Vegan quinoa met kastanjechampignons zonder gluten en lactose
Dieet: vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, lactosevrij
Heb je trek in een veganistisch gerecht met quinoa, maar eet je ook liever gluten en lactosevrij? Dan is dit gerecht een uitstekende keuze! Zelfs als je gevoelige darmen hebt, zoals bij PDS (prikkelbare darm syndroom), kun je deze ook nemen. Doordat er veel verschillende groentes in dit gerecht zitten, waaronder kastanjechampignons, is het lekker voedzaam. Daarnaast zit quinoa zelf ook vol vitamines en mineralen en maken de pijnboompitten dit gerecht echt af.
Benodigdheden
– Kookpan
– 2 Spatels
– Snijplank
– Snijmes
– Grote koekenpan
– Klein bakje
– Diep bord
Ingrediënten
– 100 g witte quinoa
– 30 g pijnboompitten
– ¼ prei *
– 50 g knolselderij
– 2 wortels
– ¼ ui
– 8 kastanjechampignons
– 3 eetlepels olijfolie extra vierge
– 1 el glutenvrije ketjap manis (Inproba)
– een eetlepel oregano
– 1 el paprikapoeder
– 4-seizoenen peper
– Keltische zeezout
* Voor het gemak kun je ook kiezen voor voorgesneden soepgroenten i.p.v. losse groenten die je zelf nog moet snijden.
Bereidingswijze
1. Kook eerst water in een kookpan en voeg de quinoa toe aan de kookpan. Kook deze voor ongeveer 12 minuten en blijf tussendoor goed roeren.
2. Bak ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan. Blijf goed roeren totdat ze goudbruin zijn en zet dat het gas uit. Je kunt ze in een klein bakje doen.
3. Was en snijd ondertussen de groenten: de knolselderij in blokjes, de prei in ringetjes, de champignons in repen en de wortels in lange reepjes.
4. Doe olijfolie in een koekenpan en bak de groenten in ongeveer 5 minuten gaar.
5. Voeg de ketjap manis, oregano, paprikapoeder, peper en zout toe aan de groenten en roer goed.
6. Doe de quinoa in een diep bord en voeg daarover heen de groenten toe. Maak dit gerecht af door bovenop de pijnboompitten toe te voegen. Eet smakelijk!
“Wist je dat quinoa zeer voedzaam is? Door de aanwezigheid van vezels ondersteunt quinoa je darmen en spijsvertering op een gunstige manier en geeft het een lang verzadigd gevoel. Het is daarbij ook rijk aan eiwitten.”