Pepermunt bij PDS, maag- en darmklachten

Pepermunt darmklachten

Pepermunt bij PDS, uit het ledenblad ‘Prikkels’ van de PDSB geschreven door Janna Koopman (gepubliceerd in december 2017)

Ben je benieuwd op welke manier Pepermunt je kan helpen om je PDS klachten te verminderen? Lees dan mijn artikel hieronder over Pepermunt bij PDS!

De kracht van natuurlijke smaakmakers: Pepermunt

In elke editie van Prikkels wordt telkens één of meer kruiden en specerijen besproken die maag-darmklachten kunnen verlichten. Deze keer: pepermunt.

Pepermunt, Mentha Piperita, behoort tot de plantenfamilie van lipbloemigen. Het kruid was al bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen een bekend middel tegen spijsverteringsklachten. 

Wat kan pepermunt doen?

Pepermunt kan helpen bij: buikpijn, een opgeblazen gevoel, darmkrampen, slechte adem, een pijnlijke huid, winderigheid en misselijkheid.

Pepermunt bij PDS: De werking

Diverse onderzoeken laten zien dat pepermuntolie een effectieve werking heeft bij het verminderen van darmklachten bij PDS. Pepermuntolie werkt lokaal in de darm en laat de spierspanning van glad spierweefsel ontspannen en remt zenuwcellen in de darmwand. 

Contra-indicaties

Een hoge dosering wordt afgeraden bij zwangerschap, kinderen onder de 8 jaar en bij lever- en nieraandoeningen. Vermijd pepermunt indien je een allergie hebt voor pepermunt of menthol.

Pepermunt bij PDS: Werkbare stof en opneembaarheid

De werkbare stof van pepermunt is Menthol. De startdosering is één tot driemaal daags één capsule. De capsule dient in zijn geheel doorgeslikt te worden met een glas water. Om oprispingen te voorkomen is het verstandig de capsule 20 à 30 minuten voor de maaltijd, op een lege maag in te nemen.

Thee bij darmklachten

Doe pepermuntblad met venkel, karwijzaad of echte kamillebloemen, in gekookt water en laat dit 10 minuten trekken als thee. Neem dit twee maal daags gedurende vier weken. Uitwendig kun je één druppel etherische olie van Mentha piperita verdund met sinjanskruidolie inwrijven op de plexus solaris (derde chakra).

Wil je meer leren over welke kruiden helpen bij het verminderen van je maag- en darmklachten? Download dan het e-book Geneeskrachtige kruiden bij darmklachten

Gepubliceerd in het ledenblad Prikkels van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging in december 2017

Ik ben benieuwd of je ook wel eens pepermunt gebruikt tegen je darmklachten. Laat  hieronder je reactie achter.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

6 gedachten over “Pepermunt bij PDS, maag- en darmklachten”

  1. Zelf heb ik nooit iets gemerkt van pepermunt behalve een zere kont bij ontlasting.
    Na al die jaren zoeken naar een oplossing ben ik aanbeland bij bittere kruiden en bitter eten.
    Ons voedsel bestaat bijna niet meer uit bitterstoffen terwijl deze de spijsvertering enorm steunen.
    Sinds ik een paar weken nu een aantal keren per dag kauw op een stukje kalmoes ben ik veel buikproblemen af, geen gas en pijn! wow!

    1. Wat jammer dat pepermunt niet bij jou werkt. Het is ook altijd een persoonlijke kwestie wat er wel en niet werkt. Bij mij werkt 1 kopje versie muntthee vaak ook verzachtend. Echter als ik er 2 neem, dan werkt dat weer te laxerend. Wat fijn dan bittere producten bij jou helpen om je buikklachten te verminderen. Waar koop je die kalmoes? Wij hebben in Haarlem een kruidenier zitten die dat ook verkoopt. Ik drinkt het wel eens als thee en dat werkt zeker verzachtend.

    1. Pepermuntolie lijkt bij de meeste mensen met PDS beter te werken of verse muntthee. Bij sommige mensen werkt een gewoon pepermuntje ook, maar het nadeel is dat er suiker en andere toevoegingen inzitten. Die kunnen juist maag-darmklachten veroorzaken. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen. Succes!

  2. Ik wil Muntolie gaan proberen maar lees dat een veel voorkomende bijwerking maagzuur is! Klopt dat? Want daar heb ik soms nu al last van

    1. Frederique Visser

      Erg vervelend dat je soms last hebt van maagzuur. Dit kan inderdaad een bijwerking zijn van (peper)muntolie. Misschien kun je achterhalen welke producten maagzuur uitlokken. Rustig eten en goed kauwen kan de maagzuur voorkomen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven