De relatie tussen rugklachten, darmklachten en PDS + tips

De relatie tussen rugklachten, darmklachten en PDS + tips

Rugklachten komen vaker voor bij een prikkelbare darm (PDS) dan je zou denken. Zowel algehele rugpijn als pijn in de onderrug. Sommige mensen geven aan ook een koude rug te hebben. Dit kan gepaard gaan met darmklachten maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Of je wel of geen rugklachten hebt kan per persoon verschillen. Niet iedereen hoeft namelijk een pijnlijke rug te ervaren. In deze blog lees je meer over de relatie tussen rugklachten, darmklachten en PDS en wat je zelf kan doen wanneer je last hebt van je rug.

De relatie tussen rugklachten, darmklachten en PDS

Wanneer je last hebt van gevoelige darmen dan kun je ook te maken hebben met rugklachten. Dit gebeurd vaak wanneer de darmen zo opgezwollen zijn, waardoor de pijn zich uitstraalt naar de rug. De pijn in de onderrug komt regelmatig voor bij mensen met PDS en andere chronische darmproblemen zoals ziekte van Crohn. Dit kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel of buikpijn maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zo had een cliënt in de praktijk bijvoorbeeld helemaal geen buikpijn maar had ze alleen last van een pijnlijke onderrug. Dit heeft te maken dat de darmen niet alleen in onze buik bevinden maar in ons gehele middel. Een koude rug kan te maken hebben met een slechte doorbloeding of door verstopping. Vervolgens hebben zo’n 50% van de vrouwen die bij de gynaecoloog komen, last van darmklachten terwijl zij met een hele andere reden daar zijn.

Tips bij rugklachten

Om direct rugpijn te verminderen kan het helpen om wat warmte tegen de zere plek te houden. Gebruik een kruik, straal met de douchekop op de zere plek of neem een warm bad. Je kunt er ook voor kiezen om een kopje kruidenthee te drinken. Diverse kruiden zoals kamille en pepermunt kunnen zorgen voor rustige darmen en kan hiermee de pijn afnemen. Deze tips werken ook goed wanneer je last hebt van buikpijn of -krampen. Bij hele heftige pijn kun je eventueel kiezen voor Paracetamol. Maar neem liever geen Ibuprofen of andere pijnmedicatie die onder de NSAID’s vallen. Deze middelen kunnen namelijk juist darmklachten veroorzaken. Een yoga-oefening speciaal voor de rug kan tevens helpen de pijn te verminderen door je rugspieren aan te spannen en weer te ontspannen.

Rugklachten in combinatie met darmklachten voorkomen

Om rugklachten te voorkomen dien je allereerst te zorgen voor rustige darmen. Dit doe je door bewust te worden van hoe darmklachten worden veroorzaakt. In de blog Wat kun je eten bij PDS kun je lezen welke voeding geschikt is bij darmklachten. Met de juiste voeding kun je een rustige spijsvertering krijgen en hierdoor ook je rugklachten verminderen. Daarnaast is een gezonde leefstijl van groot belang. Zorg voor voldoende beweging en voor goede voeding. Wanneer je overgewicht hebt kan dit zorgen voor meer ontstekingsreacties in de darmen met als gevolg dat je sneller last hebt van klachten. Daarnaast kan teveel gewicht impact hebben op de rugwervels, waardoor je ook rugpijn kan ervaren.

Wat helpt bij jou wanneer je last heb van rugklachten of darmklachten? Laat hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven