Ontstaan van PDS bij een voedselinfectie

Ontstaan van PDS bij een voedselinfectie

Een voedselinfectie is erg naar en je kunt er behoorlijk ziek van worden. Misschien heb je zelf ook een keer iets gegeten wat niet goed is bevallen. Het kan iedereen overkomen. Slechte hygiëne is vaak de oorzaak van het ontstaan van een voedselinfectie. Dit kan op plekken gebeuren waar niet hygiënisch met eten wordt gewerkt. Maar je kunt ook een voedselinfectie krijgen door voeding te lang of niet gekoeld te bewaren. Wist je dat een voedselinfectie kan bijdragen in het ontstaan van PDS (prikkelbare darmsyndroom) en darmklachten? In deze blog lees je hier meer over en hoe je een voedselinfectie kunt voorkomen. Tenslotte delen we ook tips wat je kunt doen om klachten bij een voedselinfectie te verminderen.

Wat is een voedselinfectie

Bij een voedselinfectie is er sprake van besmette of geïnfecteerde voeding door ziektekiemen. Dit kan veroorzaakt worden door een bacterie, virus of parasiet. Afhankelijk van het soort infectie kunnen diverse klachten ontstaan. Bekende klachten zijn braken, diarree, buikpijn en uitdroging. De klachten kunnen al binnen acht uur na inname van besmet eten ontstaan en één tot drie dagen aanhouden. Een bekende voedselinfectie is E-coli. Een bacterie dat ook wel een poepbacterie wordt genoemd en veel voorkomt in de dikke darm. Bij een parasitaire besmetting kan de parasiet zich nestelen in de darmen. Zolang de parasiet zich in het lichaam bevindt zullen de klachten aanhouden. Lees meer over darmparasieten in de blog Darmparasiet of PDS; hoe wordt dit onderzocht?

Verband tussen voedselinfectie en PDS

Er zijn diverse oorzaken mogelijk voor het ontstaan van PDS. De precieze oorzaak is echter niet altijd even duidelijk. Wel weten we dat ongeveer 25% van mensen met een prikkelbare darm PDS heeft gekregen na een darminfectie. Deze mensen blijven klachten houden ook nadat de ziektekiemen in het lichaam zijn uitgeschakeld. Sommige voedingsmiddelen worden minder goed verdragen en stress kan de darmklachten verergeren. De PDS die ontstaan is is helaas niet te genezen. Wel kun je met behulp van voeding en leefstijl de klachten goed onder controle krijgen.

Hoe voorkom je een voedselinfectie

Een voedselinfectie loop je niet zomaar op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak van besmette voeding. Een keuken waar niet netjes wordt gewerkt is een broeinest van bacteriën. Hierbij is het tevens goed om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Als je in een restaurant geen goed gevoel hebt, dan is het goed om jezelf af te vragen of het eten wel veilig genoeg is. Je gevoel kan namelijk meer zeggen dan je denkt.  Vervolgens is het belangrijk om thuis voedsel goed te bewaren en te bereiden. Bewaar bederfelijke voeding gekoeld maar laat ze niet te lang in de koelkast liggen. Kijk goed naar de TGT (te gebruiken tot) datum. Zorg daarnaast dat je producten zoals vlees en vis goed bakt en groenten en fruit goed afspoelt. Werk altijd met schonen handen, was je handen voordat je eten bereid of aan tafel gaat zitten.

Leefstijladviezen bij een voedselinfectie

Het kan onverhoopt gebeuren dat je toch iets hebt gegeten waar je niet lekker van bent geworden. Een voedselinfectie gaat vaak vanzelf over. Het is wel raadzaam om contact op te nemen met je huisarts als je langdurig last blijft houden van klachten zoals aanhoudende diarree of als je alsmaar blijft overgeven. Maar ook wanneer er andere klachten optreden zoals gevoel van flauwvallen, verward zijn of bloed in de ontlasting terugziet. Wanneer je veel vocht verliest door (langdurige) diarree of braken kun je gebruik maken van ORS zakjes om uitdroging te voorkomen. Probeer ook om voldoende rust te nemen en te luisteren naar je lichaam.

Voedingsadviezen bij een voedselinfectie en PDS

Probeer om licht verteerbare producten te nemen als je last hebt van diarree bij een voedselinfectie. Voor velen helpt het om een banaan te eten om de boel te stoppen of om droge havermoutvlokken te nemen op een nuchtere maag. In de blog 10 tips bij acute diarree en darmkrampen vind je meer tips wat je kunt eten. Probeer echt om te eten met je lichaam en niet met je hoofd. Eén of twee dagen weinig of niet eten is oké als je lichaam dit aangeeft. Probeer wel water of lauwwarme thee te drinken. Vermijd voedingsmiddelen die voor klachten zorgen. Welke voeding dat is kan per persoon verschillend zijn. Bekijk de top 20 triggerfoods bij PDS en darmklachten.

Heb jij een vraag over het ontstaan van PDS bij een voedselinfectie? Laat dan hieronder een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven