Kom buikpijnvrij de zomermaanden door

Kom buikpijnvrij de zomermaanden door

Dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op je spijsvertering weet je wellicht wel. Maar wist je ook dat temperatuur kan uitmaken of je meer of minder klachten krijgt? Zo merk ik dat veel mensen rustige darmen hebben in de zomer door het warme weer. Eén van de redenen waarom het bijvoorbeeld zo goed kan gaan met je buik zodra je lekker op vakantie bent. Maar anderzijds kan het mooie weer ook voor extra belasting zorgen op je darmen. Wellicht ervaar je op vakantie juist meer klachten. In de blog met PDS op vakantie lees je hoe je je kan voorbereiden als je erop uit gaat naar het buitenland. Om de zomermaanden buikpijnvrij door te komen deel ik in deze blog een aantal tips wat je zelf kan doen en waar je bijvoorbeeld rekening mee kan houden.

Buikpijnvrij tijdens de zomermaanden door voldoende en juist te drinken

Dat voldoende vocht belangrijk is bij warm weer om uitdroging te voorkomen, weten we wel. Maar onvoldoende drinken kan ook leiden tot obstipatie. En omdat je in de zomerperiode meer zweet heb je meer vocht, zo’n 2-2,5 liter, nodig om dit aan te vullen. Probeer dan om altijd een flesje water mee te nemen als je onderweg bent en drink voordat je vertrekt een glas. Bij lekker weer is het heerlijk om aan een terrasje te zitten. Hierbij wordt wel vaker gekozen voor een koud biertje, een glaasje wijn of een kopje koffie. Lekker natuurlijk! Maar helaas valt alcohol en cafeïne niet altijd goed op de darmen waardoor je achteraf last kan krijgen. Drink daarom liever niet meer dan twee glaasjes alcohol of koffie op een dag om darmklachten te voorkomen. Kies in plaats daarvan voor kruidenthee of zelfgemaakte ijsthee met citroen en munt.

Houd tijdens de zomermaanden rekening met temperatuurwisselingen

Een wisseling van temperatuur kan een impact hebben op het lichaam. Dit is bijvoorbeeld goed te merken wanneer er na de zomerperiode ineens een koude herfst komt. Maar ook in de zomer heb je te maken met schommelingen in temperatuur. Wanneer het erg warm is buiten wordt vaak op kantoor en winkels massaal de airco aangezet voor verkoeling. Begrijpelijk want anders is het niet uit te houden. Helaas kan je door de airco last krijgen van je buik doordat er alsmaar koude lucht op de buik wordt geblazen. Belangrijk is om je hier goed op te kleden; neem bijvoorbeeld een vestje mee. Helaas merk ik dat veel mensen ook last krijgen bij het eten van een ijsje. Naast suiker en lactose zorgt de extreme overgang van warm naar koud ook voor klachten. Het kan helpen om het lichaam van binnen op te warmen door een kopje thee van te voren te drinken.

Buikpijnvrij door voldoende rust te nemen

Meestal ben je in de zomer veel actiever dan in de wintermaanden. Echter omdat we veel buiten zijn doen we vaak ook meer. Dit kan zorgen dat je door al die drukte overprikkeld raakt. Wanneer je last hebt van darmklachten heb je nu eenmaal een gevoelig lichaam. Dit betekent dat je sneller vatbaar bent voor prikkels. Prikkels kunnen zijn drukke en rumoerige omgeving maar ook vel licht en harde geluiden of zelfs heftige geuren. Welke prikkels bij jou binnenkomen is per persoon verschillend. De overprikkeling kan zorgen dat je sneller last hebt van darmklachten. Ook kan je door de overprikkeling moeite hebben om in slaap te komen en een slechte nachtrust hebben bijvoorbeeld vanwege buikpijn. En een slecht slaappatroon kan tevens weer leiden tot darmklachten. Zorg daarom ook voor voldoende ontspanning en gun tussendoor een rustmoment voor jezelf.

Weet jij nog tips om de zomermaanden buikpijnvrij door te komen?

Leuk als je het hieronder laat weten. Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven