Zo voorkom je dat je darmklachten krijgt

hoe buikpijn voorkomen

Misschien heb je al het ebook ‘7 prikkelbare darm bestendige recepten’ al gedownload. Super waardevol als je dat hebt gedaan en als je zo je darmklachten al hebt kunnen verminderen. Echter is voorkomen altijd beter dan genezen. Wil je weten hoe je kunt voorkomen dat je darmklachten krijgt? Lees dan hieronder mijn tips om dit voor elkaar te krijgen. 

Eet alleen op de momenten dat je echt trek hebt 

Het klinkt misschien heel logisch, maar ik ken maar weinig mensen die het doen: alleen eten op momenten dat je echt trek hebt. En dat is heel logisch want je hebt misschien al van jongs af aan geleerd dat je moet ontbijten. Dat het ongezond zou zijn om het ontbijt over te slaan. Verder is er overal voedsel beschikbaar: een koekje of chocolaatje bij de koffie, je koelkast staat vol met van alles en bij je vrienden thuis wordt ook altijd wel wat aangeboden. We zijn gewend om op vaste tijden te lunchen, namelijk de lunchpauze op ons werk. Maar probeer eens te kijken wat het eerste moment op de dag is dat je maag echt begint te knorren van de honger. En dat moment kan verschillend zijn. Soms sta ik op met gierende honger en dan neem ik een uitgebreid ontbijt, maar er zijn ook dagen dat ik rond 10.00 uur pas trek krijg of pas tijdens de lunchpauze.

Ga voor voedingsmiddelen die verzadigen

Even los van de calorieën of koolhydraten, van welke voeding ben jij lang verzadigd? Kun je zeker 4 uur wat gaan doen, zonder dat je weer wat hoeft te eten? Dat zijn de maaltijden die jou voeden. Dat is de reden dat ik eerder ga voor een warme salade met geitenkaas dan voor rijstwafels met jam. Ik weet dat als ik dat heb gegeten, dat ik de dag weer door kan.

Drink voldoende water of kruidenthee tussendoor

Voor een goede darmwerking is het belangrijk dat je voldoende water of kruidenthee drinkt. Ik zeg voldoende, want veel van mijn cliënten drinken al gauw meer dan dat hun lichaam vraagt. Je kunt heel makkelijk checken of je voldoende drinkt door je urine te checken. Is je urine lichtgeel, dan heb je voldoende gedronken. Is hij donkergeel of zelfs bruin, dan heb je te weinig gedronken. Is hij bijna doorzichtig, dan heb je waarschijnlijk te veel gedronken. Probeer ook te luisteren naar je lichaam wanneer die aangeeft dat je dorst hebt. Probeer om drinken tijdens en vlak na de maaltijd te vermijden. 

Zorg voor voldoende beweging 

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende te bewegen, maar doen we dat ook? Bij bewegen denken we al gauw aan fanatiek te keer gaan op de gewichten in de sportschool of buiten hardlopen. Maar net zo belangrijk is om dagelijks voldoende te bewegen. Dus los van het sporten. Beweeg je tussen de dag door wel voldoende? Of zit je de hele dag achter je laptop? Ik kies er bijvoorbeeld voor om te fietsen naar mijn werk (15 minuten heen en 15 minuten terug), voor de lunch maak ik een wandeling van 15 minuten en als het even mee zit ga ik nog een blokje om voor het avond eten (of wandelend naar de supermarkt). Probeer ook eens te kijken hoe je elke dag iets meer kunt bewegen.

Neem de ontspanning die je nodig hebt

Ontspanning is minstens zo belangrijk als inspanning. Misschien heb je wel eens eerder gehoord dat stress er voor kan zorgen dat je darmklachten erger worden. Probeer daarom om voldoende ontspanningsmomenten op een dag in te plannen. Dit betekent niet gelijk dat je urenlange pauzes hoeft in te plannen. Het helpt al om een paar keer per dag even 2 minuten je ogen dicht te doen en even niets te doen. Of te kijken naar buiten en de vogels te observeren. Iets waarbij je je hoofd even pauze geeft. Verder plan ik dagelijks een vorm van ontspanning in die ik ook nog eens leuk vind. Zo neem ik maandagavond een gezichtsmaskertje, dinsdagochtend smeer ik me in met bodylotion en woensdagavond ga ik in bad. Kijk maar welke kleine ontspannende activiteiten je kan toevoegen aan je leven om relaxter in het leven te staan.

Slaap minimaal 8 uur per dag

Voldoende slapen is zo belangrijk. Ik heb cliënten begeleid die alle voedingsadviezen op volgden, maar geen resultaat hadden, omdat ze te weinig sliepen. Een voorbeeld was een alleenstaande moeder die werkte als leidinggevende in de bediening in een hotel. Ze was pas middernacht thuis van haar werk, maar haar jongens stonden alweer om 7.00 uur op en ze wilde samen met hun ontbijten. Dit was ten slotte nog de enige tijd samen die ze had. ’s Middags en ’s avonds aten ze al alleen. Maar juist doordat ze niet voldoende kon slapen, bleef ze maar obstipatie klachten houden. Het enige wat ik op dat moment kon doen, was ontspanningsoefeningen om de klachten te verlichten. Lees hier wat je kunt doen als je niet kunt slapen vanwege buikpijn. 

Zorg voor de juiste balans

Het is niet alleen belangrijk om naar je voeding te kijken, maar om juist te kijken naar het gehele plaatje. Je kunt je voeding wel op orde hebben, maar als je niet genoeg slaapt blijven je darmklachten aanhouden. Zoek daarom de juiste balans tussen werk en privé. Bij privé kun je denken aan tijd met je vrienden, familie, tijd voor jezelf, sporten, hobby en dergelijke. We hebben ze allemaal nodig om ons goed te voelen en je komt alleen blijvend van je darmklachten af als je je bij deze leefstijl ook goed voelt.

Weet jij nog meer tips waarmee je kunt voorkomen dat je darmklachten krijgt? Laat hieronder je reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven