PDS wat helpt wel tegen buikpijn?

PDS wat wel help tegen buikpijn

Je kunt je zo naar voelen als je buikpijn hebt. Pijnscheuten, steken in de zij of krampen. Het liefst wil je er zo snel mogelijk van af en verzin je zoveel mogelijk manieren om het te onderdrukken. Je neemt pijnstillers, pakt een kruik, gaat wat eten of zoekt afleiding. Allemaal heel bruikbaar als je snel van het nare gevoel af wilt, maar niet effectief op lange termijn. Wil je weten wat wel werkt, op korte én lange termijn  bij het prikkelbare darm syndroom (PDS)? Lees dan deze blog ‘PDS wat helpt wel tegen buikpijn?’.

PDS wat helpt: Maak een situatieschets

Op het moment dat we buikpijn ervaren, willen we er zo snel mogelijk van weg. We denken “dit is een gevoel wat ik niet wil” en “hoe kom ik er zo snel mogelijk van af?”. Maar deze snelle en makkelijke oplossing past niet volledig bij jou. Je hebt meer nodig om dit te verhelpen, maar ook om dit in de toekomst te helpen voorkomen. Het zou je ondersteunen als je meer inzicht krijgt in de situatie; het moment dat je buikpijn hebt. Het kan dan zinvol zijn om vragen te stellen. Wat voor gevoel ervaar ik nu? Is het een scherpe, stekende pijn of meer als een blauwe plek? Zijn het korte prikkels of juist lange scheuten? Heb ik dit gevoel eerder ervaren? Wat gebeurde er toen om me heen? Had ik toen iets gegeten of gedaan wat te maken had met het ontstaan van deze buikpijn?

Door vragen te stellen aan jezelf, spreek je je intuïtie (onderbuikgevoel) aan. Dit kan helpen om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van je buikpijn. Zo kwam ik er achter op zeventienjarige leeftijd dat ik telkens buikpijn kreeg op momenten dat iemand boos op me was en als ik zenuwachtig was voor iets wat binnenkort ging gebeuren. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf. Of je merkt dat je na het eten van een bepaald voedingsmiddel, plotseling steken in de buik krijgt.

“Ik kwam er op zeventienjarige leeftijd achter dat ik telkens buikpijn kreeg als iemand boos op me was.”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

PDS wat helpt: Ga na wat je wel zou willen

Op het moment dat je buikpijn hebt vragen we ons vaak af waarom iets gebeurt en gaan we onszelf de schuld geven van deze situatie. “Dat komt vast doordat ik net noten heb gegeten. Dit had ik ook niet moeten doen. Wat stom van mezelf!”. Daarna vaar je mee met het gevoel van schuld in plaats van dat je na gaat denken over een goede oplossing voor jou. Wat wel effectief is om voor te stellen wat je wel zou willen. Wat is je ideaalsituatie? Hoe zou je willen dat het wel gaat? Wat voor gevoel krijg ik op dat moment?

Als je wilt kun je proberen te visualiseren hoe dit ideaalbeeld eruit ziet. Probeer dan te kijken wat je ziet tijdens deze visualisatie om je heen ziet, hoort, ruikt en voelt. Wat je precies ervaart. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je leven zou zijn als je helemaal nooit meer buikpijn hebt. Op welke manier je van het leven zou genieten. Door te kijken naar wat je wel wilt, geef je jezelf een richting. Je hebt een concreet doel en hoeft alleen nog maar te kijken hoe je er gaat komen. Je kunt zo veel tijd besparen in het uittesten van diverse oplossingen, doordat je alleen voor dingen zal kiezen die bij je passen.

“Je intuïtie weet precies wat jij wél nodig hebt.”

Janna Koopman – Prikkelbare Darm Coach

Vraag aan jezelf wat jij nodig hebt

Tijdens de eerste stap heb je even ingezoomd op de buikpijn die je hebt. Als het ware een soort dokter die onderzoekt wat er aan de hand is en aan de hand daarvan een diagnose kan stellen. Je hebt een mooie omschrijving van het probleem. Daarna ben je nagegaan wat je wél zou willen; wat je verlangt. Bijvoorbeeld met vrienden afspreken, terwijl je in je kracht staat, helemaal vrij van klachten en met stralende energie. Dan is derde vraag: “Wat heb jij nodig om dit te bereiken?”.

Door deze vraag te stellen aan jezelf, spreek je je intuïtie aan.  We noemen het ook wel een onderbuikgevoel, die precies weet wat jij nodig hebt op dit moment. Je merkt bijvoorbeeld op dat je buikpijn krijgt op het moment dat je loopt te piekeren en ergens zenuwachtig over bent. Je maakt een soort omschrijving van de pijn.

Dan kom je er achter dat je graag zou willen dat je op zo’n moment jezelf kunt geruststellen. Een soort moeder die jou ondersteunt bij iets wat je moeilijk vindt, waardoor je daarna in je eigen kunnen gelooft en kunt bereiken wat je wilt. Dan stel je jezelf de vraag: “Wat heb ik nodig om dit te bereiken?”. Dit kan acceptatie zijn van dat je dit moeilijk vindt en dat het er ook mag zijn. Het nagaan van welke successen je eerder hebt bereikt, zodat je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. Of het bespreekbaar maken met een vriend, je moeder of je partner.

Heb jij vaak buikpijn? Of merk je dat je darmen steeds gevoeliger worden? Of misschien heb je wel een hele goede oplossing gevonden? Laat hieronder je reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven