Effect van antibiotica op je darmen en ontstaan PDS (prikkelbare darm syndroom)
Geregeld zien wij mensen in de praktijk die een antibioticakuur hebben gehad. Soms wel meerdere keren in hun leven of zelfs diverse keren achter elkaar. Antibiotica wordt gegeven om een ziekte of (darm)bacterie te bestrijden. Zo’n kuur kan helaas veel impact hebben op de darmen met alle gevolgen van dien. Misschien heb je zelf ook een kuur moeten nemen. Je kan er flinke maag- en darmklachten van krijgen. Dit komt doordat antibiotica ook het darmmicrobioom ofwel darmflora aantast. Naast de nadelige gevolgen van antibiotica op de darmen kan het ook zorgen voor het uitlokken van een prikkelbare darm syndroom (PDS). Meer over het effect van antibiotica op de darmflora en het ontstaan van PDS lees je in deze blog.
Wanneer wordt antibiotica gebruikt?
Antibiotica wordt gebruikt om ontstekingen, infecties en ziektes veroorzaakt door een bacterie te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan een darmbacterie zoals de Helicobacter pylori of een blaasontsteking. Het wordt voorgeschreven wanneer het lichaam onvoldoende in staat is om de infectie zelf te aan te pakken. Het geneesmiddel is een effectief en krachtig middel om de bacterie in het lichaam te doden. Bij ernstige bacteriële infecties kan het gebruik van antibiotica noodzakelijk zijn. Om de bacterie goed te onderdrukken is het belangrijk om de kuur af te maken. Doe je dit niet dan kan de bacterie overleven in het lichaam. Met als gevolg dat het moeilijker wordt om de infectie onschadelijk te maken.
Last van je darmen door een darmflora die uit balans raakt bij antibiotica
Antibiotica kan dus helpen bij infecties. Echter kunnen er ook vervelende bijwerkingen voorkomen bij dit medicijn. Een antibioticum bestrijd niet alleen de ziekmakende bacterie maar tast ook de goede bacteriën in ons lichaam aan. Deze goede bacteriën in onze darmen zijn onmisbaar en hebben we heel hard nodig. Zij versterken namelijk het immuunsysteem. Hierdoor beschermen zij het lichaam tegen schadelijke stoffen. Een antibioticum kan zorgen voor een ontregelde darmflora waardoor de darmen overgevoelig worden. Door de aanslag op de goede darmbacteriën is er ruimte voor slechte bacteriën. De slechte bacteriën nemen vervolgens de overhand wat leidt tot een disbalans in de darmflora. De slechte darmbacteriën lijken de veroorzakers voor het uitlokken van darmklachten. Darmklachten die kunnen opspelen zijn: diarree of dunne ontlasting, darmkrampen of misselijkheid. Daarnaast kan de medicatie ook overgevoeligheid of een allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk en roodheid. In ernstige gevallen kan koorts, flauwvallen en benauwdheid voorkomen.
Effect van antibiotica op de darmen en het ontstaan van PDS (prikkelbare darm syndroom)
Hoe PDS ontstaat is niet altijd even duidelijk. Er zijn meerdere oorzaken van belang en er kunnen ook diverse factoren tegelijkertijd een rol spelen. Zo kan een behandeling van een darmbacterie met antibiotica leiden tot het ontstaan van PDS. Een ziekte, infectie of (langdurig) medicatiegebruik waaronder antibiotica kunnen allen zorgen voor een disbalans in de darmflora. Die verstoorde balans kan PDS uitlokken. Vervolgens heeft de disbalans invloed op de darmbeweging, gezondheid van de darmwand en de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Naast de slechte bacteriën in de darmflora hebben deze factoren ook invloed op het ontstaan van darmklachten. Daarbij is de darmflora bij mensen met PDS vanwege een hogere gevoeligheid van de darmen sneller uit balans. Gezonde voeding zoals groenten en fruit voeden de goede darmbacteriën. Neem je veel vet- of suikerrijke voeding en alcohol dan zorgt dit voor de groei van slechte bacteriën.
Kijk naar alternatieven van een antibioticakuur
Het is goed om te kijken naar mogelijke alternatieven. Het is namelijk niet altijd nodig is en het kan je darmflora sparen als je niet onnodig vaak antibiotica neemt. We horen van veel vrouwelijke cliënten dat ze de zoveelste antibioticakuur hebben vanwege een blaasontsteking. Naast dat het vervelende klachten met zich kan meebrengen kun je er ook resistent van worden. Het antibioticum helpt dan niet meer. D-mannose is een een goede alternatief bij blaasontsteking en heeft geen bijwerkingen. Het stofje zorgt voor het aantrekken van de bacteriedeeltjes in de blaas waardoor je deeltjes makkelijk kunt uitplassen. D-mannose komt voor in cranberry’s. Daarom raden artsen vaak cranberrysap aan bij een blaasontsteking. Bespreek met je huisarts of er andere mogelijkheden zijn dan antibiotica om je klachten aan te pakken.
Tips om je darmflora bij antibiotica te beschermen
Soms kom je er niet onder uit en moet je echt antibiotica gebruiken. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Indien antibiotica echt nodig is, is het verstandig om de kuur niet langer te gebruiken dan nodig. Wij raden als PDS-coach ook altijd aan om probiotica te nemen als je van plan bent antibiotica te gaan gebruiken. Slik 1 week van te voren, tijdens tot een week na de antibioticakuur probiotica om zoveel mogelijk te voorkomen dat je darmflora uit balans raakt. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de darmflora helpt herstellen. In de blog probiotica en PDS lees je meer over geschikte probiotica bij darmklachten.
Ik heb pds, al jaren en heb de laatste 7 maanden hevige blaasontstekingen gehad. Fosfomycine, 1 zakje, gebruikt na elke blaasontsteking, om mijn pds niet te triggeren. Toch dagen zachte ontlasting meerdere malen per dag. Op zich fijn, omdat ik door pds vaak verstopt zat. Nu staat mijn urine op kweek omdat ik nog steeds wat branderig gevoel heb bij het plassen.
Ik ben erg bang voor een zwaardere antibiotica kuur.
Gebruik, probiotica, l glutamine en d mannose met cranberry. Is een nieuwe antibiotica kuur veilig voor pds problemen en wat is het alternatief? Kunt u mij adviseren?
Momenteel is mijn weerstand wat laag vanwege complexe verhuizing en veel alleen moeten opknappen. Stress is hoog.
Ik eet veel groenten en veel fruit. Drink 2 liter per dag ruim. Drink geen alcohol en rook niet en ben op gewicht. Ik eet glutenvrij ivm pds. Fodmap.
Hoop dat ik advies van u kan krijgen want heb angst voor antibiotica.
Dank u
Marja
Beste Marja, wat naar dat je naast PDS ook last hebt van hevige blaasontstekingen. We zien in de praktijk dat het gebruik van een antibioticakuur een nadelig effect heeft op de darmflora. Wanneer iemand last heeft van darmklachten kunnen deze klachten met zo’n kuur verergerd worden. Vervolgens heeft antibiotica ook impact op de weerstand. Indien u al een lage weerstand (en veel stress) heeft, kunt u juist meer last hebben van de bijwerkingen. In zulke gevallen is het af te raden om een antibioticakuur te starten. Ik lees dat u al D-mannose gebruikt om de blaasontsteking tegen te gaan. Wellicht kunt u navraag doen bij uw arts of er andere alternatieven mogelijk zijn. Het is verstandig om probiotica te blijven slikken wanneer u antibiotica gebruikt. Lees ook onze blog over probiotica: https://pdscoaching.nl/probiotica-bij-pds-6-soorten-vergeleken/. Een gezonde leefstijl is belangrijk om darmklachten en een blaasontsteking te voorkomen. Hier hoort ook zorgen voor voldoende rust en verminderen van stress bij. Mindfulness oefeningen kunnen helpen om meer rust in het lichaam te vinden. Meer hierover kunt u lezen in de volgende blog: https://pdscoaching.nl/mindfulness-bij-pds/.
Veel succes. Groet, Frédérique
Wat een herkenbaar verhaal. Tot een aantal jaren terug had ik nooit darmklachten. Echter heb ik door mijn werk in de chemische bouw longschade opgelopen. Hiervoor heb ik de laatste 3 a 4 jaar regelmatig antibiotica gekregen. De laatste 2 jaar ging het zo slecht met mijn longen dat ik elke maand een antibiotica kuur voorgeschreven heb gekregen. (Amoxcilline en prednison) Het laatste half jaar daarvan zelfs constant omdat de ontstekingen in mijn longen niet meer verdwenen. Ten tijde van een kuur had ik altijd last van flinke diarree. Dit loste ik altijd op door het gebruik van Lopramide en dit ging lange tijd prima. Echter kreeg ik hier steeds meer buikkrampen van. De diarree verdween na de kuur meestal na een paar dagen weer. Na de laatste kuur van een half jaar ging de diarree niet meer weg. Dit is nu een jaar geleden en de diarree en buikkrampen zijn niet meer weg gegaan. Op een goede dag moet ik een keer of 6 naar het toilet en op een slechte dag tik ik de 20 keer wel aan. Vooral op slechte dagen is de kans heel groot dat ik mezelf bevuil. Het laatste jaar ben ik ziekenhuis in en uit gegaan. Veel onderzoeken gehad en heb nu een aantal maanden de diagnose diarree dominante prikkelbare darm syndroom. Heb richtlijnen meegekregen om naar te leven. Diarreeremmers, probiotica, vezels en een fodmap dieet. Verder zeggen ze niet veel voor me te kunnen doen. Inmiddels is duidelijk dat ik op veel dingen slecht reageer maar al hou ik me streng aan een volledig fodmap dieet dan nog is het vaak erg lastig. Sochtens moet ik eerst 2 a 3 keer naar het toilet voor ik vertrouwd de deur uit kan en zelfs dat neem ik van te voren lopramide ondanks dat dit me later flikse buikkrampen oplever. Het leven voelt voorbij. Ik ben in een jaar tijd van Uitvoerder in de bouw naar kluizenaar gegaan. Ik hou van extreme sporten maar alles staat op een laag pitje. Ik heb me inmiddels op meerdere sociale momenten bevuild en mijn omgeving vangt me geweldig op maar dit is wel erg zwaar. Het heeft me een maand of 2 terug tot waanzin gedreven en ben erg dicht bij het beëindigen van mijn eigen leven gekomen. We hebben 4 kleine Kids dus dat kan niet en krijg nu psychisch hulp om de situatie te accepteren. Wat een nachtmerrie ik nou ja wij proberen te genieten van de dagen dat het goed dat en de dagen dat ik aan huis gebonden ben doe ik thuis wat dingen. We wonen aan het bos dus een dagelijks wandelingetje of een stukje fietsten proberen we erin te houden al is dat soms wat spannend. Ik heb een second opinion aangevraagd puur voor mijn eigen gemoedsrust maar daarvoor zijn de wachtlijsten wel erg lang maar goed ik moet wat. – Franco
Wat dapper dat je dit durft te delen, Franco. Super heftig dat je darmen zou erg van slag zijn dat je zo vaak naar de wc moet. Ik kan mij voorstellen dat je het dan af en toe niet meer ziet zitten. Helaas kan antibiotica ook veel schade aanrichten en soms zelfs zo erg dat probiotica niet altijd meer voldoende helpt. Ik zou je graag willen helpen om je leven gangbaarder te maken. Mocht je het fijn vinden dan kunnen we een maag-darmadviesgesprek inplannen: https://pdscoaching.nl/maag-darmadviesgesprek/
Duizenden mensen heb ik er al flink mee op weg geholpen door de persoonlijke adviezen die ik geef. Niet alleen op voeding en leefstijl gebaseerd, maar vooral ook om weer rust in die darmen te creëren. Heel veel beterschap wens ik je toe!