Zelfgemaakte notenpasta geschikt bij darmklachten
Recept voor ongeveer 5 besmeerde boterhammen of pannenkoeken
Dieet: PDS, vegan, glutenvrij, lactosevrij, koemelkeiwit-vrij, E-nummervrij
Helaas is niet elke notenpasta geschikt bij darmklachten die je vind in de supermarkt. Er zitten namelijk vaak noten in die niet iedereen even goed kan verdragen. Daarbij kunnen deze notenpasta’s erg prijzig zijn. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken en dan heb je zelf in de hand wat erin zit. In dit recept voor notenpasta geschikt bij darmklachten heb ik gebruik gemaakt van pinda’s, cashewnoten en amandelen. Kan je niet goed tegen pinda’s, dan kun je dit gemakkelijk vervangen door een noot naar keuze. In dit recept lees je het basisrecept voor notenpasta en een variatie met chocoladesmaak (van cacaopoeder) en kaneel. Ben je nieuwsgierig geworden naar het recept voor zelfgemaakte notenpasta geschikt bij darmklachten? Lees dan gauw verder.
Benodigdheden
– Weegschaal
– Keukenmachine
– Lepel
– Afgesloten bakje of potje
Ingrediënten
– Noten naar keuze (in dit recept wordt 50 g pinda’s, 50 g cashewnoten en 50 g amandelen gebruikt)
– Optioneel voor een notenpasta met chocoladesmaak: 1-2 theelepels biologische cacaopoeder of 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
1. Weeg de noten af zodat je gelijke hoeveelheden hebt. Gebruik je twee soorten noten? Weeg dan per soort ongeveer 75 g af. Wil je een grote batch maken. dan kun je uiteraard meer noten afwegen.
2. Voeg vervolgens de noten toe aan de keukenmachine.
3. Verpulver de noten. Het duurt eventjes voordat je er een pasta ontstaat. Eerst zullen de noten tot meel worden vermalen. Schep tussendoor het mengsel met een lepel om. Ga net zo lang door totdat er een plakkerige en smeerbare massa ontstaat. Dit kan zo’n 10 tot 15 minuten duren.
4. Zodra het notenmengsel de gewenste dikte heeft kun je eventueel cacaopoeder of kaneel aan toe voegen ter variatie. Blender het geheel nog eens goed. Eet smakelijk!
De notenpasta is heerlijk voor op brood met plakjes banaan en aardbeien. Probeer de notenpasta ook eens uit door de yoghurt, havermout, in bananenbrood, op een boekweitpannenkoek of op een wrap. Bewaar de notenpasta in een afgesloten verpakking. Het liefste op een droge, koele en donkere plek. Notenpasta is ongeveer 2 maanden houdbaar in een afgesloten potje op kamertemperatuur.
Ik probeer om niet telkens hetzelfde op brood te eten, maar ook af te wisselen met ander gezond beleg. Het is namelijk heel belangrijk om te variëren als je gevoelige darmen hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook plakjes (vegetarische) kipfilet op brood nemen of zelfgemaakte humus of bonenspread. Misschien deel ik daar binnenkort ook wel een recept voor, als er interesse voor is.