Ei muffin bij darmklachten - glutenvrij en lactosevrij
Glutenvrij, lactosevrij, paleo, koolhydraatarm
Welke lunch is geschikt bij darmklachten? Dat is per persoon verschillend. Vaak blijven veel mensen bij de dagelijkse boterham, maar door eenzijdig te eten krijg je juist sneller darmklachten. Ik varieer daarom niet alleen met het avondeten, maar ook met het ontbijt en de lunch. Deze ei muffin bij darmklachten is één van mijn favoriete lunches.
Benodigdheden
– oven
– vergiet
– eetlepel
– beslagkom
– vork
– 6 metalen of rubberen cupcakevormpje
– 2 kookpannen
– lunchbox of afsluitbaar bakje
Ingrediënten
– 2 eetlepels kidneybonen (uit blik)
– 6 eieren
– 100 ml ongezoete amandelmelk
– 1/4 prei
– 1 paprika
– Italiaanse kruiden
– peper
– 3 handjes verse spinazie
– 3 cherrytomaatjes
– paar takjes munt
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht).
2. Doe 2 eetlepels kidneybonen in een vergiet, spoel ze goed af met lauwwarm water en laat ze uitlekken.
3. Doe de eieren in een beslagkom en kluts ze met een vork.
4. Voeg hier de amandelmelk, de Italiaanse kruiden en peper aan toe en roer het met de vork.
5. Snijd de prei in rondjes en de paprika in kleine stukjes
6. Voeg de prei, paprika en kidneybonen toe aan de beslagkom en roer goed door
7. Vet de cupcakevormpjes in met olijfolie.
8. Controleer of het geheel in de beslagkom een goede dikte heeft (niet te dik of te dun).
9. Voeg het geheel in de beslagkom toe aan de cupcakevormpjes voor ¾ gevuld.
10. Doe de cupcakes voor 20-30 minuten in de oven. Per oven verschilt dit.
11. Haal de eimuffin uit de oven als hij gaar is en laat hem afkoelen. Doe hem daarna in je lunchbox en voeg de tomaat en munt toe. Eet smakelijk!
Tip: Denk je dat het moeilijk is om een lekkere maar voedzame lunch te maken als je darmklachten hebt? Voeg gewoon een kleine hoeveelheid van een aantal ingrediënten toe die je wel kunt verdragen en maak er wat lekkers van! Ik kan maar 1 a 2 eetlepels kidneybonen verdragen en daarom is het een super ingrediënt in de eiermuffin als lunch.
Hoeveel eimuffins eet je ong als lunch ? Ik maak ze oom vaak en dan heb ik wel 3 ruim voldoende genoeg, omdat je er van alles in stopt haha
Wat leuk dat jij ook eiermuffins maakt!
Het fijne van een eiermuffin is dat je er allerlei ingrediënten in kan stoppen en deze zo voedzaam kan maken als je zelf wilt.
Hoeveel je ervan eet, hangt van je eetlust op dat moment af. Meestal eet ik er 2 en neem ik er groenten bij, zoals je op de foto ziet.
Hallo Janna,
Ik volg je pas sinds een aantal weken, maar het valt mij op dat er ingrediënten in jouw recepten zitten die volgens mijn dietiste op de fodmap lijst voorkomen die je waar mogelijk beter kunt vermijden. Zoals kidneybonen. Ik ben heel benieuwd naar jouw visie hierop als ervaringsdeskundige.
Groet
Astrid Weener
Hoi Astrid,
Dat is een vraag die ik vaker hoor. Het klopt dat kidneybonen in het FODMAP-dieet tijdens de eliminatiefase worden afgeraden. Soms is dit ook wel nodig voor een korte tijd om de darmen rust te geven. In de praktijk merk ik dat bijna al mijn cliënten wel een kleine hoeveelheid bonen kunnen verdragen, mits ze deze van te voren afspoelen met lauwwarm water. Zo is dat ook vaak met andere triggers, zoals ui, knoflook en tomaat. Het is aan te raden om zo veelzijdig mogelijk te blijven eten, zodat je lichaam niet nog gevoeliger wordt en je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Hopelijk inspireert je dit om weer een kleine hoeveelheid van een trigger te introduceren, zoals in deze eimuffin. Succes!
Groetjes Janna