De verschillen tussen een tarwe-allergie, tarwe-overgevoeligheid en glutenintolerantie

De verschillen tussen een tarwe-allergie, tarwe-overgevoeligheid en glutenintolerantie

We zien dat veel mensen gevoelig kunnen zijn voor graanproducten zoals brood en pasta. Wanneer je het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebt worden dit soort producten niet altijd goed verdragen. Vaak wordt het ontstaan van darmklachten geweten aan gluten. Maar tarwe kan ook een mogelijke oorzaak zijn voor die vervelende buikpijn of ontregelde ontlasting. We zien dat gluten en tarwe soms door elkaar worden gehaald. Zo wordt er soms onterecht een voedingsgroep vermeden, terwijl dat niet nodig is. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen tarwe-allergie, tarwe-overgevoeligheid en een glutenintolerantie. Vervolgens vind je adviezen over wat je kunt eten bij een tarwe- of glutenovergevoeligheid.

Het verschil tussen tarwe en gluten

Tarwe is een graanproduct en kan vermalen worden tot meel of bloem. Hier worden weer producten zoals brood, pasta, koekjes en couscous van gemaakt. Maar tarwe is ook te vinden in bewerkte voedingsmiddelen, zoals vleesvervangers, sauzen en kant-en-klare producten. Vervolgens zijn er verschillende tarwesoorten. Zo heb je onder andere durumtarwe (harde tarwe), emmertarwe (oertarwe) en spelt. Tarwe is tevens ook een van de FODMAP’s en wordt ook vermeden als je het FODMAP-arme dieet volgt. Lees hier meer over in de blog over het FODMAP-dieet. Gluten zijn eiwitten die in bepaalde graanproducten voorkomt. Zo zijn gluten te vinden in onder andere tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten zorgen voor elasticiteit. Daarom wordt er vaak met glutenbevattende granen gewerkt bij het bakken.

Wat is het verschil tussen tarwe-allergie en tarwe-overgevoeligheid

Mensen met een tarwe-allergie kunnen tarwe beter vermijden. Sommige mensen zijn daarbij ook gevoelig voor pollen. Gelukkig komt een allergie voor tarwe zelden voor. Bij een tarwe-allergie kunnen ook tarwesporen in voeding zorgen voor huid- en darmklachten. Sommige klachten kunnen ernstig zijn, als je bijvoorbeeld in een anafylactische shock raakt. Bij een tarwe-overgevoeligheid kunnen de meeste mensen een beetje tarwe wel verdragen. Het is vaak niet nodig om spoorelementen van tarwe te vermijden. Zij hebben geen levensbedreigende klachten. Wanneer je overgevoelig bent voor tarwe kan het zijn dat je spelt wel kan hebben. Ondanks dat spelt verwant is aan tarwe en dezelfde eiwitten bevatten, hoeven mensen hier niet altijd op te reageren. Dit is echter per persoon verschillend. Doordat spelt makkelijker verteert wordt in de darmen hebben ook mensen met PDS of darmklachten er baat bij om tarwebrood te vervangen door speltbrood.

Wanneer is er sprake van een glutenintolerantie?

Hoe zit het dat dan bij gluten? Wanneer iemand extreem gevoelig is voor gluten dan spreek je van coeliakie (gluten-intolerantie). Deze mensen worden ziek wanneer zij gluten binnenkrijgen en er wordt schade aangericht aan de darmen indien ze gluten eten. Bij een gluten sensitiviteit is dit niet het geval. Wel kun je er flinke darmklachten van krijgen. Denk aan buikpijn, verstopping of juist diarree en een opgezette buik. Lees meer over de verschillen in de blog Heb je wel het prikkelbare darm syndroom (PDS)?  Tarwe bevat van nature gluten maar glutenvrije tarwezetmeel kan door veel mensen prima verdragen worden. Ook hoef je niet alle graanproducten te vermijden en zijn er ook granen die glutenvrij zijn.

Voedingsadviezen bij tarwe-allergie, tarwe-overgevoeligheid en glutenintolerantie

Let er bij een tarwe-allergie op dat er ook sprake kan zijn van kruisreacties. Granen zoals als rijst, rogge, mais en gerst zijn verwant aan tarwe. Het lichaam ziet het eiwit als een tarwe-eiwit, waardoor een allergische reactie optreedt. Het is goed om uit te zoeken hoe gevoelig je bent voor tarwe en of je spoorelementen en kruisreacties kan verdragen. Anders kunnen deze granen prima als vervanging dienen voor tarweproducten. Granen die niet verwant zijn aan tarwe en als alternatief gegeten kunnen worden zijn: boekweit, teff, amaranth, quinoa en haver. Het minderen van tarwe zorgt vaak ook voor positieve resultaten bij mensen met PDS. Bij PDS is het in de meeste gevallen niet nodig om gluten in zijn geheel te vermijden. Bij een glutenintolerantie zijn veel alternatieve producten te vinden. Lees meer over glutenvrije granen in de blog Gezond glutenvrij eten zonder darmklachten doe je zo!.

Denk je een tarwe-allergie of glutenintolerantie te hebben?

Twijfel je of je reageert op tarwe of gluten? Met een eliminatiedieet kun je kijken of je reageert op een voedingsstof. Hierbij vermijd je tijdelijk gluten en tarwe. Daarna introduceer je één voor één gluten of tarwe in je dieet. Om er echt achter te komen of er sprake is van een allergie of intolerantie kan je dit laten testen bij je (huis)arts. De huisarts kan met een simpele bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Op die manier kun je een gluten-intolerantie uitsluiten. Verder kan een huid- of bloedtest ingezet worden om te kijken of je lichaam reageert op de voedingsstof. Een soortgelijke test kun je ook thuis doen met een voedselintolerantie thuistest. Lees meer over het stellen van de diagnose PDS en het uitsluiten van de meest voorkomende intoleranties en darmziekten.

Heb je na het lezen van de blog vragen over tarwe-allergie, tarwe-overgevoeligheid of glutenintolerantie? Stel ze gerust hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

4 gedachten over “De verschillen tussen een tarwe-allergie, tarwe-overgevoeligheid en glutenintolerantie”

 1. Goedmorgen kan je ook van PDS ook rugpijn krijgen? Mijn buik is na mijn reis naar Amerika redelijk van streek. Heb een opgeblazen buik tot onder aan mijn borsten toe en erg veel last van mijn rug het rare is dat als ik ontlasting hebt gehad de druk op die rug wat afgenomen is. Arts al gebeld advies om mijn PDS medicatie (mebeverine) in te nemen met zo nodig 2 paracetamollen om de 6 uur, waar ik best huiverig voor bent en dan ook nog zo nodig een ibuprofen. Nu slik ik al denk ik ruim 15 jaar maagbeschermers vanwege mijn medicatie vroeger. Astmatische Bronchitis. Tjonge zeg het word ineens een heel verhaal. Maar het draait eigenlijk alleen maar om die buik en rug.
  Hopelijk kunt u mij wat wijze raad geven!

  Vriendelijke groeten Carla

  1. Frederique Visser

   Beste Carla,
   Je kan bij PDS ook rugpijn hebben. We zien geregeld mensen in de praktijk die last hebben van een lage rug. Een kruik of kruidenthee kan de pijn in de buik en rug verlichten. Vervelend dat u zo zoveel klachten heeft gekregen na uw reis in Amerika. Heeft u ook onderzoeken laten doen om parasieten of andere ziekten uit te sluiten? Mebeverine wordt vaak voorgeschreven bij PDS klachten. Voor sommige mensen werkt het voor anderen niet. Ibuprofen is een pijnstiller dat onder de NSAID’s vallen. Het gebruik ervan raden wij niet omdat Ibuprofen darmklachten als bijwerking kan veroorzaken. Zorg dat u daarnaast rustig eet en na de maaltijd even blijf zitten om de spijsvertering rust te geven. Het kan helpen om tijdens het eten niet meer te drinken. Meer hierover kunt u lezen in de volgende blog https://pdscoaching.nl/3-redenen-waarom-je-beter-niet-kunt-drinken-tijdens-de-maaltijd/.

   Groet, Frédérique

 2. Na een hele poos glutenvrij brood gegeten te hebben kwam ik er een paar maanden geleden achter dat ik spelt brood gewoon goed kan verdragen.
  Het is inderdaad licht verteerbaar.
  Ben blij dat ik weer wat kan toevoegen!

  1. Frederique Visser

   Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je erachter bent gekomen dat je speltbrood gewoon goed kan verdragen. Het is goed om variatie te hebben in je eetpatroon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven