Riny over leren leven met PDS | Prikkelbare darm syndroom

Riny over leren leven met PDS Prikkelbare darm syndroom en hoe ze van haar diarree afkwam

Riny (66) had al vijftien jaar last van chronische diarree en darmklachten. Doordat ze heel vaak naar de wc moest, durfde ze amper nog de deur uit. Ze wilde ook niet naar de huisarts, want ze was bang voor een darmonderzoek. Uiteindelijk heeft ze toch de stap gezet, het darmonderzoek gedaan en leren leven met PDS. Lees hieronder haar verhaal en hoe ze dit bereikt heeft.

Leren leven met PDS; dat valt niet mee!

Ik zat er heel erg mee dat ik heel vaak naar de wc moest en het belemmerde mijn leven. Verder had ik ook het gevoel dat ik mijn man er verdriet mee deed. Eerst nog drie keer naar de wc moeten, voordat ik durfde te gaan fietsen. Terwijl mijn man het totaal geaccepteerd had dat ik chronische diarree had. Ik vond het heel jammer dat ik niet weg durfde en vooral ook voor mijn man.

Meestal kwam ik niet verder dan het winkelcentrum.  Als ik al weg ging, durfde ik overdag niet te eten. Indien ik ging eten bij anderen dan moest ik daarna gelijk naar de wc en had ik last van winderigheid. Ik schaamte mij hiervoor en daarom vermeed ik deze afspraken ook. Indien ik last had van winderigheid, ging ik niet naar een verjaardag.

Ondanks de darmklachten mijn leven al ruim 15 jaar belemmerde, wilde ik niet naar dokter, want ik was bang voor het darmonderzoek. Vanwege het bevolkingsonderzoek, moest ik toch een darmonderzoek doen, omdat er bloed in de ontlasting zat. Achteraf viel het onderzoek heel erg mee en heeft dit er wel  voor gezorgd dat ik doorverwezen ben naar Janna voor de coaching.

Ik heb leren leven met PDS en durf veel meer

Ik sta nu heel anders in het leven, durf veel meer en ben veel positiever. Het leven is toch een meerwaarde geworden sinds ik meer naar buiten durf te gaan. Overdag hoef ik niet meer naar de wc en ik voel mij lichamelijk veel beter. Ik ben een krachtiger persoon geworden met meer zelfvertrouwen. Overdag kan ik samen met mijn man leuke dingen doen, zoals gaan fietsen.

Geen diarree meer dankzij juiste voeding en praten over PDS

De grootste aanpassing is dat ik niet meer drink bij en vlak na het eten. Daarnaast neem ik geen melkproducten meer en ben ik meer gaan letten op de juiste vezels en vetten. Ik ben ook opener geworden over mijn darmklachten en angsten om bij mensen te gaan eten. Daardoor is het voor mij makkelijker geworden om hiermee om te gaan. Ze moeten mij maar accepteren zoals ik ben. Schaamte speelt niet meer zo´n grote rol.

Alles kunnen zeggen zonder gevoel van schaamte

Ik vond het heel prettig dat ik alles tegen Janna kon zeggen zonder gevoel van schaamte. Ik kon zeggen wat er was, wat ik voelde en wat ik niet prettig vond. Het was fijn om er open over te kunnen praten en te vertellen waarmee ik worstelde. En ik ben er door geholpen! Overgaan zal het nooit, maar ik ben er heel erg mee opgeschoten. Ik weet hoe het beter kan gaan met mijn darmen en ik daardoor een fijner leven kan hebben.

Bekijk ook de andere ervaringen bij PDS:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven