3 tips om te leren voelen wat je lichaam voor voeding nodig heeft

3 tips om te leren voelen wat je lichaam voor voeding nodig heeft

Als je opzoek bent op internet naar wat je voor voeding nodig hebt, krijg je uiteenlopende adviezen. Zo adviseert het Voedingscentrum bijvoorbeeld om zes volkoren boterhammen per dag te eten, terwijl een ander vertelt dat je beter koolhydraatarm kunt eten. Uit eigen ervaring weet ik dat standaard dieetadviezen niet bij je passen, omdat ze niet afgestemd zijn op wat jij nodig hebt. Wil je weten hoe je er achter komt welke voeding jouw lichaam nodig heeft? Hieronder geef ik je 3 tips!

1. Sta regelmatig stil bij hoe je je voelt

Herken je het dat je gestrest bent en gaat eten? Of dat je op zoek gaat naar iets lekkers als je je verveelt. Of misschien heb je wel geleerd dat je moet ontbijten. Op deze manier komt het maar al te vaak voor dat je eet op momenten dat je lichaam eigenlijk iets anders nodig heeft. En als je eet op een moment dat je lichaam er niet naar vraagt, kun je er goed last van krijgen. Heb je regelmatig last van darmklachten of verminderde energie? Leer dan naar je lichaam luisteren en geef het waar het naar vraagt.

Dit kan heel gemakkelijk en op bijna alle locaties met een korte oefening: Doe je ogen dicht en volg je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen. Volg minimaal tien keer de ademhaling in en uit. Stel jezelf dan de vraag: “Hoe voel ik me op dit moment?”. Voel je je gestrest, vermoeid, ontspannen, verdrietig of juist gefrustreerd? Heb je honger of dorst? Wat je gevoel ook is, het is helemaal prima en mag er helemaal zijn.

Daarna stel je de vraag: ”Wat heb ik op dit moment nodig?”. Indien je je vermoeid voelt, kan een Powernap een uitkomst bieden of een korte meditatie. Ben je verdrietig? Misschien kun je iemand bellen tegen wie je kunt praten. Heb je dorst? Heb je dan behoefte aan iets warms of kouds? Iets neutraals of pittigs? Door de juiste vragen te stellen, krijg je meer inzicht in wat je lichaam nodig heeft.

2. Houd een week lang je voeding bij

Als je wilt weten wat voor voeding er bij je past, kan het zinvol zijn om een week lang je voeding bij te houden. Schrijf op wat je eet, wanneer je het eet, hoe je het eet en welke lichamelijke klachten op welke momenten voor komen. Zo krijg je meer inzicht op je huidige patroon. Op deze manier ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik van sojabonen een opgeblazen buik en gasvorming krijg en dat stress de ernst van de klachten verergert. Maar ook weinig tijd nemen om te eten, kan ervoor zorgen dat je voedsel slecht verteerd wordt. Het is dus ook belangrijk om te noteren hoe je eet. Lichamelijke klachten die je op kunt schrijven zijn: buikpijn, diarree, energiedip, rugpijn, hoofdpijn, etc. Schrijf de soort klachten op die voor jou relevant zijn en waar jij meer grip op wilt krijgen.

3. Eet alleen als je lichaam hier naar vraagt

Nu je regelmatig bewust stil staat bij hoe je je voelt en wat je nodig hebt, kun je sneller een passende keuze maken. Op momenten dat je moe bent, weet je nu dat je een powernap kan gebruiken. Je hebt ook een week lang je voeding bijgehouden en waarschijnlijk al meer inzicht gekregen in je klachten. Aan de hand van het voeding- en klachtendagboekje kun je nu verbanden zien tussen bepaald voedsel en je klachten. Doordat je nu meer inzicht hebt in de huidige situatie en beter weet wat je lichaam nodig hebt, heb je nu de keuze om te kiezen voor wat goed is voor jou en jouw lichaam. Zie het als een missie om zo goed mogelijk voor je lichaam te zorgen. Want geloof me, je krijgt er veel voor terug en voelt je stukken beter. Eet daarom alleen als je echt honger hebt en neem dan de tijd om ervan te genieten. Met drie maaltijden per dag zou je het dan moeten redden.

“Door een voedingsdagboek bij te houden ben ik er achter gekomen dat ik een opgeblazen buik en gasvorming krijg na het eten van sojabonen.”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Heb jij nog meer tips? Laat het hieronder weten in een reactie.

4 gedachten over “3 tips om te leren voelen wat je lichaam voor voeding nodig heeft”

  1. Hallo Janna,
    Je hebt al heel veel goeie tips.
    Waar mijn darmen ook gelijk op reageren zijn koolzuurhoudende dranken al is het een minimaal bubbeltje, kauwgom, drop, koud drinken.
    En dan ook nog iets anders
    Koude voeten, iets te strakke kleding (zoals broek, panty Enz)
    Verkeerd zitten met eten.. Bv bord op schoot..
    Ophouden van ontlasting
    Groetjes Anneke

  2. Hi Anneke,
    Dank je wel voor de aanvullende tips!
    Wat goed dat je al zo bewust bent van waar je op reageert
    en dat je ook inziet dat er ook andere factoren dan voeding
    zijn die hiermee te maken hebben. Hoe gaat het nu met je
    darmen?
    Hartelijke groet,
    Janna

  3. Hallo Janna,
    Goed idee om een dagboekje bij te houden! Maar op welk moment weet je of bepaalde voedingsmiddelen klachten geven? Meteen of misschien pas een dag later?
    Groet,
    Marion

    1. Hallo Marion,

      Het is niet eenvoudig om er achter te komen welke voedingsmiddelen klachten geven, omdat de spijsvertering 24-48 uur kan duren. Hierdoor kun je ook klachten krijgen van iets wat je 1 of 2 dagen geleden gegeten hebt. Daarnaast kun je ook klachten krijgen van een maaltijd die je pas geleden op hebt en dan kan het ook nog eens aan andere factoren liggen dan het voedingsmiddel zelf. Bijvoorbeeld of je wel met rust en aandacht aan het eten was, of je dag niet te gehaast was, dat je lekker geslapen hebt, op juiste tijden hebt gegeten en gedronken, voldoende lichaamsbeweging hebt en daarbij ook ontspanningsmomenten waarbij je helemaal los kunt laten. De laatste punten kun je bij gaan houden terwijl je ook je voeding en klachten opschrijft. Vaak zijn er dan al dingen die je aan je leefstijl kunt veranderen om je klachten te verminderen. Mochten er daarna nog steeds klachten zijn, dan kun je het beste je eetdagboek laten beoordelen door een diëtist/coach die gespecialiseerd is in maag-darmklachten. Ik wens je heel veel succes!

      Hartelijke groet,
      Janna Koopman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven