Zalm met zilvervliesrijst en groenten bij gevoelige darmen
Dieet: PDS, Glutenvrij, lactosevrij, vezelrijk, milde kruiden
Ben je op zoek naar een recept met rijst die geschikt is bij darmklachten en PDS (prikkelbare darm syndroom)? Kies dan voor dit gerecht die gluten en lactosevrij is met vis! Dit recept bestaat uit heerlijke zalm met zilvervliesrijst en groenten bij gevoelige darmen. Vanwege het hoge gehalte vezels en goede vetten is dit recept zeer geschikt bij maag- en darmklachten. Daarbij vertel ik je ook hoe je kunt variëren door te kiezen voor andere soort eiwitten, groenten of kruiden. Ik leg ook uit hoe je deze warm mee kunt nemen, zonder gebruik te maken van een magnetron.
Benodigdheden
– Snijplank
– Snijmes
– 2 kookpannen met deksel
– Vergiet
– 2 koekenpannen + 1 deksel
– Pollepel
– Spatel
– 1 Rasp
Ingrediënten voor 1 persoon
– 100 g zilvervliesrijst
– 1/4 rode kool
– 1/3 broccoli
– 1/4 lente-ui
– 1 wortel
– olijfolie extra vierge
– 100 g zalmfilet *
– Kurkuma
– Gemberpoeder
– Oregano
– Keltisch zout of zeezout
– 4-seizoenen-peper
* Variatietip: Je kunt de zalm ook vervangen door biologische kipfilet of vegetarische balletjes. Eet je koolhydraatarm? Probeer dan eens bloemkoolrijst i.p.v. zilvervliesrijst. Bekijk ook de blog 15 keer kruiden zonder opgeblazen gevoel, voor meer tips om je eten op smaak te maken.
Bereidingswijze
1. Kook alvast wat water in een kookpan en voeg daar de zilvervliesrijst aan toe.
2. Snijd ondertussen de broccoli, lente-ui en rode kool in stukjes. Voeg de rode kool toe aan een kookpan en kook deze voor ongeveer 10 minuten. Giet het daarna af in een vergiet.
3. Voeg de olijfolie toe aan een koekenpan en bak de ui en de broccoli afzonderlijk van elkaar gaar in een koekenpan in ongeveer 5 minuten. Zet het vuur laag, zodat het warm blijft maar niet aanbrandt.
4. Blijf de zilvervliesrijst goed roeren, zodat deze niet aankoekt. Na ongeveer 10 minuten kun je deze van het vuur halen, het water afgieten en droog laten koken. Maak de zilvervliesrijst nu op smaak met de kruiden (Kurkuma, Oregano, gemberpoeder, Keltisch zout en 4-seizoenen-peper en doe de deksel op te pan.
5. Voeg olijfolie toe aan een koekenpan en bak de zalmfilet in ongeveer 8 minuten gaar. Snijd deze daarna in stukjes.
6. Rasp ondertussen de wortel met een rasp en leg die netjes op een bord.
6. Doe de groenten afzonderlijk van elkaar, de zalmfilet en de rijst op je bord. Eet smakelijk !
Wil je dit gerecht als left-over meenemen naar je werk of op een dagje weg? Dit kan heel makkelijk met een Foodjar met twee compartimenten. Ik gebruik deze nu al een aantal jaar en vind het fijn om op deze manier gezond en lekker te eten.
“Als je last hebt van gevoelige darmen kun je het beste zo puur mogelijk eten. Dit betekent ook gebruik maken van eigen kruiden i.p.v. kruidenzakjes, zoals in dit recept. Dit recept bevat ook veel goede vezels”
Heb jij al de zalm met zilvervliesrijst en groenten bij gevoelige darmen gemaakt? Laat dan hieronder weten wat je er van vond!
Misschien vind je deze recepten ook leuk:
- Vegetarische quinoa zonder gluten en lactose
- Gluten en lactosevrije quinoa met kabeljauwfilet en groenten
- Volkoren pasta bolognaise met Italiaanse groenten
- Glutenvrije eiwrap met gerookte zalm en spinazie
- Zomerse salade met gegrilde courgette, spinazie – vegetarisch en glutenvrij
- Gluten en lactosevrije taco’s met vegetarisch gehakt en paprika
Hoi Janna,
Ik ga het bovenstaande recept meteen uit proberen.
Bedankt en ik ben benieuwd naar je boek
Groetjes Sandra en Michel Jasper
Hoi Sandra en Michel,
Bedankt voor je enthousiaste reactie. Ik hoop dat het recept goed is bevallen!
Groet, Frédérique