Wat is de juiste toilethouding bij verstopping?
Wist je dat we van nature helemaal niet goed op het toilet zitten? In Westerse landen zitten we over het algemeen op een porseleinen stoel als we moeten plassen of poepen met onze voeten op de grond. Deze toilethouding is echter fysiologisch gezien niet de beste manier om te ontlasten. Indien je last hebt van verstopping, loze aandrang of onvolledige ontlasting dan wordt met deze houding de stoelgang extra belemmerd. In deze blog lees je meer over de oorzaken van verstopping en wat wel een juiste zithouding is om verstopping en andere darmklachten te verhelpen. Verder vind je hier ook voedingstips om een moeilijke stoelgang te versoepelen.
Wat is de juiste toilethouding bij verstopping?
Wanneer je op een toilet zit zorg je dat er een knik komt in de darmen. Dit houdt in dat de ontlasting eerst door een moeilijke bocht moet komen voordat het eruit kan. Door in een gehurkte houding te zitten zoals bij een Frans toilet voorkom je deze knik. Op deze manier vormen de darmen een rechte lijn naar buiten. In het onderstaande filmpje van de Squatty potty wordt dit op een grappige manier uitgelegd. Met een krukje kun je zorgen dat je je benen kunt optrekken en toch in een hurkhouding op het toilet zit. Gehurkt zitten deden onze voorouders ook, vroeger waren er geen toiletten. In sommige Oosterse landen en in Frankrijk wordt er gewoon gehurkt. Verstopping komt dan ook veel vaker voor in Westerse landen. Dit is ook te wijten aan een ongezonder eetpatroon en weinig lichaamsbeweging.
Tips om te ontspannen met de juiste toilethouding bij verstopping
Het is belangrijk om je te ontspannen tijdens het toiletbezoek. Stress maar ook een gehaast leven kan zorgen dat je geen rust hebt op het toilet. Laatst vertelde een cliënt dat ze nooit echt goed de tijd nam om naar de wc te gaan. Vervolgens ging ze letten op hoe ze op het toilet zat. Ze merkte ook dat door de tijd te nemen de ontlasting er vanzelf uit kwam. Ervaar je wel eens pijn bij het poepen? Dan kan het zijn dat het lichaam zich verkrampt. Sommige mensen zijn bang om naar het toilet te gaan omdat het poepen pijnlijk is. Deze angst zorgt alleen maar voor meer spanning in je lijf. Ontspanning is dan echt nodig om goed te kunnen ontlasten. Vind je dit moeilijk? Een muziekje luisteren, een boek lezen, een diepe buikademhaling of een spelletje spelen kan hierbij helpen. Aanvullend kan bekkenbodemtherapie helpen om je spieren te leren aan spannen en ontspannen.
Andere oorzaken voor verstopping
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van constipatie. Zo zien wij in de praktijk dat mensen die slecht slapen moeilijker naar de wc kunnen. Doordat zij hun rust niet krijgen kan het lichaam tijdens de slaap niet goed herstellen. Probeer daarom om minimaal acht uur te slapen en om meer rust te nemen. Daarnaast stimuleert lichaamsbeweging de darmen. Doe je dit onvoldoende dan blijft de ontlasting langer in de darmen zitten met als gevolg verstopping. Als de ontlasting in de darmen zit trekt het vocht aan zodat het gemakkelijk eruit komt. Te weinig vocht kan zorgen voor harde poep. Soms zit de oorzaak voor verstopping dieper. Zo kunnen emoties impact hebben op je stoelgang. Lees hier meer over in de blog emoties en constipatie.
Voedingstips en ervaringen bij verstopping
Zorg tevens voor een goede leefstijl. Neem voldoende voedingsvezels uit groenten, fruit en graanproducten en drink voldoende vocht. Dit is van groot belang want beiden zorgen ze voor een soepele ontlasting. Mogelijk heeft je huisarts of maag-darm-leverarts jou wel eens geadviseerd om gezond te eten en te leven. Maar hoe doe je dat? In de blog darmklachten en verstopping? – Hoe ik ervan af kwam! lees je praktische tips hoe Janna van haar constipatie afkwam. Tevens kun je de ervaring lezen in het praktijkvoorbeeld van Marlonneke, waarin ze vertelt welke stappen zij heeft ondernomen om van haar klachten af te komen.