress te verminderen.

Wat is een PDS-coach?

Een PDS-coach is meer dan alleen een coach gespecialiseerd in het prikkelbare darm syndroom (PDS). Een PDS-coach is namelijk ook diëtist en leefstijlcoach, maar bovenal ook ervaringsdeskundige. Dit betekent letterlijk ‘iemand die door ervaring deskundig is geworden op een bepaald terrein, die iets weet doordat hij het heeft meegemaakt’. Dit houdt in dat onze PDS-coaches zelf ook het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben en zodoende weten hoe het voelt en wat er allemaal nodig is voor de behandeling.

Een PDS-coach, wat doet zij?

Wij bieden op maat gemaakte trajecten voor mensen die blijvend van hun maag- en darmklachten afkomen door te leren luisteren naar hun lichaam. Wij houden de BETER-methode als leidraad, maar iedereen heeft een unieke aanpak nodig. Wij kijken niet alleen naar voeding, maar ook naar het optimaliseren van de spijsvertering, leefstijl, trainen, het optimaliseren van de energie en zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Lees hier meer over onze aanpak. 

Wist jij ook dat stress een oorzaak is bij het ontstaan of in stand houden van maag- darmklachten? En wat doe jij om stress zoveel mogelijk te verminderen? Laat het in een reactie hieronder weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven