Is sporten goed voor de darmen?

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat sporten goed is voor je gezondheid. Één van de vele goede voornemens in een nieuw jaar is vaak dan ook ‘ik wil meer gaan sporten’. Misschien sport je omdat je wat kilo’s wilt afvallen, om kracht op te bouwen of omdat je er gewoon ontzettend blij van wordt. Wellicht krijg je wel een opgezette buik, buikpijn of gasvorming als je gaat sporten. Of sport je liever niet omdat je last hebt van maag- en darmklachten. Wil je er achter komen of sporten goed is voor de darmen? Lees dan snel verder!

PDS sporten goed voor darmen

Sporten is goed voor de darmen en vermindert het risico op ziekten

Sporten zorgt voor een verbeterde darmwerking, bijvoorbeeld bij obstipatie. Meer bewegen kan dus helpen om te zorgen dat je stoelgang makkelijker wordt. Maar sporten is niet alleen goed voor je maag- en darmstelsel. Je krijgt meer longcapaciteit, een betere conditie, meer kracht, meer uithoudingsvermogen en meer energie. Hierdoor verbetert je immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor prikkels, zoals voedings triggers. Naast dat je je fit voelt krijg je ook meer zelfvertrouwen. Wie vaak sport zit zodoende fysiek en mentaal lekkerder in zijn vel.

Sporten is goed voor de darmen door gelukshormoon serotonine

Tijdens het sporten komen er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Dit zijn neurotransmitters, stofjes die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Wanneer je last hebt van je darmen worden deze neurotransmitters minder aangemaakt, maar door te sporten stimuleer je de aanmaak.

Endorfine zorgt voor een gelukkig en euforisch gevoel en vermindert pijnklachten. Serotonine, ook wel het geluk hormoon genoemd, geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Al na twintig tot dertig minuten sporten komen deze stoffen vrij!

''Voor een optimale darmgezondheid sport ik 4-5x per week. Het leukste om te doen vind ik hardlopen, (kick)boksen en krachttraining. Daarnaast doe ik aan intermittent fasting. Dit betekent dat ik in principe alleen eet tussen 12.00 uur tot 20.00 uur. Bij het prikkelbare darm syndroom is het ontzettend belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam. Wanneer ik bijvoorbeeld om 10.00 uur al honger heb omdat ik bijvoorbeeld gesport heb, eet ik wel wat. Als mijn lichaam ook aangeeft dat het moe is, sla ik wel eens een training over en doe ik daarvoor in de plaats een lange wandeling zodat mijn lichaam toch voldoende beweging krijgt."

Chernique Straathof - Prikkelbare darm coach en diëtist

Bekijk hier mijn blog over de invloed van intermittent fasting op de darmen. 

Sporten is goed voor de darmen omdat het de nachtrust bevorderd

Wanneer je overdag fysiek bezig bent geweest heeft dit een positief effect op je slaap.  Je kunt heel moe zijn van een dag werken op kantoor, omdat je de hele dag bezig bent geweest met mentale uitdagingen. Je lijf is echter lang niet zo moe, en daarom kan het lastig zijn om de slaap te vatten. Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je sneller inslaapt en ook dieper slaapt. Wanneer je de slaap niet kan vatten door piekeren, wil ik je aanraden om hier de loslaat ballon meditatie te downloaden.

Gedurende de nacht wordt je batterij effectiever opgeladen en is herstel van je darmen het meest optimaal, wat weer zorgt voor vermindering van darmklachten gedurende de dag. Recent onderzoek wijst ook uit dat ’s avonds sporten niet ten koste gaan van je slaap, zodoende kun je gewoon ’s avonds sporten!  Zorg er wel voor dat je avondeten voldoende tijd heeft gehad om te kunnen zakken, anders kan dit darmklachten veroorzaken.

         3 tips om (meer) te gaan sporten:

  1. Maak van sporten een nieuwe gewoonte. Om een nieuwe gewoonte aan te leren is het belangrijk om te weten waarom je jouw gedrag wilt veranderen. Bedenk bijvoorbeeld wat voor jou de voordelen zijn van (meer) sporten. Je kunt bovenstaande tips gebruiken maar je kunt het lijstje ook aanvullen met persoonlijke voordelen.
  2. Ga sporten met een vriend/vriendin. Samen sporten werkt ontzettend motiverend. Je spreekt op bepaalde tijden af waardoor jullie op elkaar rekenen. Tevens is samen sporten een stuk gezelliger! Bovendien maakt het sociale contact het sporten ook makkelijk. Je kan elkaar motiveren om toch nog even door te gaan ook al heb je geen zin meer.
  3. Maak het leuk voor jezelf! Sporten hoeft geen saaie martelgang te zijn. Zoek daarom iets dat je leuk vindt om te doen. Sport je liever thuis of in de sportschool? Sport je het liefst individueel of in een groep? Word jij gelukkig van voetbal, tennis of hockey of ga je liever zwemmen? De mogelijkheden zijn oneindig! Het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen, zodat je het ook makkelijker vol kunt houden.

Wil je tips over wat je het beste kunt eten en drinken als je gaat sporten om te voorkomen dat je last krijgt van je darmen? Bekijk dat de blog over sporten en het prikkelbare darm syndroom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top