3 tips bij een vegetarisch dieet, darmklachten en PDS

vegetarisch dieet PDS darmklachten vegan

Heb je een vegetarisch dieet en PDS? In de praktijk zie ik steeds meer cliënten die overstappen naar een flexitarisch (één of meer dagen in de week geen vlees), vegetarisch (helemaal geen vlees/vis), of zelfs veganistisch (helemaal geen dierlijke producten) eetpatroon vanuit verschillende beweegredenen. Persoonlijk eet ik al meer dan 10 jaar vegetarisch, waarbij ik zo min mogelijk gebruik maak van dierlijke producten. Echter is dit in de combinatie met mijn PDS soms wel een uitdaging! Wil je weten waar je op kunt letten als je vegetarisch eet? Je leest het in deze blog over een vegetarisch dieet en PDS.

1. Zorg dat je dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt bij een vegetarisch dieet en PDS

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor verschillende processen in je lichaam. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet is je eiwitbehoefte met 20 tot 30 procent verhoogd. Dit heeft te maken met de aminozuren in eiwitten en de verteerbaarheid ervan. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken (niet-essentiële aminozuren), anderen moet je binnenkrijgen via je voeding (essentiële aminozuren).

In plantaardige eiwitten (peulvruchten, noten, paddenstoelen en graanproducten) zitten soms minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding dan in dierlijke eiwitten (vlees en vis). Het is daarom erg belangrijk om te variëren in plantaardige eiwitten, want zo bevatten peulvruchten niet alle essentiële aminozuren, maar wanneer je daarnaast voldoende volkoren granen eet krijg je wel alle aminozuren binnen die je nodig hebt. Om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen is aan te raden om in elke maaltijd een goede bron van eiwit te hebben.

2. Kies voor vleesvervangers zonder E-nummers en andere toevoegingen

Wanneer je geen vlees of vis eet is het wel belangrijk om deze voedingsstoffen door andere voedingsmiddelen binnen te krijgen. Een vleesvervanger is hiervoor een gemakkelijke en snelle manier. Echter bevatten deze kant-en-klare producten vaak veel E-nummers, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen om de eigenschappen van het product te bevorderen. Voor mensen met PDS kan dit zorgen voor darmklachten. Daarnaast worden er vaak scherpe kruiden toegevoegd die ook weer kunnen zorgen voor buikkrampen, diarree, winderigheid en andere darmklachten.

Lees goed het etiket en kijk naar de ingrediënten van het product. Kies voor een vleesvervanger zonder bovenstaande toevoegingen. Een stuk vlees kun je ook gemakkelijk vervangen door bijvoorbeeld 2 eieren, 50 gram kaas, 100 gram tempeh of tofu of 40 gram noten.

3. Eet niet te veel peulvruchten bij een vegetarisch dieet en PDS

Peulvruchten zijn voor vegetariërs een goede bron van eiwit en kunnen tevens het stukje vlees van de maaltijd vervangen. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Echter, deze voedingsmiddelen zorgen vaak voor klachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ieder lichaam is anders, probeer daarom voor jezelf uit te testen hoeveel jij van elk product kan verdragen. Begin bijvoorbeeld met 1-2 eetlepels kikkererwten en bouw dit langzaam op.

Wat is de reden dat jij geen vlees eet? Laat het hieronder in een reactie weten!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top