Intermittent Fasting bij darmklachten: vraag & antwoord
Regelmatig krijg ik vragen over Intermittent Fasting bij darmklachten, maagklachten en buikpijn. Bij Intermittent Fasting (IF) eet je binnen een korter tijdschema (meestal 12.00-18.00/20.00 uur). De rest van de tijd vast je en drink je alleen water of thee. In de blog Is Intermittent Fasting wel goed voor de darmen? kon je al meer lezen over de voordelen van hiervan. Afgelopen week heb ik meerdere vragen gekregen over dit onderwerp naar aanleiding van mijn nieuwsbrief. Is Intermittent Fasting wel goed als je vaak honger hebt? Hoe eet je voldoende vezels bij IF? Is het ook mogelijk bij een laag gewicht en wanneer raad je het af? Op al deze vragen geef ik hier onder antwoord. Lees snel verder!
1. Is Intermittent Fasting wel goed als je ’s ochtends honger hebt?
Nee. Indien je niet eet, terwijl je veel honger hebt dan luister je niet naar je lichaam. Luisteren naar je lichaam is altijd belangrijker dan een bepaald schema aan houden. IF is niet voor iedereen weggelegd, maar vooral voor mensen die ’s ochtends geen trek hebben een uitkomst. Het beste is om het ontbijt uit te stellen, totdat je trek hebt. Dat kan de ene dag om 9.00 uur zijn, maar een andere dag om 12.00 uur. Vandaag had ik bijvoorbeeld om 10.00 uur al heel veel trek, waardoor ik eerder de fast heb doorbroken. Het naar je lichaam luisteren is altijd belangrijker dan klakkeloos een dieet of eetwijze volgen. Bovendien kun je juist last krijgen van darmklachten en krampen als je niet eet terwijl je echt honger hebt. Doe het dus alleen als je geen ontbijter bent.
2. Ik heb altijd honger. Hoe kom je hiervan af?
Het kan zijn dat je vaak hongerig bent, omdat je gewend bent om regelmatig wat te eten. Hoe vaker je eet, hoe vaker je honger hebt. Zeker als je gewend bent om veel koolhydraten of suikers te eten en drinken. Koolhydraten zitten in brood, crackers, rijst, aardappelen, granen, fruit, koek, chocola, taart, snoep, fris en sommige soorten alcohol. Neem je regelmatig die producten, dan kan een bloedsuikerdaling zorgen dat je weer ’trek’ krijgt. Vroeger at ik wel twaalf keer per dag en het lukt mij echt niet om in één keer naar drie eetmomenten te gaan. Laat staan dat ik aan IF kon doen. Heel geleidelijk heb ik dit gedaan door te kiezen voor een koolhydraatarm tussendoortje als snackgroenten of een pure eiwitshake op plantaardige basis.
Je zou de dag kunnen beginnen met een groot glas water of kruidenthee. Drinken vult namelijk ook en indien je veel honger hebt, drink je misschien wel te weinig. Het schema bij Intermittent Fasting kun je gebruiken als voorbeeld. Daarbij is het ook goed om jezelf af te vragen of je wel echt honger hebt (lichaamshonger) of ooghonger, doordat je eten ziet. Eten zien doet namelijk eten. Tot slot is te weinig rust en slaap ook een aanleiding om meer te eten. Dat wordt vaak gedaan om het energie tekort te compenseren. Helaas werkt dit alleen op korte termijn. Herken je dit? Probeer dan meer rust in de plannen gedurende de dag.
3. Bij PDS en darmklachten wordt 30-40 g vezels aangeraden per dag. Hoe krijg je genoeg vezels binnen als je zo weinig eet?
Je eet niet per sé minder qua hoeveelheid bij Intermittent fasting, maar meestal wel minder vaak. Het advies om 30-40 gram vezels te eten is niet altijd haalbaar. Zelf haal ik dit ook niet altijd. Daarbij zie ik ook cliënten in de praktijk die juist te veel onoplosbare vezels (psyliumvezels, noten, zaden, volkoren koeken en granen) eten en daardoor last krijgen. Een beetje onoplosbare en meer oplosbare vezels (groenten, fruit, beetje peulvruchten) gaat vaak beter. Ik neem dagelijks 400 g groenten, 250 g fruit en een handje noten, een beetje volwaardige granen en soms een eetlepel peulvruchten. Verder gebruik ik bijna dagelijks chiazaad of lijnzaad. Op deze manier kun jij je vezelinname verhogen, terwijl je Intermittent Fasting doet. Je zou bijvoorbeeld kunnen lunchen, iets tussendoor in de middag kunnen nemen en dan weer wat bij het avondeten. Vergeet niet om voldoende te drinken en te bewegen.
4. Hoe kun je leven op zo’n streng dieetschema als Intermittent Fasting?
Op het moment dat je Intermittent Fasting ziet als een streng dieet, is dit niet voor jou. Het is ter aller tijden belangrijk dat je je happy voelt met jouw manier van eten. Ik zie IF als hulpmiddel om te checken wanneer je echt honger hebt. We zijn vaak gewend om te eten op vaste tijden, terwijl het beter is om pas te eten als je honger hebt. Je kunt de fast onderbreken op ieder moment. Heb je honger om 9.00 uur, dan kun je dan het beste ontbijten. Het heeft geen zin om het uit te stellen tot 12.00 uur. Niet eten terwijl je honger hebt, kan namelijk voor darmklachten zorgen.
Persoonlijk vind ik het prettig om later op de dag te eten, omdat ik dan pas trek heb. Eet ik eerder dan krijg ik last van een opgeblazen buik en verstopping. Daarbij zorg ik voor veel calorieën, vezels, eiwitten en gezonde vetten bij iedere maaltijd, zodat ik wel voldoende voedingsstoffen binnen krijg en op gewicht blijf.
5. Is Intermittent Fasting bij darmklachten ook mogelijk als je een laag gewicht hebt?
Minder vaak eten is voor de meeste mensen met een prikkelbare darm beter, omdat je dan de darmen meer ontlast. Het kost voor de spijsvertering veel energie om telkens weer enzymen aan te maken om eten te verteren. Het is dus efficiënter om minder vaak op een dag te eten. In de praktijk zie ik dat de meeste mensen met ondergewicht wel iets vaker dan anderen moeten eten om op gewicht te blijven. Meestal is dit prima te doen met vier of vijf eetmomenten op een dag. Intermittent fasting kan wel bij een laag gewicht, maar dan veel minder streng. Bijvoorbeeld eten tussen 8.30 en 20.00 uur in plaats van tussen 12.00 en 20.00 uur. Ik raad wel aan om persoonlijke begeleiding te zoeken indien je je darmklachten wilt verminderen, maar wilt voorkomen dat je afvalt. Daarbij kan meer eiwitten eten ook helpen bij ondergewicht en darmklachten.
6. Wanneer raad je Intermittent Fasting af?
Intermittent Fasting raad ik af bij eetstoornissen, anorexia, boulimia, bing eating en het hebben van eetbuien. Het is dan beter om persoonlijke begeleiding te zoeken voor wat je kunt eten en om met psychische oorzaken te leren omgaan. Eetbuiencoach Joan Bieger werk ik mee samen om mensen met eetstoornissen en eetbuien goed te kunnen helpen. Op haar website kun je meer lezen over haar holistische werkwijze en het boek ‘bevrijd je leven van emotie eten’. Bij chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en psychische stoornissen raad ik ook persoonlijke begeleiding aan.
Heb je nog een andere vraag over intermittent fasting bij darmklachten en PDS? Laat dan hier onder een reactie achter!
Hallo,
Ik begrijp het eerste punt eigenlijk niet. Je kunt toch ook wél ontbijten, maar dan je laatste maaltijd van de dag bijvoorbeeld al rond 16 uur eet? Zo doe ik het namelijk, maar ben nog niet zolang geleden hiermee begonnen. Of is dat misschien geen goed idee?
Hallo Ellen,
Wat goed dat je bent begonnen met intermittent fastig (IF)! Bij IF vast je een langere tijd, waardoor je darmen meer rust krijgen om te herstellen. De meeste mensen doen IF tussen 12.00-18.00/20.00 uur. Het is prima om de tijden zelf aan te passen, zolang je de maaltijden binnen acht uur eet. Je kunt er dan voor kiezen om wél te ontbijten en je avondmaal wat eerder te nemen.
Oké, dank je voor je reactie!
En hoe doe je dat als je nog 6 kilo aan wil komen en nog niet weet wat je triggers zijn?
Dat is zeker een uitdaging. Het is dan meestal niet haalbaar om een strenge variant van Intermittent Fasting te doen. Iets minder vaak eten, kan soms wel al helpen. Ik raad je aan om professionele hulp te zoeken bij een diëtist die bekend is met zowel intermittent fasting en begeleiding bij darmklachten.