3 tips bij een vegetarisch dieet, darmklachten en PDS

vegetarisch dieet PDS darmklachten vegan

Heb je een vegetarisch dieet en PDS? In de praktijk zie ik steeds meer cliënten die overstappen naar een flexitarisch (één of meer dagen in de week geen vlees), vegetarisch (helemaal geen vlees/vis), of zelfs veganistisch (helemaal geen dierlijke producten) eetpatroon vanuit verschillende beweegredenen. Persoonlijk eet ik al meer dan 10 jaar vegetarisch, waarbij ik zo min mogelijk gebruik maak van dierlijke producten. Echter is dit in de combinatie met mijn PDS soms wel een uitdaging! Wil je weten waar je op kunt letten als je vegetarisch eet? Je leest het in deze blog over een vegetarisch dieet en PDS.

1. Zorg dat je dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt bij een vegetarisch dieet en PDS

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor verschillende processen in je lichaam. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet is je eiwitbehoefte met 20 tot 30 procent verhoogd. Dit heeft te maken met de aminozuren in eiwitten en de verteerbaarheid ervan. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken (niet-essentiële aminozuren), anderen moet je binnenkrijgen via je voeding (essentiële aminozuren).

In plantaardige eiwitten (peulvruchten, noten, paddenstoelen en graanproducten) zitten soms minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding dan in dierlijke eiwitten (vlees en vis). Het is daarom erg belangrijk om te variëren in plantaardige eiwitten, want zo bevatten peulvruchten niet alle essentiële aminozuren, maar wanneer je daarnaast voldoende volkoren granen eet krijg je wel alle aminozuren binnen die je nodig hebt. Om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen is aan te raden om in elke maaltijd een goede bron van eiwit te hebben.

2. Kies voor vleesvervangers zonder E-nummers en andere toevoegingen

Wanneer je geen vlees of vis eet is het wel belangrijk om deze voedingsstoffen door andere voedingsmiddelen binnen te krijgen. Een vleesvervanger is hiervoor een gemakkelijke en snelle manier. Echter bevatten deze kant-en-klare producten vaak veel E-nummers, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen om de eigenschappen van het product te bevorderen. Voor mensen met PDS kan dit zorgen voor darmklachten. Daarnaast worden er vaak scherpe kruiden toegevoegd die ook weer kunnen zorgen voor buikkrampen, diarree, winderigheid en andere darmklachten.

Lees goed het etiket en kijk naar de ingrediënten van het product. Kies voor een vleesvervanger zonder bovenstaande toevoegingen. Een stuk vlees kun je ook gemakkelijk vervangen door bijvoorbeeld 2 eieren, 50 gram kaas, 100 gram tempeh of tofu of 40 gram noten.

3. Eet niet te veel peulvruchten bij een vegetarisch dieet en PDS

Peulvruchten zijn voor vegetariërs een goede bron van eiwit en kunnen tevens het stukje vlees van de maaltijd vervangen. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Echter, deze voedingsmiddelen zorgen vaak voor klachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ieder lichaam is anders, probeer daarom voor jezelf uit te testen hoeveel jij van elk product kan verdragen. Begin bijvoorbeeld met 1-2 eetlepels kikkererwten en bouw dit langzaam op.

Wat is de reden dat jij geen vlees eet? Laat het hieronder in een reactie weten!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

2 gedachten over “3 tips bij een vegetarisch dieet en PDS”

  1. Hoi Maudy,

    Mooie site heb jij met veel goede info.
    Dank je wel want ‘k leed weer zinnige zaken hier.
    Zelf eet ‘k sinds 1970 geen dieren.
    Had toen ook al problemen met m’n darmen over deze producten.
    In die tijd was het zeer moeilijk om een goede maaltijd buiten de deur te eten en vleesvervangers waren toen alleen maar gebakken kaas en van alles met eieren. Sinds 2015 ben ‘k aan de diarree en peulvruchten, m’n basisvoedsel, wil niet meer verteren en daar ben ‘k dan ook helemaal mee gestopt.
    Ben zo’n 15 kilo afgevallen maar door Pre Pro biotica zijn m’n darmen weer na zo’n 5 jaar weer tot rust gekomen.
    Daar ben ‘k erg blij mee. Dus zo nu en dan een paar lepeltjes peulen d’r bij gaat nu erg goed.
    Dank je wel voor al jouw inspanningen en energie op deze site.

    Liefs en knuffel
    Anneke

    1. Maudy Tiggelaven

      Hi Anneke,

      Wat een leuk bericht! Dankjewel! Wat ontzettend fijn dat jouw klachten na jaren zoeken zijn opgelost. Een geweldig resultaat. Super dat je ook ontdekt hebt dat je weer meer kunt eten en verdragen nu.

      En heel erg fijn om te horen dat je via deze website een stuk wijzer bent geworden.

      Liefs,
      Maudy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven