Normaal werkende darmen, hoe krijg je die?

normaal werkende darmen

Normaal werkende darmen heb ik sinds afgelopen week! Dat is echt ongelofelijk, want jarenlang is dit niet het geval geweest. Mijn darmen waren altijd erg gevoelig door de continu overprikkeling. Dit kwam doordat mijn lichaam reageerde op elke prikkel en ik slecht kon filteren. Hierdoor was ik vatbaar voor darmklachten, zoals buikpijn, een harde opgezette buik, krampen, een moeilijke stoelgang en steken in mijn buik. Jarenlang moest ik overal rekening mee houden qua timing en wat ik wel en niet kon eten. Ik voel me voor het eerst in tijden veel vrijer. In deze blog lees je hoe het komt dat mijn darmen weer normaal werken en wat jij zelf kunt veranderen om dit ook te bereiken.

Normaal werkende darmen sinds ik controle los kan laten

Sinds ik steeds vaker controle los kan laten, beginnen mijn darmen steeds beter te functioneren. Afgelopen week heb ik veel gehuild over oud zeer, nadat ik bij mijn acupuncturist ben langs geweest. Vooral over rouw van bepaalde activiteiten die ik heb moeten beëindigen en de lange tijd dat ik me heel eenzaam heb gevoeld. Door hierbij stil te hebben gestaan en oude emoties heb ervaren, kan ik nu makkelijker automatische patronen loslaten. Het is sindsdien makkelijker voor mij om bewustere keuzes te maken die goed zijn voor mijn lichaam; zowel fysiek, emotioneel als op mentaal niveau. Loslaten is alleen niet altijd leuk en dit is precies de reden dat we hier vaak weinig aandacht aan besteden.

Mijn lichaam kan zich eindelijk ontspannen

Mijn lichaam kan zich eindelijk ontspannen. Het lastige is alleen dat je pas weet hoe dat voelt als je het ervaart. Het kan wel helpen om te visualiseren dat je lichaam ontspannen is. Je leest hier meer over in de blog ‘visualiseer dat je darmklachtenvrij bent’. Van de week viel het me op dat mijn lichaam steeds normaler gaat functioneren sinds deze niet meer continu gespannen is. Het boek ‘vrij leven’, die mijn business coach  heeft geschreven, heeft me hier ook enorm bij geholpen. In zijn boek heb ik ook een hoofdstuk geschreven over hoe je blijvend van je prikkelbare darmklachten af kan komen en vrij kunt leven.

Plassen, poepen en bewuste keuzes maken gaan nu veel makkelijker

Een aantal dingen die veranderd zijn:
– Normaal kunnen plassen zonder te willen controleren.
– Soepel kunnen typen in plaats van krampachtig.
– Niet meer extreem opgeblazen raken na het eten van een vette maaltijd.
– Normale ontlasting (een mooie, donkerbruine drol) die er als vanzelf uitkomt.
– Het niet meer erg vinden als ik mijn werk niet af krijg.
– Tijdens het eten kan ik echt genieten van mijn maaltijd, omdat ik niet meer denk aan wat ik allemaal nog moet
doen vandaag.
– Mijn grenzen goed kunnen aangeven aan mensen en vaker ‘Nee’ zeggen.
– Makkelijker bewuste keuzes maken.
– Het volle vertrouwen in de toekomst. Angst is ingewisseld voor vertrouwen.

Het gekke is dat ik voorheen niet eens door had dat de manier waarop ik typte niet ontspannen was. Je bent er zo aan gewend! Ik stuurde ook altijd mijn lichaam als ik ging plassen of poepen. Nu laat ik het lichaam het werk doen. Die kan dit allemaal zelf op precies de juiste ontspannen manier.

Normaal werkende darmen nu ik bewuster leef

Vier jaar geleden ben ik met het ’traject ‘je darmen de baas’ al veel bewuster gaan leven en heb ik hierdoor grip gekregen op mijn klachten. Dat was al goud waard, want eindelijk kon ik normaal leven met PDS! Ik leef nu alleen nog bewuster dan eerst en ik geniet hier ook met volle teugen van. Hiermee bedoel ik niet dat ik nog gezonder ben gaan eten of meer ben gaan sporten; ik leef meer met aandacht en in het moment. Als ik ga klimmen dan kijk ik sindsdien hoe ik mijn voet positioneer en welke spieren in mijn lichaam ik allemaal aanspan, voordat ik hem op de volgende tree zet. Een mooie oefening om meer in het moment te zijn is de bodyscan. Lees meer over de bodyscan en doe de oefening.

Wil je ook dat je darmen weer normaal gaan functioneren? Bekijk dan hoe PDS coaching je hierbij kan helpen!

5 gedachten over “Normaal werkende darmen, hoe krijg je die?”

  1. Ik ben meerdere malen geopereerd aan mijn darmen vast voedsel krijg ik vreselijke krampen de van de darmspesiallist krijg vloeibare voeding.ik zou graag willen weten of het ook anders kan dit is onhoudbaar .

    1. Wat vervelend dat je zoveel last hebt van krampen. Vaak zijn er weer andere manieren. Je kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen via de online agenda, zodat ik je verhaal kan horen. Op die manier kan ik het beste met je meedenken.

  2. Hallo,heb al zowat heel mijn leven al last gehad van darmen en maag (PDS),heb ook al vaak op doktersbezoek geweest met de mededeling je moet er maar met leren leven en wat laxeermiddelen en dat was het.Heb ook regelmatig heel erg last van aambeien ben ik ook trouwens aan geholpen maar niks helpt misschien is dit wel de oplossing.Groetjes Marianne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven